Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Geronimo Stilton – De Avonturen van Marco Polo

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Erg leuke vertelling van het verhaal van Marco Polo
 • De teksten zijn leuk bewerkt
 • Mooie plaatjes
 • Enorm veel extra informatie en activiteiten
 • Interactiviteit met de Chameleon eXplorer codes

THE BAD

 • Chameleon eXplorer scant niet altijd even makkelijk
 • Links om de app te downloaden ontbreken

Als we hier bij GadgetGear een kinderboek gaan bespreken, dan weet je het… Daar is iets bijzonders mee. Zo ook bij het boek De Avonturen van Marco Polo uit de serie van Geronimo Stilton. Het is een kinderboek geworden waar je de smartphone of tablet kunt gebruiken.

Unboxing

Een unboxing van een boek? Jawel hoor, De Avonturen van Marco Polo bevat namelijk een extraatje. Wanneer je de omlag van het boek helemaal uitvouwt, krijg je een grote wereldkaart waarop de reis van Marco Polo is uitgestippeld. Zo kan tijdens het lezen uit dit boek, de reis van Marco Polo tot in de puntjes worden gevolgd.

Het Verhaal

Het verhaal van Marco Polo is in de afgelopen decennia al talloze keren in boekvorm verschenen. Sterker nog, er zijn zelfs films over zijn ontdekkingsreizen verschenen, al zijn dit nooit echte blockbusters geworden.

In dit boek, neemt hoofdpersoonMUIS Geronimo Stilton, zijn familie mee naar de Wereldse Pracht en Praal expositie. De avond ervoor heeft hij een boek over Marco Polo gelezen en tijdens het bezoek aan de beurs besluit hij naar aanleiding van alle stands die er staan, zijn verhaal aan zijn familie te vertellen.

Net als Geronimo Stilton, is Marco Polo ook een muis, in een wereld vol muizen. In 1271 trekt Marco Polo met zijn vader en oom richting het grote Chinese rijk. Onderweg staat de groep voor gevaren en leert Marco Polo vele volkeren kennen. Eenmaal aangekomen, gaat hij voor de Chinese keizer Koeblah Khan aan het werk en krijgt hij alle uithoeken van het immense Chinese rijk te zien. Marco Polo noteerde alles in zijn dagboek en dat… is de basis van dit boek.

Lezen met een Funfactor

Naast dat de omslag van het boek een grote kaart van de reis van Marco Polo bevat, is er nog veel meer te beleven. Één van de opvallende dingen is dat vele woorden in het boek van een apparte opmaak zijn voorzien. Gaat het bijvoorbeeld over touw, dan zijn de letters ineens bruin en van touw geschreven. Hetzelfde gebeurd bij woorden als nacht en wind die echt een eigen vormgeving krijgen. Dit maakt het voor kinderen nog veel makkelijker om goed bij het verhaal te blijven.

Achterin het boek zijn veel pagina’s donker gekleurd. Deze donkere pagina’s geven veel extra informatie over de avonturen van Marco Polo. Ze bevatten knutseltips, recepten, quizzen en nog veel meer om de jonge lezer bij het verhaal en het boek betrokken te houden.

Chameleon Codes

Met de Chameleon codes wordt het boek van Genorimo Stilton pas echt interactief. Deze codes in vorm van kleine stripplaatjes zijn met de speciale Chameleon app te scannen waarna je de nodige extra’s ontvangt zoals informatie over Marco Polo en… nog meer recepten. We hebben één van de codes hieronder gezet zodat je het zelf uit kunt proberen. Let wel, je moet de smartphone wel heel goed recht houden tijdens het scannen.

Hiermee lopen we trouwens ook tegen het enige minpuntje van het boek op. Wanneer je de app nog niet hebt, moet je deze eerst downloaden. Het was dan handig geweest als de drukker voor Android en iOS een QR code op het boek had geprint. Dat scheelt zoeken.

Conclusie

De Avonturen van Marco Polo is meer dan een standaard kinderboek. De aparte vormgeving voor vele woorden en de prachtige tekeningen geven het boek een leuke uitstraling. De vele extra bijlagen achterin het boek zorgen er ook nog eens voor dat kinderen lang met het boek bezig blijven. Door het gebruik van Chameleon Codes krijgt het boek ook nog een extra interactieve laag, al laat de bijbehorende app kwalitatief nog te wensen over. Al met al een erg leuk boek voor in de zak, of onder de boom.

Beschikbaarheid

Geronimo Stilton en de Avonturen van Marco Polo ligt nu in de winkel. De bijbehorende app is gratis.

2 reacties

 1. Jammer genoeg. Koeblah Khan was geen Chinese keizer. Hij was kleinzoon van Chinghis khan, Mongoolse keizer. Hij heeft de hoofdstad van de Mongolië in China, met name Beijing opgebouwd toen hij de hele China onderhandeld was.
  U hebt de geschiedenis van Mongolië afwijkt

  MVG
  Nara, Venlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.