Picture of Dylan Sadal
Dylan Sadal

Review: Xqisit LZ380

Dylan Sadal beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Algeheel geluid goed voor de prijs
  • Touchpad-bediening werkt uitstekend
  • Makkelijk te verbinden
  • Comfortabel
  • Lange batterijduur

THE BAD

  • Afwerking is matig
  • Slechte kabel
  • Lage tonen mogen wat strakker
  • Geluid lekt veel

Na twee weken de nieuwe LZ380 van Xqisit in handen te hebben gehad hebben we voor vele verassingen gestaan. De minder ervaren fabrikant scoort met deze bluetooth hoofdtelefoon boven verwachting.

Unboxing

De externe verpakking van de hoofdtelefoon is creatief, maar toch strak. De gehele doos is rondom bedekt met foto’s van het apparaat en zijn accessoires. Mooi gedaan.

Schermafbeelding 2013-04-21 om 22.49.17

Na de verzegeling en de buitenste doos te verwijderen is te zien dat de inhoud van de verpakking maar uit één component bestaat: de mooie stevige beschermhoes. In deze hoes zit de rest van de inhoud.

P1000966-1 (gesleept)

Als je de de hoes openrits vind je alles door elkaar liggend. Hier hadden ze misschien iets leukers op kunnen bedenken. Naast de beschermhoes krijg je een audio-kabel, USB-kabel en een stoffen doekje bij de hoofdtelefoon geleverd.
P1000963

Design

Onze eerste indruk van het apparaat is positief. Een mooi en strak design, zonder fratsen. Maar één knop is te vinden en de over-ear setting nodigt uit om op het hoofd gezet te worden. Het hoogglans witte geeft het apparaat een luxe uitstraling.Schermafbeelding 2013-04-21 om 22.30.07

Materiaal
P1000998-1 (gesleept)

Nadat we het apparaat eenmaal in de handen nemen merk je toch snel dat je met een hoofdtelefoon van een lagere prijsklasse te maken hebt. Het harde plastic voelt aan alsof het elk moment kan breken, maar is toch steviger en hoogwaardiger dan gedacht.

 

 

P1010016-1 (gesleept)

 

De delen sluiten niet helemaal mooi op elkaar aan en doordat de (plastieken) scharnieren zowel voor het inklappen van de hoofdtelefoon als het kleiner- en groter maken dienen doen ze niet echt wat je wilt.

 

P1010017-1 (gesleept) 2

 

Mocht je een apparaat dat geen Bluetooth heeft willen aansluiten levert Xqisit een kabel mee. Helaas is de kabel van zeer lage kwaliteit en lijkt de fabrikant hier weinig tot geen aandacht aan besteed te hebben. De plugs zijn heel zwak.

 

 

P1000980-1 (gesleept)

 

De oorkussens die Xqisit de LZ380 heeft gegeven zijn top. Ze zijn heerlijk zacht en van hoge kwaliteit.

 

 

Comfort

De verassende hoofdtelefoon zit lekker op het hoofd. Mits op de juiste grootte afgesteld heb je er na uren dragen nog geen last van. De fijne oorkussens en de band aan de bovenkant zorgen in combinatie met het lichte gewicht (220g) voor een geweldig draagcomfort.

Gebruik

De LZ380 is heel makkelijk en fijn in gebruik. Hij is makkelijk aan te sluiten op je Bluetooth apparaten. Tevens onthoudt hij de apparaten waarmee die eerder is verbonden. Zo hoef je niet telkens opnieuw te verbinden. De bediening door middel van een onzichtbaar touchpad aan de buitenkant van de rechter ‘oorschelp’ werkt vlekkeloos en is makkelijk in gebruik. Omhoog en omlaag vegen over het oppervlak om het volume aan te passen en van links naar rechts voor het kiezen van liedjes.

P1010022-1 (gesleept)

Er zit één knop op het apparaat waarmee je liedjes kunt pauzeren, spraakbesturing kan activeren (werkt op de meeste smartphones die dit hebben) et cetera. Zeker niet belangrijk is dat je met diezelfde knop ook telefoon gesprekken kan aannemen.

De batterij gaat enorm lang mee. Tussen de 10 en 12 uur is zeker haalbaar. Opladen duurt minder dan 2 uur.

Geluid

Over het algemeen is het geluid verassend goed. Voor een hoofdtelefoon van een fabrikant die relatief nieuw is op dit gebied is hij qua geluid minstens zijn geld waard. De middentonen dringen goed tot je door en de hoge tonen twinkelen lekker scherp. De instrumenten zijn goed van elkaar te onderscheiden, waardoor het net lijkt alsof de muziek live voor je wordt gespeeld. Als we dan toch kritisch gaan luisteren en de hoofdtelefoon gaan vergelijken met die van een hogere prijsklasse, is er één ligpuntje te vinden. De bassen zijn wat mij betreft net wat te vaag en hebben de neiging om bij een hoog volume licht te oversturen. Deze ietwat doffe lage tonen zijn net niet strak genoeg om de rest van het geluid te evenaren. Het gaat hier om een kleine factor, die zeker niet veel afdoet aan het geluidsbeeld in zijn geheel.

Als je de hoofdtelefoon aansluit met een kabel scheelt het niet veel in de geluidskwaliteit. Het verschil is dusdanig klein dat je het verschil tussen met- of zonder kabel niet hoort als je niet weet waarnaar je aan het luisteren bent. Daarvoor koop je ook geen Bluetooth hoofdtelefoon, neem ik aan.

Telefoongesprekken gaan prima op de LZ380. De spraak is aan beide kanten van het gesprek goed te verstaan.

Het is voor jou geen probleem, maar soms wel voor de mensen om je heen. Het geluid van de Xqisit ‘lekt’. In de omgeving horen mensen bij een beetje volume alles wat jij ook hoort.

Conclusie

Al met al is de Xqisit LZ380 een leuke hoofdtelefoon voor niet te veel geld. Hij is fijn in gebruik en heeft een goed geluid. Op die twee punten zou ik zeggen dat hij zijn geld veel meer dan waard is. Jammer genoeg laat Xqisit op materiaalgebruik en afwerking toch wat steekjes liggen. Maarja, je kunt voor 99,95 euro ook niet alles hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.