Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

WWDC: Grote vernieuwingen in iOS 7

Naast Mac OS X, heeft Apple ook de nodige vernieuwingen voor haar iOS besturingssysteem. Zoals we aangaven in ons verhaal over het nieuwe OS X, zal het onder anderen mogelijk zijn om routes vanuit de OS X Maps app naar een iOS Maps app te sturen.

Compleet nieuwe interface

Apple zou iOS flink op de schop nemen en dat heeft het ook gedaan. Apple heeft voor een nieuwe, platte interface gekozen. Dat wil zeggen, simpel kleurgebruik en geen schaduwen en dergelijke meer. Daarmee krijgt iOS 7 een compleet nieuwe aanblik.

Apple heeft ook op veel plekken in de interface een melkglas-achtig effect toegepast. Dit geeft iOS 7 toch een bijzonder uiterlijk in vergelijking tot Windows Phone en Android.

Ook het lockscreen ziet er anders uit. Gaf dit scherm al notificaties in de vorm van pop-ups weer, krijg je nu meteen al een detailoverzicht. Je kunt er zelfs in scrollen zonder dat je het toestel moet unlocken.

In vele Androids zie je ze al zitten; handige buttons om even snel WiFi aan te zetten, 3G uit te zetten, Bluetooth te schakelen etc. Ook deze knoppen komen nu naar iOS 7 in de vorm van het nieuwe Control Center. Hierop zal je de WiFi, Bluetooth, Nightmode en Airplane Mode aan en uit kunnen schakelen.

Daarnaast is het mogelijk om via Control Center sneller tracks te skippen, belangrijke apps te starten en gebruik te maken van AirDrop.

Siri wordt een krachtpatser

Siri heeft niet alleen een nieuw uiterlijk gekregen, maar Siri heeft vanaf iOS 7 ook een andere stem. De nieuw opgenomen stem moet nog realistischer zijn dan de oude vertrouwde Siri. Daarnaast kun je voor zowel een man als een vrouw kiezen en werkt Apple aan Duitse en Franse versies.

Siri kan in meer databases zoeken dan ooit tevoren. Zonder problemen spit ze Twitter of Wikipedia door en… voor websites maakt ze gebruik van de zoekmachine van Microsoft. Inderdaad, Apple schuift ook hier Google aan de kant en werkt dan toch liever met Microsoft.

Camera App

Apple heeft de hele camera app overhoop gehaald en lijkt in de voetsporen van Instagram te willen springen. Zo is het nu mogelijk om allerlei bewerkingen op foto’s los te laten. Naast het toepassen van filters, is het ook mogelijk om creatieve randen aan foto’s toe te voegen.

Een ander vernieuwing is Moments waarbij Apple slim gebruik maakt van de data die op het moment van het nemen van de foto’s beschikbaar is. Met andere woorden, tijd, locatie. Op basis hiervan worden foto’s automatisch gegroepeerd. Scheelt je weer een berg tijd ;-).

AirDrop Sharing

Een nieuwe functie in iOS, die ook in de camera app zit, is Airdropping. Via AirDrop kun je snel en simpel jouw content uitstrooien over jouw digitale netwerken. AirDrop is niet helemaal nieuw, maar kennen we al van Mac OS X.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.