Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: iPawn Mens Erger je Niet

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Speelbord denkt met je mee
  • Leuke vormgeving
  • Leuk gebruik van geluiden
  • leuke minigames

THE BAD

  • De ontwikkelaar zet wederom de puntjes niet op de i.

De release van iPawn Pool Billiards viel een beetje tegen, maar er is nog een iPawn game die Jumbo dit jaar heeft uitgebracht. Het gaat om de evergreen Mens Erger je Niet. Een bordspel, dus dat moet wel goed gaan… toch?

Unboxing

In de doos van iPawn Mens Erger je Niet vinden we maarliefst 12 speelstukken die we op het scherm van de iPad kwijt kunnen. In het klassieke spel had iedere speler vier speelstukken, maar dan zou niet op het scherm passen. Hier heeft Jumbo een prima beslissing gemaakt.

Spelregels

In tegenstelling tot eerdere bordspellen, zijn spelregels in Mens Erger je Niet veel belangrijker geworden. Waar Ganzenbord louter reageerde op aanrakingen van de speelstukken, denkt deze game vooruit en geeft hij aan waar je speelstukken neer kunt zetten.

Wanneer je een speelstuk op een positie van een tegenspeler zet, moet je deze zelfs uitdagen. Hiervoor heeft Jumbo minispelletjes bedacht. Niet al te moeilijk, maar wel heel leuk. Het brengt veel meer dynamiek in het spel. Sterker nog, ik zou de iPawn game boven het bordspel verkiezen.

Toch heeft dit meedenken ook een nadeel. Als een speler zich vertelt en een stuk verkeerd neerzet, raak je al snel het overzicht kwijt en kan het spel onoverzichtelijk worden. Het zou handig zijn als je vanuit het menu een overzichtje op kan vragen over waar alle speelstukken hadden moeten staan. Dit zou ook een pauzemogelijkheid geven waarbij je het spel kunt onderbreken om wat andere zaken op je iPad af te handelen. Met andere woorden, die laatste stap zou een hoop comfort toevoegen.

Presentatie

Kijken we naar de totale presentatie van de game, dan mag ik zeggen dat de ontwikkelaar, Fonk Mobile, een grote stap vooruit heeft gemaakt. De game bevat zelfs animaties en aansluitend geluid. Natuurlijk kan het mooier en beter, maar in vergelijking tot de andere iPawn games ben ik zeer tevreden. Nouja, op wat slordigheidjes na. Net als bij eerdere releases van de andere games, is ook deze game nog niet helemaal naar het Nederlands vertaald. Jumbo kennende, zal dit met updates worden opgelost.

Conclusie

Mens Erger je Niet is nou net een titel die laat zien hoe een bordspel succesvol naar de iPad omgezet kan worden. Waar Fonk Mobile met Pool Billiards nog liet zien dat ze weinig ervaring met physics hebben, laat staan het bouwen van een AI, is Mens Erger je Niet gewoon een enorm leuke aankoop geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.