Het komt niet vaak voor, maar het huidige klimaat van open besturingssystemen geeft nieuwe spellers natuurlijk wel de mogelijkheden om met vernieuwende smartphones op de markt te komen. Één van deze nieuwe spelers is mediastreamerspecialist Xtreamer die de Aiki 5” heeft aangekondigd. Een groot toestel met een kleine prijs.

Vrije Androids

Xtreamer heeft de Aiki ontwikkeld met een open source gedachte. Hoewel de smartphone wordt uitgeleverd met Android ICS 4 van OASP, is de smartphone op voorhand geroot. Met andere woorden, je mag zelf jouw favoriete Android distributie op de smartphone installeren. Xtreamer pusht dan ook het gebruik van de verschillende distributies die via XDA Developers gevonden kunnen worden. ClockworkMod maakt het daarnaast mogelijk om gemakkelijk en snel onderhoud aan de Aiki uit te voeren. Ja, dat is weer eens wat anders ;-).

Specs

De specs van de Aiki zijn zeer interessant. Het toestel is uitgerust met een 5 inch display met een resolutie van 480 x 800 pixels. Nee, dat is qua scherpte niet te vergelijken met het scherm van een Galaxy Note II, maar qua gebruiksgemak komt het zeker in de buurt.

Hoewel Xtreamer roept dat je 12 megapixel foto’s kunt schieten, gaat dit om interpolatie. De sensor is slechts 5 megapixel, dus de foto wordt opgeblazen. Wat het effect is, moeten we nog maar even zien. In het slechtste geval schiet je mooie 5 megapixel foto’s. Ook niet slecht.

De Aiki loopt op een single-core 1GHZ CPU. Qua ramgeheugen en opslagruimte vermeld Xtreamer 4Gbit RAM en 32Gbit ROM (opslagruimte). Dat is een beetje een vertekenend beeld omdat niemand deze aanduiding gebruikt. Het lijkt heel veel, maar je moet het totaal twee keer delen. Dan krijg je 512MB RAM en 8GB ROM. Kijk, dan kunnen we wel vergelijken ;-). Qua snelheid zou hij in de buurt moeten zitten van de Google Nexus One.

Beschikbaarheid

Begin komende maand liggen de witte en zwarte versie van de Xtreamer Aiki 5” in de winkel. Het toestel kost slechts €199.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.