Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: John Carter 3D (Blu-Ray)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Het verhaal is ook goed te volgen voor jongere kijkers
  • John Carter is een erg vermakelijk karakter
  • De film bevat een dubbele verhaallijn

THE BAD

  • De film biedt weinig verassingen

Met Jack Sparrow zette Disney al een bijzonder excentrieke held neer. Met John Carter probeert Disney het opnieuw. Ik geef het meteen toe. De trailers waren niet uitnodigend, en de coverart van de Blu-Ray deed mij ook niet zoveel. Dit blijkt een film te zijn die je moet kijken om er achter te komen dat hij best leuk is ;-).

Het Verhaal

Het verhaal van John Carter komt uit de pen van schrijver Rice Burroughs, en die kennen we weer van Tarzan. Die laatste is vele malen verfilmd, ook door Disney. Bij John Carter was dat een ander verhaal. Tot eerder dit jaar…

John Carter is een goudzoeker met een verleden als legercommandant tijdens de burgeroorlog in Amerika. Op het moment dat hij gevraagd wordt om terug in het leger te gaan, beland hij per ongeluk op de planeet Mars; Barsoom genoemd.

Op het moment dat hij daar aankomt, maakt hij meteen kennis met een buitenaards ras. Een ras dat hem benaderd op een manier die vergelijkbaar is met hoe wij dit zouden doen. Voorzichtig, maar met een grote hoeveelheid wapens. Natuurlijk ontstaan hier de nodige communicatieproblemen wat al snel tot hilarische situaties lijdt. Zeker wanneer John gebruik gaat maken van de spierkracht die hij op aarde heeft opgebouwd (de zwaartekracht is immers lager op Mars).

Al snel weet John zijn plaats tussen de Marsbewoners te veroveren, maar dan gaat het mis. Hij wil het niet, maar wordt al snel in een vieze oorlog betrokken. Een oorlog om de toekomst op te rode planeet gaat bepalen.

Naast het verhaal van John’s rol in de oorlog, is er nog een tweede verhaal dat speelt. Het verhaal van John zelf na de oorlog, maar daar ga ik verder niet op in. Dat zou teveel weggeven ;-).

Extra’s

Op de 3D disc vinden we de film John Carter volledig in 3D. De extra’s zitten op de 3D Blu-Ray verstopt. Denk aan bloopers, verwijderde scènes en natuurlijk audiocommentaar. Opvallend is de documentaire “Van verhaal naar film in 100 jaar”. Hierin zie je hoe het verhaal zich langzaam tot film ontwikkeld en hoe schrijver Edgar Rice Burroughs zich heeft ontwikkeld. Ten slotte is er nog de John Carter 360 graden feature. Een 35 minuten durende special waarin je in detail ziet hoe de film zelf tot stand is gekomen.

Conclusie

Hoewel de film weinig echte verassingen biedt, moet je het zien als het ideale huwelijk tussen Pirates of the Caribbean en Star Wars. Het is één grote smeltkroes van opvallende figuren en een hoofdrolspeler die lekker luchtig over dingen na kan denken. De duidelijke rollen van de goede en slechte karakters maken de film ook voor jongere kijkers goed te volgen. Nee, John Carter is geen film die de filmwereld op zijn kop zet, maar wel een film die schreeuwt om een vervolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.