Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Jabra Speak 510 met 5 sterren.

The Good
  • Snoer op te wikkelen
  • Snel te installeren
  • Nu ook bruikbaar met een smartphone of tablet
  • Eigen interne accu
  • Beter gebruik van de LED's voor signalering
The Bad
  • Geen minpunten gevonden


Et is ruim twee jaar geleden dat we hier de review van de Jabra Speak 410 plaatsten. Een handige speakerphone die je via USB op je PC aan kon sluiten. Inmiddels heeft Jabra de Speak 510 ontwikkeld. Een nieuwe versie van een bekroond concept. Nee, vernieuwen in de VOIP mogelijkheden kon niet echt, dus zocht Jabra het in de combinatie met mobiel. Inderdaad, je gebruikt de Speak 510 niet langer alleen voor de PC, maar ook voor mobiel.

Unboxing

Wij ontvingen de Speak 510 in een bruine doos. Dit is niet zoals hij in de winkel ligt, al lijkt de inhoud van de doos niet af te wijken. In het doosje vinden we namelijk de Speak 510 met de nodige documentatie en een handig tasje om de Speak 510 in op te bergen is.

Jabra Speak 510 Unboxing

Design

Zoals je op de onderstaande foto kunt zien, wijkt de Speak 510 niet zo heel veel van haar voorganger af. Het Jabra logo staat nu prominent in het midden van de speaker, maar is mooi klein.

Jabra Speak 410 510

De touchgevoelige rand is ook van een aantal nieuwe functies voorzien. Dit omdat het toestel nu eenmaal geschikt is geworden voor gebruik met mobiele telefoons.

Wat Jabra ook heeft aangehouden, is dat de USB kabel van de speak 510 gewoon om de speaker heen te winden is. Handig, want dat ruimt mooi op. Zeker wanneer je hem in je laptoptas mee wilt nemen.

Jabra Speak 510 USB

De laatste echte verbetering zie je wanneer je de Speak 510 aansluit. De lichtjes in de rand van de speaker zijn veel belangrijker geworden. De Speak 510 kent allerlei animaties om je te laten zien wat de status van de speakerphone is. De mooiste blijft echter de volumeregelaar. Bij het verhogen of verlagen van het volume zie je een witte ring van kleine LED’s groter of kleiner worden.

Jabra Speak 510 Volume

Installatie

In theorie hoef je niet veel te doen om de Jabra Speak 510 in gebruik te nemen. Aansluiten op de USB poort van jouw PC is al voldoende. De PC installeert zelf de drivers en daarna moet je alleen nog maar even aangeven dat je de Speak 510 als speakerphone wilt gebruiken.

Installeren op de smartphone is al niet heel veel lastiger. Je houdt je vingers twee seconden op het bluetooth icoon en volgt de Engels gesproken instructies. Feitelijk zeggen die alleen dat de Speak vindbaar is en dat je met je smartphone moet koppelen. Moet je al een pincode invoeren, dan is dit 0000. Binnen tien seconden heb je dit rond.

Jabra Speak 510 Tasje

Wil je toch meer uit je Speak 510 halen, dan installeer je de Jabra PC Suite. Deze download van 30MB zorgt ervoor dat je alle knoppen van de Speak 510 binnen Skype en andere VOIP software kunt gebruiken.

Geluid

Onveranderd is de geluidskwaliteit van de speaker. Hij is gemaakt voor stemgeluid en daar blinkt hij ook in uit. Stemmen hoog en laag blijven zeer goed te verstaan. Ook de microfoon doet goed haar werk.

Jabra Speak 510 Achterkant

Accu

Ah, nog een verandering aan de hardware van de speak. De Speak 510 heeft namelijk een interne accu gekregen. Hierdoor kun je hem ook met je smartphone gebruiken wanneer je even gaan computer in de buurt hebt. Een leuke feature die je niet over het hoofd mag zien.

Conclusie

De Speak 410 was qua gebruiksgemak zo ongeveer alles dat je maar kunt wensen. Met de 510 houdt Jabra dit gebruiksgemak aan, maar voegt een hoop functies toe. Bluetooth voor smartphones, een interne accu en een verbeterd gebruik van de LED’s in de rand van de Speak 510. Ik zou niet weten hoe dit beter zou kunnen.

Jabra Speak 510 Packshot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.