Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Xtreamer Mobile Aiki 5" met 3.5 sterren.

The Good
  • Veel display voor weinig
  • Volledig geroot
  • Mooie afwerking
  • 5 touch knoppen onder het scherm
  • Dual-SIM
The Bad
  • Ghosting op het scherm
  • Wel erg minimale specs


Eind vorig jaar kondigde Xtreamer (bekend van de mediaplayers) ineens een smartphone aan. Een smartphone met een 5 inch display en een verkoopprijs van slechts €199. Tijd om deze eens goed aan de tand te voelen.

Unboxing

Xtreamer voelt duidelijk aan dat het lastig is om accessoiremakers zo ver te krijgen om hoesjes voor de smartphone te maken. In de verpakking van de Aiki 5″ vinden we gelukkig dan ook een net hoesje voor de smartphone.

Aiki-5-Unboxing

Naast het hoesje vinden we natuurlijk ook een USB kabel, een Netstroom lader, een korte handleiding en een simpel headsetje.

Uiterlijk

De Aiki 5″ van Xtreamer Mobile is een opvallende smartphone. Hoewel hij vrij dik is (het moet goedkoop blijven), is de afwerking erg netjes. Zeker ook op de achterkant van het toestel.

Aiki-5-Achterkant

De voorkant van de Aiki 5″ is zeer opvallend. Onderaan het scherm vinden we namelijk 5 touch knoppen. Dit terwijl Google het aantal knoppen juist terug probeert te dringen. Ik geef toe, zeker in het begin is het ook wel even wennen voor je automatisch op de goede plek drukt, maar in de praktijk blijken ze wel handig. Gewoon omdat je lekker snel naar Google of naar jouw telefoonfunctie kunt schakelen.

Aiki-5-Knoppen

Kijken we onder de achterklep van de Aiki 5″, dan valt er nog iets op. De Aiki 5″ is een dual-SIM smartphone geworden. Woon je in de grensstreek, steek je er gewoon telefoonnummers uit twee landen in. Of je kiest voor een privé en zakelijk 06-nummer.

Geroot

Je kunt zeggen dat de Aiki 5″ gericht is op het verkopen van een grote Android voor weinig, maar de Aiki 5″ spreekt nog een publiek aan. De personen die een Android toestel wensen dat ze met het grootste gemak naar hun eigen hand zetten.

Aiki-5-Top

Je krijgt de Aiki 5″ met een Android installatie van Xtreamer Mobile, maar je krijgt hem geroot. Sterker nog, Xtreamer beveelt het aan om andere Android rom’s op het toestel te installeren. Een echte hobby smartphone.

Display

Bij de Aiki 5″ gaat het er natuurlijk om dat je gewoon een goedkope 5 inch op zak hebt. Dit is goed te merken in het display. Dat de resolutie met 480×800 wat grof is, maakt me niet zo uit. Dat mag je verwachten van een goedkoop toestel. Een groter probleem is ghosting. Vooral tijdens het scrollen merk je goed dat het scherm wat traag is. Ik had dan ook liever een 5 inch toestel voor €249 gezien met gewoon een degelijk scherm erin.

Aiki-5-Galaxy-SIII

Specs

Onder de motorkap van de Aiki 5″ ligt een single-core 1GHz CPU met 512MB aan RAM werkgeheugen. In combinatie met het schermformaat werkt dat prima wanneer je een beetje belt, mailt en surft. Je krijgt ook 8GB aan opslagruimte.

Aiki-5-Moodshot

Conclusie

De Aiki 5″ van Xtreamer Mobile is een interessante eerste stap van het bedrijf. Een grote 5 inch smartphone voor iedereen die er niet al e veel aan uit wenst te geven en een compleet toegankelijk smartphone voor iedereen die de mogelijkheden van Android wenst te verkennen. Het is alleen jammer dat die laatste doelgroep misschien liever iets meer op tafel legt voor een beter display en wellicht nog NFC ondersteuning erbij. Verder is het een prima toestel voor deze prijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.