Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Pikmin 3 (Wii U)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • De Pikmin zijn uberschattig
  • Mooie, vrolijke wereld
  • Heerlijke uitdagingen

THE BAD

  • Gameplay had net iets beter afgewerkt mogen worden

Vanaf vandaag ligt hij in de winkel, maar de afgelopen dagen heb ik al heerlijk rond mogelijk huppelen in deze heerlijke en vooral ook vrolijke game. Ik heb het over Pikmin 3, één van de titels waar ik al sinds de release van de Wii U op wacht.

Je kent de films wel. Buitenaards gespuis komt naar de aarde omdat de eigen planeet een enorm voedseltekort heeft. De aliens zijn dan ook van plan om ons aarde van alles dat eetbaar is te beroven. Pikmin 3 is net zoiets, maar dan 10.000x schattiger.

Pikmin-3-Actie

Drie aliens worden namelijk naar andere planeten gestuurd om daar vruchten en ander lekkers te gaan zoeken. De planeet waar deze onderzoekers uitkomen is echter levensgevaarlijk. Zodra het nacht wordt, lopen de aliens groot gevaar. Ze kunnen dus alleen bij daglicht opzoek naar iets lekkers.

Gelukkig hoeven de aliens niet alleen op zoek naar nieuw voedsel. Ze krijgen hulp van de Pikmin, een vrolijk volkje dat op de betreffende planeet leeft. Het volk heeft niet alleen verschillende kleuren, maar in deel drie zijn we ook verschillende soorten Pikmin. Elke soort heeft een eigen gave om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. Het wordt dus niet alleen een kwestie van zo snel mogelijk werken (de dagen zijn kort), maar ook zo strategisch mogelijk te werk gaan.

Een goed voorbeeld van deze nieuwe Pikmin zijn de Steen Pikmin. Deze zijn keihard en daardoor in staat om glas te breken. Glas is een obstakel waar normale Pikmin nooit doorheen zouden komen. Zo zijn er ook rode Pikmin die weer goed tegen vuur kunnen. Die strategie is ook belangrijk bij het inzetten van de Pikmin. Het klinkt namelijk als een groot aantal, maar een maximum van 100 Pikmin in je level kan ook best beperkt zijn.

Pikmin-3-Screenshot-2

Zeker in de laatste wereld weet je gewoon dat wat je ook doet, je zal vele pikmin verliezen aan de gevaarlijke wezens die zich in de maps verschuilen. Een bittere strijd waarin de schattige wezentjes veel te snel hun zieltjes verliezen. Ja, het is bijna ontroerend.

Grafisch is Pikmin 3 echt een juweeltje van Nintendo. De werelden zijn erg realistisch en tegelijk zijn de Pikmin schattiger dan ooit tevoren. Ze bewegen zelfs individueel. Zelfs de vijanden zijn prachtig en schattig zoals we alleen van Nintendo mogen verwachten.

Pikmin-3-Screenshot-1

Qua gameplay zitten her en der nog wel wat kleine frustraties in het spel. Vooral in boss battles kan het voorkomen dat je niet goed lockt en dus Pikmin vlak onder de voeten van een grote tegenstander werpt. Ook kan het zijn dat je in een puzzel de Pikmin niet duidelijk genoeg plaatst waardoor ze maar een beetje stilstaan. Dit zijn kleine details in de afwerking van de game die opvallen, maar ook weer geen heel groot probleem vormen.

Conclusie

Pikmin 3 is de superschattige uitwerking van de vele space horrorfilms die we de laatste jaren in de bios hebben gezien. Zelfs wanneer de schattige Pikmin het loodje leggen, blijft de game één brok genot. Het zijn kleine afwijkingen in de gameplay die Pikmin gene perfecte score geven, maar het blijft een must-have titel voor de Wii U.

Pikmin-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.