Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Frankenweenie met 4 sterren.

The Good
  • Referenties naar vele filmklassiekers
  • Zwart-wit
  • Prachtige animatie
  • Leuke extra's
The Bad
  • Het lugubere karakter van de film zal niet voor alle kinderen even leuk zijn


Het is zondagmiddag, tijd voor een gezellige familiefilm. Nouja, de film van vandaag is misschien wel van Disney, maar het is ook een film van Tim Burton. Een regisseur die een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld die begon met klassiekers als ‘A nightmare before Christmas’ en ‘Corpse Bride’. Een jeugdfilm met een donker thema is het resultaat.

Het verhaal begint met de jonge Victor Frankenstein die in het plaatje New Holland woont. Hij woont met zijn gezin naast de burgemeester die druk bezig is met de voorbereidingen van Dutch Day. Je snapt dat Frankenweenie ons een goede blik geeft op hoe de Amerikanen over ons denken ;-).

Victor is een echte wetenschappen en heeft hierdoor maar één echt vriendje. Zijn hond Sparky. Om de jonge Victor wat meer kansen te geven om vriendjes te krijgen, pushen zijn ouders hem om te gaan sporten. Honkbal wel te verstaan. Op de dag dat de jonge Victor zijn eerste succes beleeft, zien we ook hoe dit succes de dood van Sparky tot gevolg heeft.

Frankenweenie-Unboxing

Het kan dus niet anders dan dat de jonge Victor Frankenstein aan het grootste experiment van zijn jonge leventje gaat beleven. Victor is namelijk van plan om zijn dode Sparky weer tot leven te wekken. Een experiment dat belangrijk is voor de verdere verloop van de film.

Grafisch is de film precies wat je van Tim Burton mag verwachten. Stop-motion met het grootste oog voor detail. Daarnaast investeert Burton veel tijd om het leven van de jonge Victor en de sociale problemen er omheen in beeld te brengen.

Voor volwassen filmkijkers is het leuk om te zien hoe de film vol zit met referenties naar beroemde films uit de 80’s en 90’s. Zo moest ik tijdens de film met veel plezier terugdenken aan The Gremlins, Jurassic Park en natuurlijk Godzilla. Dit geeft de film net dat beetje extra wat hem interessant maakt voor de hele familie. Ik zou hem alleen niet kijken met jonge kinderen die moeite hebben met het thema ‘dood’.

Extra’s

Van alle making-off’s die ik de laatste tijd ben tegengekomen, is die van Frankenweenie toch wel heel erg leuk en leerzaam. Het geeft een goed beeld van hoe krankzinnig veel werk in deze film is gaan zitten. Daarnaast krijg je nog een enorm leuke short. Een filmpje genaamd Captain Spary vs. The Flying Saucers. De film maakt ook gebruik van muziek van The Plain White T’s en de videoclip Pet Sematary is op de Blu-Ray gezet.

Wil je de set van Frankenweenie alvast in 360-graden bekijken? Check de minisite.

Conclusie

Wederom weet Tim Burton met zijn stop-motion magie te verrassen. Frankenweenie brengt niet alleen een hommage aan het klassieke verhaal van Frankenstein, maar zit vol referenties naar beroemde enge films die iedereen wel kent. Frankenweenie is hier en daar wat luguber, maar heeft wat te bieden voor kijkers van alle leeftijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.