Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Onderzoek: Digitale tijdsbesteding binnen het gezin

Twee op de vijf ouders besteden gemiddeld een uur of minder per dag aan onverdeelde aandacht voor hun kind(eren). Dat is de conclusie uit een onderzoek dat HP heeft laten doen naar digitale tijdsbesteding binnen het gezin.

Binnen het gemiddelde gezin zijn 8 digitale apparaten aanwezig. Denk daarbij aan smartphones, tablets, consoles, settop boxen en natuurlijk PC’s. Met name het samen spelen van computergames lijkt erg populair binnen gezinnen. Zowel in de leeftijdsgroep van 0 tot 6 en 7 tot 13 is dit met 55% de meest populaire gezamenlijke tijdsbesteding. Deze games worden voornamelijk gespeeld op de spelcomputer (42%), maar ook op de tablet blijkt gamen erg in trek (35%).

Natuurlijk doet HP dit onderzoek niet zomaar. Het onderzoek wijst namelijk uit dat 4 op de 10 ouders de spellen graag op één platform verzameld ziet. Een kwart zou er geen moeite mee hebben als dit op een all-in-one PC is (een belangrijke productcategorie voor HP). De resultaten uit dit onderzoek verschijnen dan ook gelijktijdig met de lancering van de HP Envy Rove20. Een All-in-one met een 20 inch display en een accu zodat je hem plat op tafel kunt leggen.

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont was aanwezig om het onderzoek van HP te onderbouwen. Hij geeft aan dat het gezamenlijk spelen van spellen de sociale context helpt vormen waardoor het ze helpt om te gaan met sociale situaties in hun latere leven. Vooral hoe je om moet gaan met spelregels, hoe je jezelf moet gedragen als winnaar, om moet gaan met verlies of verliezers en mensen die jouw hulp nodig hebben. Overigens is dit psychologische effect gelijk voor zowel games als bordspellen. Beide vormen spelen een rol binnen het spelend leren.

HP heeft voor dit onderzoek 500 Nederlandse gezinnen ondervraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.