Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Rowenta Silence Force Extreme Cyclonic

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer volledig accessoirepakket
  • Relatief stil tijdens gebruik
  • Zeer handige, ergonomische grip
  • Mannelijke uitstraling
  • 8.8 meter reikwijdte
  • Speciale borstel voor dierenharen
  • Goed schoon te houden

THE BAD

  • De standaard zuigmond bevat een te hoge tuimelschakelaar waar snoeren achter kunnen hangen.

We schreven al eerder over de opvallende reclame voor Rowenta’s Silence Force Extreme stofzuigers. De lijn bestaat uit drie soorten modellen. De Silence Force Extreme Compact, de Silence Force Extreme en de zakloze Silence Force Extreme Cyclonic. Toen Rowenta enkele weken geleden vroeg of we één van deze modellen uit wilden testen, snap je natuurlijk wel dat we meteen met de zakloze variant aan de slag gingen.

Unboxing

De grote doos van de Silence Force Extreme Cyclonic bevat naast de handleiding, een bijzonder uitgebreid accessoirepakket. Denk niet alleen aan de stofzuigerslang en telescopische buis, maar ook aan een standaard zuigermond, een telescopische pleetzuigmond, meubelzuigmond, delta parketzuigmond, rechthoekige parketzuigmond, turboborstel, mini turboborstel (handig voor haren op de bank) en een accessoirehouder die je achterop de Cyclonic kunt bevestigen. Het stofreservoir en alle filters zitten al in de Cyclonic bevestigd.

Design

Het mag gezegd worden, de Silence Force Extreme Cyclonic is misschien wel één van de meest mannelijke stofzuigers die ik tot nu toe heb gezien. Het blauwe plastic, de metalen roosters en het turbineontwerp maken dit een stofzuiger waar ik graag mee wordt gezien.

Toch is het jammer dat juist de algemene zuigmond en de delta parketzuiger weer een heel erg hoekig ontwerp hebben. Natuurlijk wil je als fabrikant niet voor ieder stofzuigermodel aparte accessoires ontwikkelen, maar ze passen voor mijn gevoel niet echt bij elkaar. Oké, wat maakt het uit… het blijft een stofzuiger.

Aan de achterkant van de stofzuiger vinden we een powerknop en de knop om het snoer automatisch op te rollen. Beiden zijn prima met de voet te bedienen.

Toch heeft de algemene zuigmond één klein probleem. Er zit een tuimelschuifje op waarmee het borsteltype kan worden gekozen. Dat zie ik vaker, en is handig om met de voet te gebruiken. De tuimelaar is echter zo groot dat loshangende kabels er wel heel gemakkelijk achter blijven haken. Hier valt dus nog te innoveren voor Rowenta.

Specs

De Silence Force Extreme Cyclonic trekt 2.100 Watt uit de muur en heeft een actieradius van 8.8 meter. De Silence Force Extreme Cyclonic weegt 6.8 kg. Het stofreservoir heeft een inhoud van 2 liter. De Silence Force Extreme Cyclonic beschikt ook over een HEPA 13 filter.

Handvat

Als we de machine even buiten beschouwing laten, steelt het handvat van de Silence Force Extreme Cyclonic meteen de show. Het handvat bevat namelijk een ergonomische lus waardoor je de Silence Force Extreme Cyclonic vast kunt houden op de manier die jij het fijnste vindt. Daarnaast bevat het handvat de nodige extra functies.

Wanneer je geen buis hebt aangekoppeld, is het bijvoorbeeld mogelijk om een borstelkop naar voren te schuiven. Ideaal voor het uitzuigen van jouw toetsenbord.

Een ander schuifsysteem bepaalt de zuigkracht van de machine, en daarmee op de geluidsproductie. Bij de Silence Force Extreme serie gaat het natuurlijk om geruisloos zuigen, dus deze optie is zeer belangrijk.

Met dit handvat geeft Rowenta mij voor het eerst een stofzuigerslang in de hand die van zichzelf al functioneel is. Alleen nog een power-knop erin en de ervaring is helemaal perfect!

Lock System

Een ander opvallend detail is het lock system. Nu zijn er meer stofzuigers waarbij accessoires aan elkaar worden geklikt, maar de vormgeving van Rowenta is heel consistent. Door gebruik van echte knoppen in plaats van plastic lipjes, is de bediening van het lock system ook nog eens heel gebruiksvriendelijk.

Zuigkracht en Geluidsproductie

Zoals gezegd is de geringe geluidsproductie van de Silence Force Extreme Cyclonic het verkoopargument. Tsjah, je hoort hem wel hoor. Je hoort hem goed genoeg om niet tijdens een TV programma te willen zuigen, maar toch is hij stiller dan andere machines die ik de afgelopen jaren in de hand heb gehad. Wanneer ik een muziekje op de achtergrond aan heb staan, erger ik me niet aan het lawaai uit de Silence Force Extreme Cyclonic. Dat hebben ze dus prima voor elkaar.

Tegelijk vraag ik me ook af hoe stil stofzuigen moet kunnen zijn. Zeker bij een zakloze zuiger, gaat het om luchtstromen die door buizen geleid worden. Obstakels (bijvoorbeeld vuil) kunnen al snel voor een toename in geluid zorgen. Je merkt dan ook dat de machine vol dempende materialen en constructies zit. Daar zit veel, knap denkwerk achter. Met zijn 68 decibel is hij niet zo stil als de 62 decibel die de varianten met stofzuigerzak halen. Toch betwijfel ik of we snel een zakloze zuiger met dezelfde zuigkracht en toch minder lawaai tegen zullen komen.

Schoonmaken

Ook deze stofzuiger moet je zo nu en dan natuurlijk schoonmaken om te voorkomen dat hij verstopt raakt. Wat je het meest zal doen, is het leeggooien van het 2 liter stofreservoir dat in de zuiger zit. Deze trek je gemakkelijk uit de voorkant van de machine. Klepje eraf en leegkloppen. Zo nu en dan een keertje afspoelen en afdrogen.

De stofzuiger bevat ook de nodige filters en andere onderdelen die volop met stof en vuil in aanraking komen. Deze zijn vrijwel allemaal goed schoon te maken en schoon te houden. Alleen het HEPA filter zal om het jaar vervangen moeten worden.

Conclusie

Zakloze stofzuigers produceren meer normaal dan reguliere modellen, dat is een feit. Toch is de Silence Force Extreme Cyclonic van Rowenta een stukje stiller dan ik gewend ben zonder dat ik het gevoel heb zuigkracht te verliezen. De ergonomische greep zorgt er bovendien voor dat de zuiger ook goed door langere mensen gebruikt kan worden. Daarnaast is het accessoirepakket van de uitvoering die wij ontvingen buitengewoon compleet. Een blijvertje dus.

Eén reactie

  1. Deze stofzuiger doet zijn naam eer aan. Hij zuigt namelijk enkel kleine stofdeeltjes (en haren). Een broodkruimeltje gaat nog niet naar binnen. Zo slechte aankoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.