Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: GTA V (PS3/X360)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorme open wereld
  • Goede verhaallijn
  • Gameplay is gewoon top
  • Goede samenwerking met iOS

THE BAD

  • Nog geen Android app

In 2008 kwam Rockstar voor het laatst met een Grand Theft Auto game voor de grote consoles en wel GTA IV. Tellen we alles bij elkaar op (ook de re-releases), dan is het nu, in 2013, tijd voor de vijftiende game in de serie die de naam GTA V heeft meegekregen. De game met de meest succesvolle lancering ooit. De game die misdaad verheerlijkt en de nodige zwarte humor met zich meebrengt. Het zal je niet verrassen, maar ik ga jullie precies vertellen waarom GTA V gewoon een heerlijke game is.

Net als voorgaande delen (dan tel ik delen 1 en 2 niet mee) is GTA V een third-person 3D game in een open wereld. Een open wereld die zo gigantisch is dat hij het gevoel geeft dat Rockstar de laatste adem uit de huidige generatie consoles weet te trekken. Inderdaad, GTA V laat GTA IV klein lijken. Het is dan ook niet voor niets dat mijn console 3 uur bezig is geweest om 18GB aan data te downloaden voor ik kon spelen (PS3 versie).

gta5 diving

GTA V speelt zich op een ietwat bekende plek af en wel San Andreas. Een stad waar we al eerder in hebben gespeeld, al was die toen wat kleiner. San Andreas is geïnspireerd op de staat Californië met als hoofdstad Los Santos. Zoals de naam al doet vermoeden, is de hoofdstad geïnspireerd door Los Angeles en kent dus ook de vele toeristische trekpleisters die de stad rijk is. Opvallend daarbij is dat andere gamestudio’s die op bekende plekken gevestigd zijn (o.a. die van PlaySino), zorgvuldig uit de map gehaald zijn ;-).

Hoewel de omvang van de map al indrukwekkend is, heeft Rockstar ook de verhaallijn een stuk ingewikkelder gemaakt. De hoofdrol is nu niet voor één stereotype crimineel, maar voor drie criminelen waar je tussen kunt schakelen (of de game je soms tussen schakelt). Drie criminelen wiens paden regelmatig kruizen omdat ze samen van plan zijn om een zestal grote overvallen te plegen.

Niet alleen de motieven en achtergronden van jouw drietal verschillen, maar ook waar ze goed in zijn. Ze hebben allemaal 8 skills die je tijdens de game verder kunt ontwikkelen. Één van de skills is al helemaal ontwikkelt. Zo man Michael gebruik maken van Bullet Time (hallo Matrix/Max Payne!), Franklin de tijd vertragen om zo beter te schieten tijdens achtervolgingen en Trevor kan tweemaal zoveel schade toebrengen aan zijn tegenstanders terwijl hij twee keer zoveel leven heeft.

gta action

Zoals we gewend zijn is de verhaallijn leidend, maar niet verplicht. Met andere woorden, San Andreas zit weer bommetjevol sidequests. De open wereld van GTA V geeft je dan ook meer vrijheid dan ooit tevoren. Daarnaast zijn er legio auto’s te stelen en ook daar heeft Rockstar weer veel werk van gemaakt. Ook nu zijn iconische auto’s in de game terug te vinden. Denk daarbij aan een gepimpte Mini of een snelle BMW.

GTA 5 plane

Om San Andreas echt goed te verkennen krijg je al vrij vlot toegang tot een parachute en een duiksetje. Daarnaast zijn ook de vliegtuigen weer terug in de game. Hierdoor kun je lekker rondvliegen en genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft.

In de game maak je ook veel gebruik van jouw iFruit smartphone (toen de ontwikkeling begon was de iPhone nog de marktleider). Deze gebruik je om in contact te blijven met jouw medecriminelen. Daarnaast gebruik je hem voor in-game internet. Zo kun je rustig online shoppen, huizen aankopen en aandelen kopen in bedrijven. Aandelen!? Inderdaad en nee dat is ook al niet zo suf als het klinkt. Het kan voor een crimineel heel handig zijn om aandeelhouder in een bedrijf te zijn ;-). Tenslotte kun je ook jouw karakters zelf pimpen.

iFruit is ook veel meer dan alleen de smartphone in de game zelf. Je kunt op de iPhone en iPad namelijk ook de iFruit app gratis downloaden. Hiermee kun je vanaf iedere plek je auto pimpen, je hond trainen of gewoon het laatste nieuws van de Social Club volgen.

Online is GTA V ook flink aangepakt. Voorheen was de online leuk voor een uurtje (in totaal). Het verveelde nogal snel. Nu is het mogelijk om met 16 spelers tegelijk online te gaan en samen te spelen op een manier vergelijkbaar met Red Dead Redemption. Samen missies uitvoeren is dus geen enkel probleem.

De integratie van de Rockstar Games Social Club heeft nog een groot voordeel. Crews die je in een game als Max Payne 3 hebt aangemaakt, kun je overzetten naar jouw GTA V account. Gezelli!

Qua gameplay heeft Rockstar ook grote stappen gemaakt. De auto aim (handig op consoles) is een stuk beter geworden. Daarnaast is het nu een stuk gemakkelijker om je achter objecten als auto’s te verschuilen. Iets waar ik me in vorige delen nogal aan kon ergeren.

Conclusie

Net als andere reviewers kunnen we niet anders dan GTA V met goud naar huis laten gaan. De game is gewoon ijzersterk en dat bewijzen de verkopen ook. $1.000.000.000 aan omzet in de eerste drie dagen maken GTA V dan ook de grootste gamerelease ooit. De kans is dus groot dat je het bovenstaande gewoon al weet en de kans is klein dat je het niet eens bent met de score ;-).

Wil je toch een negatief verhaal over de game horen? Check dan onderstaande video review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.