Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Samsung Chromebook met 4.5 sterren.

The Good
  • De snelste Chromebook die ik tot nu toe in handen heb gehad
  • Prima toetsenbord
  • 100GB online opslag gratis
The Bad
  • Beperkte kijkhoek


Samsung lanceerde onlangs een laptop met Chrome OS. De Chromebook, zoals het apparaat heet, is een model van de tweede generatie. Het OS is dus deels vernieuwd en de hardware is sneller dan bij de oude Chromebooks.

Unboxing

Wat vinden we in de doos? Een handleiding, de Chromebook en een netstroomlader. Meer heb je ook niet nodig.

Samsung-Chromebook-Unboxed

Design

Het design van de Chromebook is opvallend. De bovenkant wordt gekenmerkt door het scharnier van het scherm en op afstand zou je denken dat je met een zeer compacte netbook te doen hebt. Neem je de Chromebook in de hand, dan voel je de besparing, want de behuizing is dan plastic. Stevig en mooi plastic, dat wel natuurlijk. Een voordeel van het plastic is ook dat hij weinig weegt.

Samsung-Chromebook-Open

Specs

De Chromebook loopt op een dual-core 1.7GHz ARM CPU en is voorzien van 16GB aan opslagruimte. Snel genoeg voor tekstverwerking, browsing en het kijken van video’s. Samsung heeft (gelukkig) gekozen voor een mat display, waardoor je weinig last hebt van reflecties. De kijkhoek is helaas niet erg groot en de resolutie bedraagt 1366×768. Boven het display zit nog een webcam voor videogesprekken.

Samsung-Chromebook-Links

Wens je liever op een groot display te werken, dan heb je de beschikking over een HDMI poort. Daarnaast beschikt de Chromebook over twee USB 2.0 poorten, één USB 3.0 poort, een SD Cardreader, een 3G SIM slot (optioneel) en een aansluiting voor een headset.

Chrome OS

De Chromebook draait op Chrome OS. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een OS dat eigenlijk een luxe versie is van Google’s Chrome browser. Je doet dus alles in de cloud en werkt met de apps die je op de desktopversie van Chrome ook kunt gebruiken.

Samsung-Chromebook-Achterkant

Google snapt dat je wellicht behoefte hebt aan opslagruimte. Ook hierin weet Google te voorzien. Ondanks de 16GB ruimte op de Chromebook zelf, krijg je bij registratie een Google Drive upgrade. Je krijgt twee jaar lang 100GB aan opslagruimte in je Google Drive account.

Je moet dus wel een Google (Gmail) account hebben, maar dan geniet je ook per direct van een laptop die 100% synchroon loopt met de Google diensten die je op iedere andere computer gebruikt. Inclusief spelletjes.

Samsung-Chromebook-Top

Moet je online zijn?

Nee, de apps van Google werken in deze nieuwe generatie ook offline. De bestanden die je online hebt opgeslagen zijn dan niet helemaal toegankelijk. Van de andere kant, zijn we natuurlijk steeds vaker online. Dit heeft ook een groot voordeel. Verlies je jouw Chromebook, pak je gewoon een andere. Je logt in, en al jouw gegevens en instellingen zijn meteen weer van kracht.

Samsung-Chromebook-Moodshot

Conclusie

De nieuwe Chromebook van Google is goedkoop en lekker vlot. Je moet bijna altijd online zijn, maar back-ups maken lijkt dan ook totaal overbodig. Werk en leef je in een omgeving waar je altijd WiFi hebt, dan is de Chromebook een zeer interessant alternatief voor andere instap-laptops.

Beschikbaarheid

De Chromebook van Samsung kost €299 en is nu te koop.

Samsung-Chromebook-Packshot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.