Zoals elk jaar kondigt EA hun nieuwste voetbalgame aan als iets dat niet lijkt op z’n voorganger. Uit ervaring weet ik dat dit hier en daar nogal overdreven was. Nu echter hebben ze de gameplay toch echt naar een hoger niveau weten te tillen!

We weten de vernieuwingen al door eerdere berichten op deze site. Tijdens de GamcesCom heb ik de tijd gekregen om eens lekker los te gaan op de game Fifa 14. Laten we het eerst over de huidige consoles hebben.

Wat meteen opvalt is dat de bal niet meer snel automoatsch opgepakt wordt door spelers. Je moet echt goed richting de bal lopen om hem op te pikken. Eerder was het nog zo dat de speler zowat automatisch naar een bal rende om op te pikken. De duel om de bal is er vaak één waar je vantevoren niet goed in kan schatten wie de winnaar zal worden. Ik heb vaak gehad dat ik dacht een bal makkelijk te veroveren en ik kwam bedrogen uit. Andersom was ook het geval dat ik dacht dat ik deze bal verspeeld had maar de speler dan toch als een duveltje uit een doosje de bal bij zich wist te houden. Er is minder snel een pijl op te trekken en dat maakt dat je voor elke bal wilt gaan.

Het draaien gaat ook anders. Het gewicht van de speler telt erg mee hoe snel, of eigenlijk gezegd langzaam, hij draait. Wanneer je daar eenmaal aan gewend bent en een aanval kan opstarten zie je echt weer het verschil met de vorige versie. Steekpasses zijn een stuk moeilijker te onderscheppen, teamgenoten hebben goed inzicht in wanneer ze hun loopacties moeten maken en tricks werken beter. Het verdedigen is een stuk lastiger geworden, dit gecombineerd met lekker veel aanvallend spel is een recept voor een leuke en spannende wedstrijd. Iedereen krijgt de kans om te scoren. Waar je in de vorige game op de wat moeilijkere speelniveau’s maar een handjevol kansen kreeg krijg je nu lekker veel kansen en ga je creatiever voetballen. Er kan meer en dat voelt heerlijk.

De sfeer is ook enorm verbeterd. Het publiek gaat op de banken staan wanneer er een aanval wordt opgezet en vlak voor een schot op doel hoor je het publiek de speler aanmoedigen om te scoren, wordt er gemist dan hoor je duidelijk de teleurstelling op de tribunes. Door deze geluiden en het mooi afgewerkte publiek krijgt de wedstrijd veel meer emotie en daardoor meer inhoud.

De nextgen ziet er allemaal nog gelikter uit. De gameplay is niet veel anders dan behalve het nog soepeler is. De bewegingen van de spelers zijn echt gelijkend en je ziet het gras mooi gedetailleerd gewoon op het veld. Er zit geen merkbaar verschil tussen de Xbox One en de PS4. Beide versies zijn getest en spelen hetzelfde.

Kortom, een spel waar men erg blij mee zal zijn en er zal naar hartenlust gescoord gaan worden want de doelpunten die zijn gevallen zijn echt prachtig te noemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.