Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

De Hardware van de nieuwe Samsung Galaxy S4

Samsung heeft zojuist in New York de langverwachte Galaxy S4 gepresenteerd. De nieuwste Android 4.2.2 smartphone die met een beetje geluk eind april al in de schappen ligt. De smartphone laat zich kenmerken door de vele nieuwe, slimme functies die het herbergt. Daar komen we zo op terug. Eerst kijken we even naar de hardware van dit nieuwe, bijzondere toestel.

Display

Samsung riep tijdens de presentatie dat de Galaxy S4 met een 5 inch display is uitgerust. Oké, bijna goed. Het is een 4,99 inch display, maar wat maakt het uit. Veel belangrijker is dat dit een Full HD (1920×1080) Super AMOLED display is. Dit PenTile Matrix display heeft een resolutie van 441 pixels per inch. Een heel stuk scherper dan dat van de iPhone 5.

Galaxy-S-IV-Forrest-White-Sides

Natuurlijk is het display weer multi-touch, maar het heeft ook een paar andere eigenschappen meegekregen. Je kunt hem met handschoenen aan bedienen (handig voor de Hollandse lentes) en via infrarood sensoren is de vinger boven het scherm waarneembaar geworden.

Sensoren

Ik sprak net al even over de nieuwe IR sensoren die vinger tracking boven het scherm mogelijk maken. Dat is niet het enige dat nieuw is in de S IV. Je kunt nu ook de luchtvochtigheid en temperatuur meten. Daarnaast zorgt een IR blaster er voor dat hij nu ook als afstandsbediening voor de TV kan worden ingezet. Jawel, IR is terug in de smartphone.

Galaxy-S-IV-Forrest-White-Back

CPU, GPU en RAM

Onder de motorkap van de Galaxy S IV vinden we een Exynos 5 Octa chipset. Hier liggen 4 1,8GHz Cortex A15 CPU cores en 4 1.2GHz Cortex A7 CPU cores in. Afhankelijk van de belasting kan de S IV naar wens cores inzetten waarbij de 1.2GHz cores natuurlijk voor een veel lager energieverbruik zorgen.

Voor graphics heeft samsung voor twee verschillende GPU’s gekozen. Het is net afhankelijk van waar je woont, wat je krijgt. In bepaalde markten krijg je een PowerVR SGX 544MP3 GPU en in andere markten krijg je een Qualcomm Snapdragon 600 GPU met 4 Krait cores en een Adreno 320 GPU.

De CPU en de GPU beschikken over 2GB aan DDR3 Ram werkgeheugen.

Galaxy-S-IV-Forrest-Black-Mist-Front

Connectivity

Qua connectivity zit je ook goed op de Galaxy S IV. Het wordt één van de weinige toestellen die je hier in Nederland (en overal ter wereld) op 4G kunt gebruiken. Maximale downloadsnelheid is 100 megabit en maximale upload is 50 megabit.

Ook qua WiFi bevat de S IV het nieuwste van het nieuwste. Dus ondersteuning voor 2.4GHz a/b/g/n netwerken en 5GHz n/ac netwerken. Ook bluetooth 4.0 zit er op, GPS en natuurlijk NFC.

Camera

Ook de S IV krijgt twee camera’s mee. Een 13 megapixel camera aan de achterkant en een 2,1 megapixel camera aan de voorkant. De camera aan de voorkant wordt ook gebruikt voor eye tracking en andere sensormetingen.

Galaxy-S-IV-Forrest-Black-Mist-Back

Afmetingen

De Samsung Galaxy S IV is dunner dan de S III. Hij meet nog maar 7,9mm. Door dunnere randen is het toestel smaller dan de S III, ook al krijg je in de S IV wederom meer scherm voor je geld. Met een gewicht van 130 gram heeft Samsung hem zelfs iets lichter weten te maken.

Accu en opslag

De reductie in gewicht is extra opvallend gezien de nieuwe S IV weer een dikkere accu heeft meegekregen. Hij heeft nu een capaciteit van 2600mAh.

De Galaxy S IV komt in 16GB, 32GB en 64GB uitvoeringen. Daarnaast is er natuurlijk een MicroSD slot aanwezig. Welke uitvoering we hier krijgen, weten we nog niet.

Beschikbaarheid

Voor nu mag je er vanuit gaan dat de S4 in het tweede kwartaal in de schappen zal liggen. Hij verschijnt dan in de kleuren White Forrest en Black Mist. De prijs komt op €699 te liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.