Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de ZyXEL PLA5205 met 3.5 sterren.

The Good
  • Snel in gebruik te nemen
  • Hoge snelheden
  • Stabiele verbindingen
The Bad
  • Configuratiesoftware is alles behalve gebruiksvriendelijk


ZyXEL is de eerste fabrikant van Powerline adapters die ons haar 600Mb/s generatie laat reviewen in de vorm van de PLA5205 kit. Een mooie set waar meteen al twee adapters in zitten.

Unboxing

ZyXEL levert met de PLA5205 een mooi compleet pakket af. Je krijgt naast de adapters, een handleiding en een CD met drivers ook nog twee netwerkkabels.

ZyXEL-PLA5205-Unboxing

 

Design

Qua design kan ik niet anders zeggen dan dat ik onder de indruk ben. De adapters van Devolo zijn dan misschien wel enorm compact, deze zijn gewoon mooi. Daarnaast is het design uniform aan andere adapters van ZyXEL waardoor je voor het oog ook echt één lijn aan kunt houden in huis. Ook het logo dat erop is geprint valt niet teveel op en dat is esthetisch gezien ook punten waard als je het mij vraagt.

ZyXEL-PLA5205-Adapters

Op de voorkant van de adapters heeft ZyXEL drie status-LED’s geplaatst. Aan de zijkant zit de knop waarmee je versleutelde verbindingen aan kunt maken. Aan de onderkant zit de aansluiting voor de netwerkkabel en de knop om de adapters te resetten. Aan de achterkant is ook nog eens de standaard sleutel van de PLA’s geprint.

Installatie

De verpakking zegt dat het in gebruik nemen van de set plug ’n play is. Daar heeft ZyXEL helemaal gelijk in. De twee adapters kennen elkaar al, dus inprikken is gebruiken.

ZyXEL-PLA5205-Packshot

Ga je de set met een andere set combineren, dan heb je de encryptie knoppen nodig. Je drukt eerst die van het puntwaar jouw netwerk start twee seconden in (meestal die bij jouw router) en daarna de adapter die je toe gaat voegen. Is jouw huidige netwerk nog niet 600Mb/s, dan loont het natuurlijk om één van deze PLA’s als eerste punt te gebruiken.

Geavanceerd gebruik

Wil je jouw netwerk van PLA’s goed bijhouden, levert ZyXEL beheerssoftware mee via de CD. Deze ervaring is alles behalve vloeiend. De CD start en menu en zodra je hebt aangegeven Windows of Mac te gebruiken dondert deze je in een verkenner map op de CD en moet je het verder zelf maar uitzoeken. Ik kies voor Windows 8 en dan 64-bit. Nu moet ik op dit punt op Setup.bat klikken en niet op de andere programma’s en mappen die er staan (je moet het maar net weten). Daarna staat een wazig Z icoontje op je desktop die de configuratiesoftware start.

ZyXEL-PLA5205-Manager-icoon

Hoewel veel fabrikanten hun best doen om handige software neer te zetten, laat ZyXEL het hier echt enorm afweten. Snap je wat je op onderstaande screenshot niet? Doe dan geen moeite de boel te installeren. Het is zinloos :-(.

ZyXEL-PLA5205-Manager

Gebruik

De stap van een 300Mb/s powerline netwerk naar 600Mb/s is natuurlijk vele malen groter dan van 500Mb/s. Toch is het niet alleen de snelheid die mij aan deze nieuwe PLA5205 kit bevalt. Het is ook de stabiliteit. De verbindingen lijken stabiel en krachtig genoeg om snelle verbindingen mogelijk te maken. In de testperiode heb ik vooral films over de PLA’s gekeken en games gespeeld. Bij gaming ondervond ik dat ik een lagere ping had dan wanneer mijn console via WiFi contact maakt, al is het verschil verwaarloosbaar. Het advies voor gaming blijft natuurlijk altijd een directe verbinding via draad.

Conclusie

Ze zien er mooi uit en zitten technisch goed in elkaar. Daarnaast is installatie echt simpel. Nouja, totdat je de CD in je computer steekt om de configuratiesoftware te starten. Hier heeft ZyXEL duidelijk nog een enorme sprong te maken als het gaat om gebruiksvriendelijkheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.