Logo GadgetGear.nl
Picture of Giuliano Meraldi
Giuliano Meraldi

Review: The Words (Blu-ray)

Giuliano Meraldi beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Aangrijpend verhaal
  • Sterke acteerprestaties
  • Realistische beeldweergave

THE BAD

  • Verhaalbeschrijving Blu-ray cover
  • Geen effectieve geluidsmixage
  • Extra’s schitteren van afwezigheid

Volgens vele vrouwen is Bradley Cooper een sexy man. Als je hem dan liggend aantreft met een knappe dame op de voorkant van een Blu-ray cover, dan krijg je als man het gevoel dat het een misselijkmakend romantisch drama betreft. But, don’t judge a Blu-ray by it’s cover…

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik niet vreemd zal opkijken als je jezelf niet geprikkeld voelde om The Words in de bioscoop te gaan bekijken. Dat is niet te wijten aan de kwaliteit van de film, maar door het gevoel dat de marketing bij vele mensen teweeg heeft gebracht. De getoonde posters en afbeeldingen van The Words schetsen een ordinair romantisch drama. Dat zal met deze Blu-ray niet veranderen. Wat dat betreft kun je The Words een paradoxale verschijning noemen.

The Words Still 02

De volgende onderdelen van de film worden op een schaal van 1 t/m 10 beoordeeld: Het verhaal, de beeld- en geluidskwaliteit en de beschikbare extra’s.

Het verhaal (8/10)

Rory Jansen (Bradley Cooper) laat zijn ambitie voor het worden van een succesvolle schrijver niet ongemoeid en steekt veel tijd in het schrijven van een boek. Helaas wijzen alle uitgevers hem af en dreigt zijn droomcarrière als schrijver te mislukken, totdat hij wordt geconfronteerd met een anoniem geschreven manuscript…

Het grootste euvel van The Words is niet aanwezig in de film zelf, maar op de achterzijde van de Blu-ray cover: Deze geeft namelijk het gehele verhaal prijs en gooit daarmee haar charme voor vele kijkers overboord. Het is daarom af te raden deze beschrijving te lezen, want alleen dan zul je optimaal kunnen genieten van de film.

Het meest interessante van The Words is de samenstelling van de bekende acteurs en de manier waarop deze in een prachtig verhaal zijn verwikkeld. De film heeft daarbij wijselijk besloten geen chronologische volgorde aan te houden, maar het verhaal te vertellen vanuit drie lagen. Dit komt niet alleen de afwisseling ten goede, maar houdt je als kijker tot op de laatste minuut nieuwsgierig. De romantiek vormt daarbij slechts de drijfveer voor het verhaal. Daarin onderscheidt The Words zich van die ene ordinaire romantische drama: Door de romantiek niet te laten dienen als het hoofdzakelijke onderwerp. Dat wil niet zeggen dat de film weinig romantiek toepast: Die is er in overvloed, maar door eerdergenoemde reden is het goed te verteren.

The Words Still 01

Beeldkwaliteit (8/10)

Vele filmmakers kiezen ervoor om de kijker op te zadelen met een overdreven kleurrijke weergave. Dat geeft wellicht een indrukwekkende uitstraling, maar het is natuurlijk ver verwijderd van de werkelijkheid. The Words pakt het een stuk realistischer aan en presenteert je een natuurgetrouwe weergave van haar omgevingen en personages. Zo zijn huidskleuren en andere onderwerpen bijvoorbeeld niet te warm van kleur. De film heeft daarbij niet het gladde uiterlijk die vele – tegenwoordig digitaal geschoten – producties met zich meebrengen. Deze realistische benadering betrekt je meer bij het verhaal en laat je minder bezig zijn met het verwerken van mooie plaatjes.

Geluidskwaliteit (6/10)

Volgens de Blu-ray cover zou de film een DTS-HD Master Audio 5.1 geluidsspoor moeten bevatten, maar dit is niet correct: Het betreft namelijk een DTS-HD High Resolution geluidsspoor. Een Master Audio geluidsmix bevat namelijk de volledige kwaliteit vanuit de filmstudio. Bij een High Resolution variant is er een lichtelijke compressie toegepast die een negatieve invloed heeft op de geluidskwaliteit. Gelukkig is dit formaat alsnog van een hoog niveau en zal daarom voldoende ondersteuning moeten bieden bij een dialoog gedreven film zoals deze. Helaas hebben de geluidsmixers geen effectieve 5.1 mixage toegepast. Gedurende de hele film worden de achter luidsprekers nagenoeg niet aangestuurd en zul je bijna denken dat de kabels eruit zijn gevallen. Een gemiste kans! De dialogen zijn daarentegen goed opgenomen en (evenals de muziek) op passende wijze over de voorste drie luidsprekers verdeeld.

Extra’s (1/10)

Op de trailers na, schitteren de extra’s van afwezigheid. Jammer, want ik had graag een ‘Making of…’ willen zien waarin de twee regisseurs (en tevens ook de schrijvers) hun visie achter het verhaal belichten.

The Words Still 03

Conclusie

The Words heeft flink wat negatieve kritieken opgeleverd, maar deze zijn onterecht. Het aangrijpende verhaal heeft haar karakter vooral te wijten aan haar interessante opbouw en de sterke acteerprestaties. Wel wil ik nogmaals benadrukken dat je de verhaalbeschrijving op de achterkant van de Blu-ray cover moet vermijden. Deze geeft het gehele verhaal prijs en verpest het kijkplezier enorm! Het gebrek aan extra’s en de tegenvallende geluidsmixage maken deze Blu-ray uitgave alleen waardig voor de inhoudelijk kwaliteit van de film zelf. Je kunt de natuurgetrouwe beeldweergave er dan als bonus bij optellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.