Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Need for Speed Most Wanted (PS3/X360/PC/etc)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer veel oog voor detail
  • Goede soundtrack
  • Mooie selectie wagens
  • Erg leuke multiplayer toevoeging
  • Qua moeilijkheid voor iedereen toegankelijk

THE BAD

  • Nog iets teveel laadmomenten

In 2005 kwam EA met de epische racegame Need for Speed Most Wanted. Een titel die racen en achtervolgingen perfect in balans wist te houden. Nu, in 2012, brengt EA wederom een game met exact dezelfde titel uit: Need for Speed Most Wanted…

Open Wereld

Need for Speed Most Wanted is een echte Open World game. Je rijdt rond in de stad en overall is wel wat te beleven. Je kunt je collectie snelheidsboetes uitbereiden via de vele flitsers en de meest waanzinnige jumps door billboards maken. Op verschillende plaatsen in de stad zijn races te vinden waar je aan deel kunt nemen.

Criterion Games heeft opvallend veel aandacht aan de races geschonken. De tracks zijn vaak meer dan een rondje door de stad en bieden zowel mooie gestrekte stukken als spannend bochtenwerk aan. Iedere race wordt ook nog eens voorafgegaan aan een intro filmpje. Tijdens het racen heb je natuurlijk ook last van de politie. Je probeert immers de Most Wanted te worden. Ook daar zit de nodige detail in.

De AI van de politie is niet perfect, maar wel beter dan ik in vele andere open World games heb gezien. De politie doet echt haar best om je op te pakken. Een snelle autowissel of paintjob zal ze echt niet voor de gek houden. Ook is de politie in staat om snel roadblocks op te zetten. Hoe meer je er ontwijkt, hoe zwaarder ze worden. De enige manier om aan de politie te ontkomen is door ze te snel af te zijn.

Auto’s

Om even terug te komen op die auto’s, NFS Most Wanted bevat in totaal 41 bolides waar je in kunt stappen. Deze staan in de stad van Fairhaven verspreid. Heb je er één gevonden, dan is het niet meer dan een kwestie van erbij parkeren en op het driehoekje (PS3) drukken. Wil je de auto daarna nog eens bereiden, dan kun je deze op de kaart van de stad terugvinden. Dit is anders dan in voorgaande delen waar je auto’s echt vrij moest spelen. Dit maakt de game toegankelijk voor racers van elk niveau.

Ook in Most Wanted is het mogelijk om je auto’s te tunen. Je kunt je upgrades kopen met Speed Points. Deze krijg je voor het succesvol afwerken van achtervolgingen, records vestigen bij de flitsers, door billboard te vliegen en (voornamelijk) door races te vinnen. Naast het vergeven van Speed points geven races vaak ook al bepaalde upgrades weg. Zeker in het begin is het handig om hier je race op te selecteren. Iedere auto heeft trouwens toegang tot vijf races die bij die auto horen.

Laadtijden

NFS Most Wanted moet vaar even laden. Met de nadruk op vaak en even. Laadmomenten vinden voornamelijk plaats wanneer je van auto wisselt, een race wilt starten of online gaat. Gelukkig duren ze iedere keer maar een paar seconden. Daarnaast maskeert Criterion dit ook nog eens door het tonen van korte filmpjes of andere informatie. Niets mis mee.

Oog voor Detail

Een krasje hier, een deukje daar. Een goede racer kan echt niet zonder strakke auto’s en bijpassende schademodellen. Toch gaat Need for Speed Most Wanted verder dan ik ook van de game had verwacht. Wanneer je met je bolide een tunnel in gaat, is de vervorming van het motorgeluid echt prachtig.

Hoe verder je ondergronds gaat, hoe slechter je radio-ontvangst wordt. Dat merk je aan de soundtrack die af en toe wegvalt. Race je de tunnel uit, kan de zon je maar zo eens verblinden en dan hebben we het nog niet over de modder en andere rotzooi op je lak wanneer je off-road gaat.

Gameplay

Een groot deel van de gameplay zit hem in het Easy Drive systeem van EA. Via het pijltje naar rechts (PS3) open je het menu. Via dit menu is het mogelijk om naar races te navigeren en upgrades uit te voeren. Alles snel en gemakkelijk waardoor je ook nog een beetje door kunt rijden. Verder race je lekker met je thumbsticks en is het gemakkelijk om met de handrem een beetje door bochten te driften. NFS is zonder twijfel één van de betere racers als het om gameplay gaat.

Multiplayer

Naast een prima single player ervaring, is er natuurlijk ook de multiplayer. Hier ligt de nadruk op uitgedaagd worden of samen anderen uitdagen. Ook hier heb je weer de flexibiliteit om te kiezen of je met of tegen je vrienden gaat racen. Ook kun je scores bij flitsers met elkaar vergelijken en jouw foto op de billboards bij je vrienden achterlaten. Simpelweg door er doorheen te crashen!

Autolog

EA’s Autolog houdt al je scores in NFS Most Wanted bij. Autolog is via de Need for Speed site te benaderen en kan vergeleden worden met Battlelog voor de shooters van EA. Autolog zal ook de scores van je vrienden weergeven zodat je van te voren jouw acties kunt plannen.

Conclusie

Need for Speed Most Wanted heeft het allemaal. De vrijheid van een open wereld, de snelheid van haar voorgangers, intelligente achtervolgingen en een lekkere soundtrack. Oké, ik kan nog veel meer opnoemen, maar dat doe ik niet. Dit is gewoon de most wanted racing game van het jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.