Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Adobe Dreamweaver CS6 (PC/Mac)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Sterk verbeterde error detectie
  • Integratie met PhoneGap voor de ontwikkeling van mobiele apps
  • Integratie met jQuery Mobile voor webapps
  • Flexibele sites bouwen met Fluid Grid Layouts
  • Makkelijk eCommerce sites bouwen met Business Catalyst

THE BAD

  • Geen

Iedereen die een beetje met HTML loopt te klooien heeft er weleens van gehoord. Dreamweaver. Hèt pakket van Adobe voor echte webdesignerd. Ook onze site wordt al jaren met Dreamweaver onderhouden. Vandaag bespreek ik versie CS6 met jullie.

De release van Dreamweaver CS6 laat zich voornamelijk kenmerken door CSS3 en HTML 5. Deze nieuwe standaards zijn volledig geïntegreerd in CS6. Ook het renderen van deze standaards in de WYSIWYG editor verloopt beter dan ooit.

Fluid Grid Layouts

Dat Dreamweaver met haar tijd meegaat merken we meteen aan één van de belangrijkste nieuwe functies in het pakket. De mogelijkheid tot het bouwen van Fluid Grid Layouts. Met deze techniek is het mogelijk om binnen één template de layout voor gewone monitoren, tablets en smartphones te ontwikkelen. Met andere woorden, je bouwt schaalbare websites.

Deze schaalbare websites zijn niet alleen in de design view te testen, maar je kunt ze ook in je browser openen. Door de browser steeds smaller te maken, zie je hoe alles verschuift.

Mobiele WebApps

Wil je echte mobiele WebApps gaan bouwen, dan biedt Dreamweaver ook hier alle vrijheid met behulp van jQuery Mobile. Je kunt de standaard thema’s van jQuery Mobile gebruiken, maar ook die van jezelf definiëren. Daarnaast is het nog makkelijker om tussen thema’s te schakelen. Integratie met PhoneGap (onlangs door Adobe gekocht) zorgt ervoor dat je jouw webapps ook nog eens als native apps aan kunt bieden. Deze kun je dan in de app stores van iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone, WebOS, Bada en Symbian uploaden.

Business Catalyst

Wil je met het grootste gemakt een webshop opzetten, dan heeft Adobe de Business Catalyst service voor je. Dit is een dienst op basis van een CMS van Adobe zelf en wordt bij Adobe gehost. Daar zitten dus abonnementskosten aan vast, maar het kan je een hoop werk schelen. Heb je een Creative Cloud abonnement, dan zijn de eerste vijf websites echter gratis te hosten.

Syntax Highlighting en Errors

Één van de dingen die ik zelf het meest waardeer in Dreamweaver (en waar ik het grootste deel van mijn tijd doorbreng) is in de Code View. Met ander woorden, handmatig de HTML, CSS, PHP en JavaScripts aanpassen.

Hoewel ik altijd redelijk onder de indruk ben geweest van Syntax Highlighting in Dreamweaver, is ook de detectie van errors sterk verbeterd. Deed deed CS4 al een klein beetje, maar in CS6 is Dreamweaver op dit gebied toch wel een heel stuk slimmer geworden. Het komt nu nog maar nauwelijks voor dat Dreamweaver een error over het hoofd ziet. Ongeacht de taal waarin je werkt.

Hogere Snelheden

Dreamweaver is qua snelheid nooit zo gevoelig voor vertraging geweest als de grafische software van Adobe. Toch heeft ook Dreamweaver CS6 een flinke speedboost gekregen. Het pakket start razendsnel en hoeft bijna nergens over na te denken.

Ook de FTP client in Dreamweaver is compleet vernieuwd. Hij is eindelijk in staat om meerdere verbindingen met een FTP server aan te gaan om zo, gelijktijdig, bestanden te uploaden.

Conclusie

We zaten er niet op te wachten, maar het is toch leuk dat Dreamweaver sneller is geworden. Echt verbazen doet het pakket echter pas wanneer je bezig gaat met het bouwen van websites en (web)apps. Integratie met PhoneGap, jQuery Mobile, Fluid Grid Layouts etc. Dit is de meest complete en flexibele Dreamweaver die Adobe ooit heeft ontwikkeld en qua hoeveelheid functies de grootste sprong die ik Dreamweaver in jaren heb zien maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.