Review: Kobo Arc Tablet

Kobo noemt het haar eerste kleuren eReader, maar net als de nieuwe Kindles betreft het natuurlijk gewoon een nieuwe Android tablet van een bedrijf dat zich richt op digitaal leesplezier. Met de Kobo Glo deed Kobo mij verbazen door een bijna perfecte leeservaring neer te zetten. Kunnen ze dit ook met de Arc?

Unboxing

In de doos heeft Kobo een verassing voor ons. Naast de MicroUSB-kabel die ik al had verwacht, zit er ook een netstroomadapter in. Natuurlijk bevat de doos ook een kleine handleiding.

Kobo-Arc-Unboxing

Design

Het design van de Arc ligt in grote lijnen gelijk aan dat van andere eReaders van Kobo. Een matte, zwarte, plastic behuizing die stevig aanvoelt met aan de achterkant een ruitjespatroon. De enige wijzigingen zijn een plekje voor de camera aan de voorkant en stereo-speakers onder het scherm.

Kobo-Arc-Speakers

De keuze voor stereo-speakers onder het scherm is ook opvallend. Stereo waardeer ik vooral wanneer ik films kijk en dat kan prima op de Arc. Alleen kijk ik die met het display horizontaal en dan zetten de speakers rechts… toevallig ook nog eens die kant waar ik de tablet vasthoud.

Display

Hoewel het de norm lijkt om tablets met spiegelende schermen uit te rusten, valt het me tegen dat Kobo deze eReader/tablet niet van een gematteerd display heeft voorzien. Minder weerspiegeling zou een stuk fijner zijn tijdens het lezen.

Kobo-Arc-iPad

Qua resolutie zit de Arc ook goed. 7 inch display heeft namelijk een resolutie van 1280×800. Het contrast van het scherm is ook zeer levendig en de kijkhoek is behoorlijk groot, in alle richtingen.

Specs

Qua specs is de Kobo geen krachtpatser. Het is duidelijk dat Kobo zich heeft gericht op de kwaliteit van het scherm en de interface. De tablet draait dan ook op een 1.5 Ghz dual-core CPU. Om lekker snel te multitasken, krijg je 1GB aan RAM werkgeheugen. Afhankelijk van het model dat je koopt, krijg je nog eens 16, 32 of 64GB aan opslagruimte.

Kobo-Arc-Bediening

Een tablet gaat natuurlijk wel heel anders om met de accu dan een eReader. De gebruiksduur loopt dan ook terug naar 2 weken op standby of 10 uur lezen.

Interface

experience_createexpereience

Ook Kobo heeft hard gewerkt aan een eigen interface. Kobo noemt dit Tapastries. Eigenlijk zijn het thumbnails van boeken, websites, filmpjes en muziek die je op jouw homescreen kunt ‘pinnen’. Deze zijn ook weer te verzamelen in eigen mappen.

Kobo werkt ook met aanbevelingen. Kobo zal je in het begin een paar klassieke boeken voorstellen (denk aan The Art of War en Peter Pan) en op basis van jouw smaak de interface verder inrichten.

De interface is even wennen als je een tablet verwacht, maar eigenlijk is het gewoon een perfectie op de interface van de eerdere eReaders van Kobo.

Kobo-Arc-Achterkant

Qua apps ben je niet beperkt tot een app store van Kobo zelf. Kobo geeft je keurig toegang tot Google Play en ook de bekende Google apps als Maps en Gmail zijn gewoon aanwezig.

Conclusie

Kobo is nieuw in de tabletmarkt, en dat merk je. De tablet is geen racemonster en de keuze voor de locatie van de speakers is ronduit vreemd te noemen. Het excuus is er ook. Kobo maakt een kleuren eReader en met dat in gedachten maak je gewoon andere keuzes in het ontwerp van dit apparaat. Het vertaalt zich ook in de displaykeuze. Helaas glanzend, maar wel met een zeer goede resolutie en prachtige kleuren. Een boek lees ik toch liever op de Glo, maar als tablet is de Kobo Arc een hele interessante verschijning.

Kobo-Arc-Packshot

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Super display
  • Reageert lekker snel
  • Stevige behuizing

THE BAD

  • Geen MicroSD ondersteuning
  • Vreemde positie speakers
  • Geen mat scherm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.