Netgear heeft deze week drie nieuwe NAS families geïntroduceerd. Het gaat om de nieuwe ReadyNAS 100-lijn voor thuisgebruik, de ReadyNAS 300-lijn voor grootverbruikers en het MKB en de ReadyNAS 500-lijn voor de echt zware gebruikers.

Apps

Netgear legt in de nieuwe NAS servers een sterke focus op het gebruik van apps. Zo bevatten de servers standaard apps als een iTunes server, een Time Machine Backup, ondersteuning voor Dropbox, Anti-Virus software en software om camerabeelden op te slaan. Het is ook interessant om te zien dat een app als Plex al op de goedkoopste NAS aanwezig is. Bij fabrikanten als Synology zien we dat Plex niet wordt aangeboden op low-spec servers. Waarschijnlijk omdat Plex nogal wat rekenkracht nodig heeft.

Naast de vooraf geïnstalleerde apps, is het ook mogelijk om vele andere apps op de NAS systemen te draaien. Denk daarbij niet alleen aan download programma’s als Couch Potato, maar ook aan diensten als PHP en MySQL zodat je jouw eigen site kunt hosten of software als Subversion wanneer je het leuk vindt om zelf software te ontwikkelen. De apps maken de nieuwe servers van Netgear dus breed inzetbaar.

ReadyNAS 100

De nieuwe ReadyNAS 100-lijn bestaat uit twee modellen. De ReadyNAS 102 en de ReadyNAS 104. Beiden draaien op een 1.2 GHz Marvell Armada 370 CPU met 512 MB aan werkgeheugen. Zoals de naamgeving al doet vermoeden, heeft de ene ruimte voor 2 HDD’s en de ander voor 4 HDD’s. Beiden beschikken over één USB 2.0 aansluiting en twee USB 3.0 aansluitingen. Waar de 102 over één netwerk aansluiting beschikt, heeft de 104 er twee meegekregen. Daarnaast heeft de 104 ook een klein LCD display om de status van de server weer te geven. In beide gevallen kunnen HDD’s verwisseld worden zonder de server uit te schakelen.

Netgear ReadyNAS 100

ReadyNAS 300

Met de ReadyNAS 300-lijn wordt het leuk voor iedereen die echt met de apps (waaronder Plex) aan de slag wil gaan. Deze servers draaien allemaal op een Intel Atom 2.1GHz dual-core processor en beschikken standaard over maarliefst 2GB aan werkgeheugen. In deze serie vinden we de ReadyNAS 312, de ReadyNAS 314 en de ReadyNAS 316. Het laatste cijfer geeft weer hoeveel HDD’s er geplaatst kunnen worden. Ook hier kunnen de schijven verwisseld worden zonder deze te verwisselen. Allemaal beschikken ze over twee netwerkaansluitingen en over eSATA poorten om nog meer opslagruimte aan te sluiten.
De ReadyNAS 312 is de enige uit deze serie die niet over een LCD display beschikt en de ReadyNAS 316 beschikt zelfs over een touchscreen.

Netgear ReadyNAS 300

ReadyNAS 500

In de nieuwe ReadyNAS 500-lijn vinden we op dit moment maar één model. De ReadyNAS 516. Deze zit in dezelfde behuizing als de ReadyNAS 316, maar bevat een hele andere chipset. Hier zit zowaar een krachtige Intel Ivy Bridge Core i3-3220 3.3GHz dual-core processor in met 4GB aan ECC werkgeheugen. Het is dus een echte krachtpatser geworden die maximaal 84TB aan opslagruimte kan beheren. Zonder HDD’s weegt deze jonge dan ook al 8 KG.

Beschikbaarheid

Netgear heeft nog niet laten weten wat de systemen kosten, maar ga er vanuit dat diverse webwinkels met pakketprijzen gaan komen wanneer je ze samen met HDD’s gaat aanschaffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.