Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Coffeeduck (Nespresso)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Herbruikbare cupjes
  • Zelf de vulling bepalen
  • Lage kostprijs per kop
  • Vullen gaat redelijk vlot

THE BAD

  • Schoonmaken kost je tijd
  • Er zijn niet veel koffiesoorten die een echt goed resultaat geven

Wanneer je Nespresso drinkt weet je het wel. De cupjes zijn niet goedkoop, lastig verkrijgbaar, maar wel heel goed. Het enige alternatief in de supermarkt zijn de cupjes van Douwe Egberts. Geen recycling, wisselende resultaten en hetzelfde prijsniveau. De Coffeeduck lijkt het derde alternatief, een verrassende test.

Unboxing

Een Cofeeduck setje kost je ongeveer €15. Hiervoor krijg je vier hervulbare cupjes. Natuurlijk scheelt het in de kosten wanneer je een kopje koffie met de coffeeduck schenkt, dus het zal je niet verbazen dat dit een Hollands idee is ;-).

Coffeeduck Unboxed

Naast de cupjes, krijg je ook nog een korte handleiding. Hierin wordt het afgeraden om de capsule in de automatische Nespressomachines te plaatsen. Denk daarbij aan de Nespresso U. Natuurlijk hebben wij dat wel geprobeerd, maar daar komen we zo op terug.

Constante maling

Één van de successen in de kwaliteit die Nespresso levert, zit hem in de constante maling van de koffie waardoor je gewoon een goede smaak krijgt. Het standaardpak DE Rood voldoet daar dus niet aan ;-). Wij probeerden op advies de volgende koffiesoorten:

  • AH Perla espresso originale
  • AH Perla decafinato
  • DE espresso regular roast 100% Arabica
  • Lavazza espresso Rosso

Het verschil met andere espressosoorten is gigantisch, vergis je daar niet in. Neem je een koffiesoort zonder constante maling, dan komt het resultaat niet eens in de buurt van filterkoffie. Ook met de Coffeeduck is het dus even goed kijken wat jouw supermarkt beschikbaar heeft.

Resultaat

Het resultaat is zeer afhankelijk van de machine. Met name de oudere Nespresso’s reageren behoorlijk goed op de Coffeeduck. De capsules van de Coffeeduck moeten namelijk wat langer doorlopen dan de originele Nespresso capsules en met de oude Nespresso-automaten kan dat gewoon.

Coffeeduck Moodshot

Ik probeerde de Coffeeduck ook in de Nespresso U die we hier op kantoor hebben. Ook daar is de kwaliteit goed, maar er speelt een heel ander probleem. Doordat deze de capsules automatisch uitwerpt, heb ik 15% minder espresso dan bij de originele Nespresso cupjes.

Toch is dit niet waarom Coffeeduck waarschuwt de cupjes niet in deze automaat te gebruiken. Het plastic kan namelijk uitzetten en dan blijven ze klem zitten in de automaat. Bij ons gebeurde dit niet, maar als de fabrikant er voor waarschuwt, nemen we de waarschuwing graag over.

Schoonmaken

In de praktijk laat ik ze even in een bakje water weken en daarna spoel ik de Coffeeduck cupjes even om, maar de Coffeeduck kan ook gewoon in de vaatwasser.

Conclusie

Het kost je wat meer tijd. Je moet ze vullen, en weer schoonmaken. Toch weet de Coffeeduck de prijs per kop flink omlaag te brengen. Je zult alleen wel echt op jacht moeten naar de koffie met de perfecte maling. De Coffeeduck geeft je volledige vrijheid met jouw Nespressosysteem, maar bewijst daarmee ook dat luxe en gemak gewoon geld kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.