Om een indruk van de snelheid van een smartphone of tablet te geven, benoemen we altijd de processorsnelheid (CPU) en de hoeveelheid werkgeheugen (RAM). De snelheid van het werkgeheugen is vaak een onbekende factor, terwijl Samsung juist op dat gebied enorme sprongen lijkt te maken.

Zo is Samsung nu gestart met de eerste productieronden van 4GB RAM geheugenbankjes voor smartphones en tablets. Dat is tweemaal zoveel als in de best uitgeruste modellen die we momenteel op de markt zien. Toch is de verdubbeling in gigabytes niet de enige opvallende ontwikkeling bij de nieuwe geheugenbankjes van Samsung.

Het nieuwe geheugen wordt namelijk met een 20nm procedé ontwikkeld. Het huidige DDR3 geheugen dat Samsung produceert is allemaal op 30nm basis gemaakt. Het voordeel van 20nm is niet alleen dat de chips 30% sneller kunnen werken, maar dat ze ook nog eens 20% minder energie nodig hebben om te werken.

Hoe ziet het er qua snelheid uit? Omgerekend kunnen deze chips 17GB aan data in ongeveer een seconde verwerken. Dan moet je dus denken aan de hoeveelheid data van drie blu-ray discs.

Hoe snel we deze chips in smartphones en tablets van Samsung gaan zien is nog onbekend, maar Samsung heeft al wel aangegeven eind dit jaar de massaproductie te starten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.