Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dreamweaver CC

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Vernieuwde CSS designer is erg gebruiksvriendelijk
  • Verbeterde integratie met PhoneGap
  • Verbeterde ondersteuning CSS3 en HTML 5

THE BAD

  • Op laptopschermen heb je al snel te weinig ruimte voor de nieuwe CSS designer.

De één zweert bij notepad, de ander bij een wysiwyg editor als Dreamweaver van Adobe. Sinds afgelopen week staat Dreamweaver CC online, tijd voor ons om te kijken of de upgrade de moeite waard is.

Creative Cloud

Dreamweaver in de cloud? Werkt dat? Nee, zo moet je niet denken. Dreamweaver CC wordt namelijk gewoon naar jouw harddrive gedownload en is vanaf daar gewoon beschikbaar. Het grote verschil is dat je geen doosje meer hebt en dat je een andere prijs betaald. Daarover later meer.

Dreameaver-CC-CSS-UI

Bēhance

Bēhance kennen we al jaren als een community waar je portoflio’s kunt delen. Of je nu een webdesigner bent of een fotograaf, het maakt eigenlijk niet uit. Ook kun je via Bēhance feedback van de community vragen. Als onderdeel van Creative Cloud krijg je nu van Adobe een gratis Bēhance Pro site account (normaal $99).

Gebruikelijke vernieuwing

Ongeacht welke features Adobe bedenkt om spectaculaire websites te maken, één ding is echt belangrijk: Dreamweaver moet met haar tijd mee. Ook nu weer heeft Adobe Dreamweaver up to date gebracht voor wat betreft de ondersteuning van HTML5 en CSS3. Daarmee trekt Adobe de lijn die met Dreamweaver CS6 is ingezet keurig door.

Responsive webdesign

In onze review van CS6 hadden we het al kort over de fluid grid layouts. De manier om websites te bouwen die schaalbaar zijn naar tablets en smartphones. Ten tijden van CS6 stond dit echt nog in de kinderschoenen. In Dreamweaver CC is dit allemaal een stuk duidelijker en gemakkelijker gemaakt.

TypeKit integratie

Als je websites bouwt en met alternatieve fonts werkt, heb je vast al eens met Google Fonts gespeeld. Adobe heeft zelf een vergelijkbare dienst genaamd TypeKit. Deze dienst bevat een veel groter portfolio aan lettertypen dan dat van Google en TypeKit is nu volledig geïntegreerd in Dreamweaver CC.

Dreameaver-CC-TypeKit

Doordat TypeKit ook terug te vinden is in andere software, zoals Photoshop CC en Edge Animate CC, is het dus heel gemakkelijk geworden om lettertypen op elkaar af te stemmen.

CSS Designer

Nieuw in Dreamweaver CC is de CSS designer. Deze handige tool laat je visueel allerlei instellingen aanpassen in plaats van de instellingenpop-up die we de afgelopen jaren voor onze kiezen kregen. Via de live preview zijn wijzigingen aan de CSS direct zichtbaar zodat je volledige controle krijgt over wat je doet. Het enige nadeel is dat de CSS designer enorm veel verticale ruimte nodig heeft. Ik hoop dat Adobe hier nog iets slims voor gaat bedenken.

Dreameaver-CC-CSS-Designer

Naast het bepalen van CSS stijlen, kun je nu ook CSS overgangen maken. Hierdoor kun je jouw CSS elementen van animaties voorzien en laten reageren op acties van de bezoeker van de site.

PhoneGap

Sinds CS5 vinden we ondersteuning voor PhoneGap in Dreamweaver. Tot nu toe betrof het altijd een pluig-in. In Dreamweaver CC is PhoneGap dan eindelijk echt geïntegreerd. Hierdoor is het mogelijk om direct vanuit Dreamweaver Android en iOS apps te beheren.

Conclusie

Iedere release lijkt Dreamweaver kleine stapjes voorwaarts te maken. Grote sprongen zijn ook lastig omdat het web niet zo snel veranderd. Toch laat Adobe wederom zien bovenop de laatste ontwikkelingen te zitten. Daarnaast zijn er diverse onderdelen, zoals het beheren van CSS, die in deze versie enorm gebruiksvriendelijk zijn geworden.

Beschikbaarheid

Een abonnement op enkel Dreamweaver CC is er vanaf €24,59 per maand. Voor €61,49 per maand krijg je het hele Creative Cloud abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.