Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit is de nieuwe Xbox One

Hadden we een week geleden al een eerste blik op de nieuwe Playstation 4, hebben we vandaag al het nieuws over de nieuwe Xbox. Een nieuwe all-in-one entertainment systeem van Microsoft. Microsoft geeft dit vorm met de integratie van TV en Skype in het systeem.

De nieuwe Xbox gaat Xbox One heten. In tegenstelling tot Sony, laat Microsoft meteen het hele nieuwe Xbox systeem zien. Naast de console, bestaat Xbox One ook uit een nieuwe versie van de Kinect sensor.

Spraakbesturing

Xbox One heeft ondersteuning voor spraakbesturing. Roep je Xbox On, start de Xbox op. Op basis van de stem log je meteen in met het juiste profiel. Roep je Xbox go home, gaat deze meteen naar jouw startscherm. Roep je Xbox Watch TV, schakelt de Xbox naar het live TV beeld. Schakelen tussen TV, games en muziek gaat ook nog eens enorm snel.

Kinectbesturing

De nieuwe Kinect is nog beter in het herkennen van gebaren. Duw je vuisten naar elkaar, verkleint het scherm zodat je zicht krijgt op het homescreen. Trek je jouw vuisten uit elkaar ga je weer full-screen.

Multitasking en Skype

Met Xbox Snap is het ook mogelijk om te multitasken. Dat is handig, want tijdens het kijken van een film kun je dus ook even op internet surfen. Op dezelfde manier is Skype in de Xbox geïntegreerd. Gesprekken kunnen tijdens films worden opgenomen waarna je jouw contact picture-in-picture in beeld krijgt.

Dit is ook de start van interactieve TV. De Xbox kan namelijk live meldingen tijdens sportwedstrijden weergeven. Via multitasking is het dan weer mogelijk om ook nog even een scoreoverzicht op het scherm te zetten.

Nieuwe interface

De Xbox One interface lijkt sterk op de metro interface die we nu kennen. Toch zijn er subtiele wijzigingen. Zo krijgt het vriendenscherm opnieuw vorm op het trending scherm. Hier lees je wat hot is in de games branche en wat je vrienden graag spelen.

Xbox One krijgt ook een EPG ofwel elektronische programmagids. Zo hou je overzicht op wat er te zien is en via spraakbesturing schakel je snel naar het kanaal of het programma dat je wilt zien. Wat je veel kijkt, komt in je favorieten terecht en is zo ook weer snel op te vragen. Daarnaast is er, net als voor games, een trending overzicht.

Specs

De nieuwe Xbox One heeft natuurlijk ook compleet nieuwe hardware aan boord. Het hart is een 8-core CPU waarvan de snelheid nog niet bekend is gemaakt. Daarnaast zit er 8GB aan RAM werkgeheugen in. Daarmee ligt de hardware dichtbij die van de Playstation 4. Je krijgt ook een 500GB harddrive, wat een beetje krapjes is voor deze tijd. Microsoft gaat ook over op de Blu-Ray drive en er zit natuurlijk een WiFi N ontvanger in. Verbinding met de TV en tuner verloopt via HDMI in- en uitgangen. Daarnaast is de Xbox over op USB 3.0.

Xbox-One-Hardware

3 besturingslagen

De nieuwe Xbox One kent drie besturingslagen. Aan de ene kant heb je de Xbox engine die game developers gebruiken. Aan de andere kant komt de Windows 8 kernel te staan voor alle apps, live TV, muziek en het homescreen. De schakel tussen beiden is de Kinect-laag. Deze is verantwoordelijk voor de complete aansturing.

De nieuwe Kinect

De Kinect sensor is preciezer dan ooit en is nu echt onderdeel van de Xbox ervaring. De Kinect sensor is nu goed genoeg om jouw hartslag te detecteren. Daarnaast is hij beter in staat snelheid waar te nemen en dat geeft veel nieuwe mogelijkheden in games.

Xbox One Controller

De Xbox controller is ook verder verfijnd. Nu lag de oude al lekker in de hand, maar de plaatsing van de accu schijnt nu nog beter te zijn. Daarnaast is de D-Pad volledig naar jouw eigen hand te zetten. Daarmee is de controller nog meer gericht op pro-gamers.

Smart Glass

Naast de Kinect is er nog een manier om met de Xbox One te communiceren. Xbox Glass. De app is met 10.000.000 downloads nu al een succes voor Microsoft. De nieuwe versie zal echter nog dieper integreren met de Xbox en daarmee een waardevolle aanvulling op de Kinect worden.

Xbox Live

Ook voor Xbox Live heeft Microsoft grote plannen. Ze beginnen met een schets van het verleden van Xbox Live. Bij de lancering van Xbox Live had Microsoft 500 servers online staan. Tegen de tijd dat de Xbox 360 op de markt kwam, waren dit er 3.000. Vandaag de dag zijn dat er 15.000 en Microsoft verwacht voor de Xbox One 300.000 servers in te moeten zetten. Dat is evenveel rekenkracht als de wereld in 1999 bezat. Deze servers komen over heel de wereld te staan om zo snelheid en stabiliteit te garanderen.

De servers bevatten ook veel opslagruimte, want je gaat veel meer opslaan in de cloud. Daarnaast kun je, net als bij de Playstation 4, live video’s opnemen, bewerken en delen via jouw systeem.

Nieuwe Games

EA komt met de nieuwe Ignite engine naar de Xbox One en dat ziet er bijzonder gedetailleerd uit. EA heeft ook aangegeven dat de techniek achter Ignite voorlopig echt alleen voor de Xbox is. In onderstaande trailer krijg je een goede blik op de kwaliteit van EA’s Ignite.

Natuurlijk heeft Microsoft ook zelf mooie games klaarstaan. Bij de lancering van de Xbox One heeft Microsoft dan ook Forza Motosport 5 in dep planning. Als we de stream mogen geloven, zijn de details ook in deze game van bijzonder hoog niveau. Microsoft zal in het eerste jaar van de Xbox One zelf 15 exclusieve games op de markt brengen. 8 daarvan zullen compleet nieuwe titels zijn. Microsoft geeft aan nog nooit zoveel titels gelijktijdig in ontwikkeling te hebben gehad als nu.

Call of Duty: Ghosts

Activision en Microsoft hebben wederom een exclusieve deal met elkaar. We wisten al dat Activision met CoD: Ghosts zou komen en dat die op de Xbox One verschijnt, net als de Playstation 4. Maar… op de Xbox One zal het wederom zo zijn dat gamers als eerste de nieuwste DLC naar binnen kunnen trekken. Ghosts bevat ook een compleet nieuwe engine, waar je meer van ziet in de onderstaande trailer.

Meer TV

Microsoft zet groots in op de nieuwe TV functies van de Xbox One. Één van de eerste grote titels hierin is Halo. Samen met Steven Spielberg komt Microsoft met een live action TV serie rondom de game.

E3

Binnenkort is de E3. Op dat moment zal Microsoft, net als Sony, meer aankondigingen doen voor wat betreft de software en beschikbaarheid van de Xbox One. Op dit moment geeft Microsoft niet meer prijs dan dat er een wereldwijde lancering zal zijn tegen het einde van het jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.