Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Cyborg F.R.E.Q. 5

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • De 50mm drivers geven een topgeluid
  • De oorschelpen sluiten redelijk goed af
  • Er is gekozen voor veel metaal
  • Het geheel voelt stevig aan
  • Microfoon heeft een handige LED indicator
  • Digitale volumeregeling
  • Extra kabel voor mobiel gebruik

THE BAD

  • Op grote hoofden kan de F.R.E.Q. 5 oncomfortabel strak zitten.

Het is weer weekend dus.. tijd om te gamen! Voor iedereen die regelmatig met de PC online aan het gamen is bekijken we weer eens een pro-gaming headset. Ditmaal de Cyborg F.R.E.Q. 5 van Mad Catz.

Unboxing

De heren achter de Cyborg F.R.E.Q. 5 hebben veel aandacht aan de verpakking geschonken. De hoekige vormen van de Cyborg F.R.E.Q. 5 headset zien we dan ook terug in de vorm van het karton.

In de doos vinden we naast de Cyborg F.R.E.Q. 5 zelf, drie boekjes en twee verlengkabels. De verlengkabels gebruik je om de headset niet alleen via USB op een PC aan te sluiten, maar via een 3.5mm jack plug kan hij ook op iedere smartphone of tablet worden gebruikt. Handig!

Design

De Cyborg F.R.E.Q. 5 is een over-ear hoofdtelefoon. Dat wil zeggen dat de oorschelpen helemaal over het oor vallen. Hierdoor wordt geluid van buitenaf zoveel mogelijk gedempt. Op deze manier hoor je veel meer details in het geluid en dat is dan weer handig wanneer een tegenstander je probeert te besluipen ;-).

De oorschelpen kunnen ook nog platgevouwen worden om zo ruimte te besparen. Ideaal voor iedere laptopgamer die graag deze headset in de laptoptas meesleept. De microfoon kun je compleet uit de oorschelp trekken waardoor je ook deze veilig op kunt bergen.

De microfoon heeft trouwens nog een leuke extra feature. Vlak bij de aansluiting zit een mute knop. Druk je deze in, gaat een rode LED in de microfoon branden. Je krijgt dus visuele bevestiging dat hij uit staat. Handig!

Verder heeft Mad Catz voor de Cyborg veel rechte lijnen gebruikt. Hierdoor krijg je toch een beetje dat stealth bomber gevoel wanneer je de headset in je handen neemt. Veel onderdelen zijn van metaal en zitten met schroeven vast. Alle schroeven zijn toegankelijk en dat is weer handig mocht het op termijn voorkomen dat een scharnier los gaat zitten.

Ten slotte bevat de hoofdband nog een leuk stukje design. Op de uitschuifbare delen zitten maatstrepen zodat je maar één keer hoeft te passen. Als je de maat onthoudt, schuif je hem daarna altijd perfect uit.

Geluid

Zoals ik al aangaf, koos Mad Catz voor een oorschelp die helemaal over het oor past. Daarnaast heeft Mad Catz er ook voor gekozen om de headset met 50mm drivers uit te rusten. Deze keuze zorgt voor een perfect, vol geluid. De gamebeleving is hierdoor veel indrukwekkender.

Natuurlijk heb ik deze headset niet alleen voor games gebruikt, maar ook voor films en muziek. Daarbij valt het op dat ook dance muziek van een flinke bass wordt voorzien. Ja, dat klinkt lekker. De linker oorschelp bevat trouwens een equalizerknop. Hiermee is de headset in drie modus te schakelen. In de praktijk heb ik hem eigenlijk alleen maar in de game modus gehad. Dat leverde te allen tijde gewoon het geluid op waar mijn voorkeur naar uit gaat.

Op de rechter oorschelp zit ook nog eens een volumeknop. Deze is digitaal. Met andere woorden, wanneer je hier aan draait, zie je dat de volumeregeling in Windows wordt aangepast. Zet ik hem op zijn hardst, dan doet de hoofdtelefoon ook niet onder voor de gemiddelde laptopspeaker. Nee, dat wil je niet op je oren hebben, maar het geeft wel een goed idee van de kracht die de Cyborg in zich heeft.

De microfoon is niet alleen van een handige LED voorzien, maar heeft ook nog ruisonderdrukking. Geen overbodige luxe als je met ventilatoren om je heen zit te gamen. Daarnaast is deze ook handig tijdens Skype gesprekken. Zetten we de ruisonderdrukking af tegen de gamingheadsets van Plantronics (toch een beetje heer en meester op het gebied van ruisonderdrukking) dan is het verschil in kwaliteit nihil. Met andere woorden, dus doet de Cyborg F.R.E.Q. 5 buitengewoon goed!

Draagcomfort

Ik heb een grote kop, maar de Cyborg F.R.E.Q. 5 past prima. De hoofdband zit zeer comfortabel, maar de onderkant van de oorschelpen geeft wat meer druk dan ik gewend ben. Voornamelijk op de kaak. Daar ben ik zelf wat minder blij mee omdat dit na langere tijd gamen gaat irriteren. Jammer, want deze geluidskwaliteit zet ik niet graag af.

Conclusie

De Cyborg F.R.E.Q. 5 is geluidstechnisch één van de betere headsets die ik de afgelopen tijd op mijn oren heb gehad. Het is alleen jammer dat deze voor grote hoofden net iets te strak zal zitten. Kijk ik naar de kwaliteit van de bouw, dan is het wel een zeer stevige headset die je niet snel zal slopen. Deze aankoop zal dus heel wat jaartjes mee gaan.

Beschikbaarheid

De Cyborg F.R.E.Q. 5 ligt nu in de winkel en heeft een adviesverkoopprijs van €149,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.