Review: TomTom voor Android

TomTom blijft de CocaCola onder de navigatie systemen. TomTom heeft de weg gewezen en vele concurrenten zijn gevolgd. Maar op Android is TomTom niet bepaalt de eerste. Sinds een paar maanden is er de TomTom voor Android versie. Is die de moeite waard? En wat dan met Google Navigatie?

Navigation-App-for-Android-RoadTomTom heeft het vast moeilijk nu de prijzen van de route navigatie kastjes kelderen en niet elke consument zich wil binden aan een abonnement voor kaart updates. Concurrenten zoals Garmin geven bijvoorbeeld voor de levensduur van het apparaat gratis kaart updates. De marketing afdeling bij TomTom draait op volle toeren om maar producten en diensten te bedenken om de kassa te laten rinkelen. De nieuwe Android app is daar een product van.

Het gemak van een smartphone is dat je alles altijd tegenwoordig in één apparaat, altijd bij je hebt. Horloge, agenda, fotocamera, mp3 speler, boeken, kaartenbak en nog veel meer zit er op dan ene apparaat. Wel zo handig als je erg mobiel bent en licht wilt reizen. Voor dit reizen is het al een tijdje ook niet meer nodig om een specifiek navigatie apparaat mee te nemen. Google levert standaard de gratis navigatie app. Met deze app is het prima de weg naar de reisbestemming vinden. De ingebouwde navigatie hulp is prettig en het kaartmateriaal is vrijwel altijd up to date. Met een data verbinding krijg je in de Google navigatie app ook een goede inschatting van mogelijke stremmingen op de reis. Kortom waarom zou je een andere navigatie willen? Aan de Google navigatie kleven drie nadelen. Allereerst moet er altijd een dataverbinding zijn. Dit heeft de app nodig zodra je iets van de geplande weg af gaat wijken om nieuw kaartmateriaal binnen te halen. Vervolgens genereert de Google app relatief veel data verkeer. Zo haalt de app actuele reis data binnen, maar geeft ook door waar jij bent. Dat levert direct het laatste nadeel op; jouw persoonlijke profiel wordt bij Google wel erg verrijkt met jouw locatie gegevens. Veel mensen zullen hier geen probleem mee hebben, maar het is wel iets waar je van bewust moet zijn.

Navigation-App-for-Android-NLTegen al deze nadelen biedt TomTom een fraaie navigatiehulp waarbij je bij aanschaf direct de gehele kaarten download. Let dus op dat je niet te hebberig bent en veel meer koopt dan je nodig hebt. Ja, misschien ga je ooit nog eens naar Australië, maar koop de kaart dan maar tegen die tijd, zodat jouw smartphone nu geheugen voor leukere zaken overhoudt. Overigens blijf je gratis updates van de kaarten houden voor de levensduur van de app. Wat dat precies inhoudt is niet geheel duidelijk, maar reken maar op een paar jaar. Tijdens het rijden heeft de TomTom app in principe geen data nodig. Dat is wel zo prettig met een beperkt data abonnement en bij het reizen in het buitenland. De applicatie is werkelijk prachtig vormgegeven. Het blijft een kwestie van smaak, maar de concurrentie oogt echt wat rommeliger en minder strak vormgegeven vergeleken met deze TomTom app. TomTom is ook op Android duidelijk leesbaar en redelijk intuïtief. Natuurlijk zit de marketing afdeling van TomTom niet stil om je te verleiden tot meer aankopen. Voor actuele verkeersinschattingen (HD Traffic) en snelheidscontrole waarschuwingen moet de portemonnee getrokken worden. Bij HD Traffic gaat de app ook dataverkeer genereren. Wel opletten dus in het buitenland. TomTom heeft dit dataverkeer gratis geregeld met de meeste telecom providers voor hun aparte navigatie kastjes. Helaas is dat nog niet zo geregeld voor de apps.

De TomTom Navigatie app voor Android is geschikt voor Android-smartphones (Android-versie 2.2 of hoger) met schermresoluties van WVGA (800 x 480) tot en met WXGA (1280 x 800). In toekomstige releases voegt TomTom compatibiliteit toe voor hogere schermresoluties. Op de Galaxy Note2 en Sony Z werkt de app probleemloos. De TomTom app heeft geen problemen om zich op meer telefoons op dezelfde Google account te installeren. Op de Play Store zijn er wel wat gebruikers die met specifieke telefoons problemen zeggen te hebben. Het is dus raadzaam om de referentie lijst van TomTom in de gaten te blijven houden. Voor de app is 215 MB tot 3,7 GB aan vrije ruimte vereist, afhankelijk van de grootte van de kaart die aan de app is gekoppeld.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Fraaie interface
  • Goede aanduidingen
  • Lifetime kaarten
  • Geen dataverkeer

THE BAD

  • In app aanschaf HD Traffic en Flitsers
  • Geen naadloze integratie in Android (zoals alle niet Google navigatie)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.