Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Onderzoekers vinden moleculen die zichzelf in zonnecellen veranderen

Onderzoekers van het MIT hebben moleculen gevonden die in staat zijn om zichzelf in zonnepanelen te veranderen en zo in staat zijn om op commando elektriciteit te gaan leveren.

Het was al langer bekend dat er moleculen zijn die gebruikt kunnen worden om licht om te zetten in elektronen. Wat lastiger bleek was het vinden van een molecuul dat tegelijkertijd in staat is om zich aan een geleidend materiaal te binden.

Phospholipiden, zoals deze moleculen worden genoemd, doen dat wel en ze binden zich zonder moeite aan carbon nanotubes die elektriciteit kunnen geleiden.

Het aardige is dat deze moleculen bijna op commando kunnen worden gevormd. Door een bepaalde stof aan de moleculen toe te voegen wordt het geheel een vloeibare soep. Met een andere stof worden de moleculen allemaal keurig gebonden waardoor ze weer hun elektrische eigenschappen terugkrijgen. Ook na verschillende cycles blijkt er vrijwel geen verlies in de opbrengst van deze moleculen.

Hoewel we op korte termijn nog geen producten met deze techniek mogen verwachten, is deze techniek wel een enorme doorbraak voor de industrie. Veel typen zonnepanelen worden na lang gebruik minder effectief. Met andere woorden, een paneel van 10 jaar oud levert je gewoon minder stroom op. Met deze techniek zou je dergelijke panelen dus volledig kunnen recyclen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.