Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: De bevrijding van… (DVD)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Meer dan enkel beelden van de vieringen
  • Veel herkenbare plekken in beeld gebracht
  • Kort en bondige weergave

THE BAD

  • Geen

Het is 5 mei, we vieren de vrede. We vieren de bevrijding van heel Nederland. Ook voor vandaag heb ik weer een review van een DVD die helemaal in het teken van de dag staat: De bevrijding van…

Voor deze review heb ik gekeken naar De Bevrijding van Amsterdam, een stad die ik de laatste jaren goed heb leren kennen. In deze serie zijn ook DVD’s verschenen van de bevrijding van Limburg, Den Haag, Noord-Brabant en Zeeland. Al deze releases bestaan uit 1 DVD.

Met een titel als deze was ik zelf even bang dat ik naar anderhalf uur feestgedruis zou gaan kijken. Gelukkig blijkt ook nu weer dat de makers van deze serie verder hebben gekeken. Naast registraties van festiviteiten en vieringen als het ‘Spel der bevrijding’ in het Olympisch Stadion, is er ook ruim aandacht aan de wederopbouw van de stad. Zo zien we hoe de eerste hand aan na-oorlogs Schiphol wordt gelegd, hoe de voedseldistributie werd geregeld, hoe de verwoestingen in de Jodenbuurt eruit zagen en de onthulling van het Joods monument aan het Weesperplein.

Conclusie

Ook met deze serie zet Tijdsbeeld Media een must-have neer voor iedereen die meer over de periode na de oorlog in zijn of haar omgeving wil weten. Daarnaast is het prettig dat de makers hun best hebben gedaan om het geheel terug te brengen naar anderhalf uur. Hierdoor zullen de beelden ook jongere kijkers weten te boeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.