Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Buffalo Powerline AV500 + WiFi-n Starter Kit

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk een ruim dekkend WiFi netwerk opzetten
  • Installatie kan alleen al met behulp van de knoppen op de adapters
  • Geavanceerde installatie biedt volwaardige routerfuncties

THE BAD

  • Enkel 2.4GHz WiFi

Buffalo introduceerde niet al te lang geleden de WPL-05G300 Powerline adapter met WiFi. Deze nieuwe generatie powerline adapters stelt je in staat om jouw Powerline netwerk te gebruiken om op verschillende plekken in huis een WiFi netwerk aan te bieden. De starter kit waar ik het vandaag over heb is dan ook een hele interessante doos voor iedereen die problemen heeft om thuis een compleet dekkend netwerk aan te bieden. De set bevat namelijk twee van deze handige powerline adapters.

Unboxing

In de doos van de Powerline AV500 + WiFi-n kit vinden we dus twee WPL-05G300 homeplug compatible Powerline adapters met WiFi. Daarnaast zitten er stekkers in voor het verenigd koninkrijk en de EU. Tenslotte vinden we nog een handleiding, een CD-Rom en één ethernetkabel om de eerste AV500 adapter op jouw modem of bestaande router aan te sluiten.

Buffalo WPL-05G300 Unboxing

Opvallend is dat de standaard netwerkinstellingen (SSID en wachtwoord) van beide geleverde powerline adapters anders is. Op beiden zit een ander kaartje geplakt. Wees niet bang om deze te verliezen of te verwisselen. Op de powerline adapter zelf staan de gegevens ook nog een keer gedrukt.

Design

Qua design zijn Powerline adapters vaak standaard vierkante kastjes. Buffalo heeft hier duidelijk wat meer aandacht aan besteedt en de moeite genomen om gewoon een mooi kastje te ontwerpen met duidelijke LED’s om de status af te lezen en een duidelijke serie knoppen om ze snel in te stellen. Hulde hiervoor!

Buffalo WPL-05G300 Adapters

Installatie

Installatie van de Powerline adapters gaat lekker vlot. Je gebruikt de blauwe LAN poort om de eerste adapter met jouw bestaande router of moden te verbinden. Gebruik je de adapters om het bereik van jouw router uit te bereiden, zet je de router schakelaar op de adapter op off. Zet je deze op on, dan bouw je met de WPL-05G300 een volledig nieuw netwerk op.

De WiFi schakelaar zet je bij de eerste op master (en bij de tweede op Slave). Nu is de hiërarchie in het powerline netwerk duidelijk. Je gebruikt de tweede WPL-05G300 namelijk als slave. Hierdoor zal deze de instellingen van de eerste overnemen. Daarnaast zal de blauwe UTP poort nu beschikbaar komen om een netwerk apparaat op aan te sluiten. Handig! In theorie kun je nu klaar zijn.

Wil je meer, dan zoek je de adapters op in jouw netwerk en gebruik je de web interface om ze verder in te stellen. De software op de CD maakt het gemakkelijker om het terugvinden van de adapters mogelijk te maken.

Op dat moment ontdek je dat de WPL-05G300 een volledige router aan boord heeft met een simpele firewall. Voor bedrijven is het zelfs mogelijk om verbindingen via VPN aan te leggen om zo meerdere locaties via het internet met elkaar te verbinden. Natuurlijk is er ook al ondersteuning voor IPv6 en wordt QoS gebruikt om gamers en mediastreams voorrang te geven.

Buffalo WPL-05G300 Moodshot

ECO-Stand

Ga je voor de geavanceerde installatie, dan worden ook de ECO-instellingen beschikbaar gesteld. Hiermee zijn onder anderen de LED’s uit te schakelen. Daarnaast kunnen de netwerkpoorten uit worden gezet en is het mogelijk om de beschikbaarheid van het netwerk aan te passen zodat dit een extra stroom verbruikt wanneer je buiten de deur bent.

Draadloos

De WPL-05G300 is een dual-band 24 GHz WiFi adapter. Theoretisch heb je dus een maximale datasnelheid van 300 Mb over het netwerk. De adapters zelf hebben een maximale onderlinge snelheid van 500 Mbit.

Om de adapters lekker snel met andere apparaten te verbinden, kun je gebruik maken van de WPS-knop die erop zit. Deze is voorzien van drie kleine puntjes zodat je deze ook op de tast vlot kunt terugvinden.

Buffalo WPL-05G300 Packshot

Bedraad

Zoals ik net al aangaf, is de maximale onderlinge snelheid 500 Mbit. Om nou te voorkomen dat anderen op jouw stroomnet proberen in te breken, maken de adapters gebruik van 128-bit AES encryptie. Jouw data is dus redelijk veilig.

De LAN poorten op de adapters zijn 10/100Mbit autoswitching. Dat is lager dan de maximale snelheid tussen de twee adapters, dus de kans dat je de maximale snelheid van 100 Mbit behaalt is groot (dit is afhankelijk van de kwaliteit van de bedrading in jouw huis).

Conclusie

De WPL-05G300 Starter Kit is een opvallend alternatief voor iedereen die nog op zoek is naar een goede router. De kit geeft je namelijk de flexibiliteit om de dekking van het netwerk voor jouw huis te optimaliseren. Natuurlijk is een UTP netwerk in huis altijd een stuk sneller, maar die luxe heeft gewoon niet iedereen.

Beschikbaarheid

D e WPL-05G300 is in een starter kit verkrijgbaar. Dit is de set die wij hebben getest. Je kunt ook losse WPL-05G300 adapters kopen om zo zelf te bepalen hoe groot jouw netwerk wordt. Zeker wanneer je al een reguliere powerline adapter hebt, en je al WiFi op je router hebt, heb je wellicht genoeg aan een enkele adapter op de plaats waar de dekking van WiFi slecht is. Door ondersteuning voor de IEEE1901 HomePlug AV 1.1-standaard kun je maximaal 16 adapters in jouw huis opnemen. Je krijgt drie jaar garantie van Buffalo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.