Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Black & Decker 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Handige, flexibele slang
  • Voldoende accessoires
  • Goede zuigkracht
  • Handige schuifknop
  • Goede prijs/kwaliteitverhouding

THE BAD

  • Laadstation kan niet hangen
  • Accuduur is wat krap

Echt goede kruimelzuigers, hier bij GadgetGear zijn we er gek op. Gewoon omdat ze altijd klaar zijn wanneer we ze nodig hebben en omdat ze echt goed kunnen zuigen. Vandaag bekijken we de 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief. Op papier ook een hele goede, maar is dat in het echt ook zo?

Voorheen bekeken we onder anderen de DC34 kruimelzuiger van Dyson. Met een adviesprijs van €169,95 is de 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief een stukje goedkoper dan de DC34 die nog steeds €199 moet kosten. Gaan we dat merken? We zetten de twee tegen elkaar af.

Unboxing

De uitrusting van de 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief liegt er niet om. In de doos vinden we een handige, platte dock om de 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief op te laden. Daarnaast vinden we een smalle zuigmond (handig voor in de auto) en een speciale zuigmond om haren van huisdieren uit de stoffen bank te zuigen (bij Dyson moet je dan de duurdere AnimalPro uitvoering kopen). Op de kruimeldief zelf zit al een bredere mond met een opklapbare borstel. Die laatste is handig voor toetsenborden.

Design

Het design van de 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief is zeer opvallend. Het is zover ik weet (samen met haar voorloper) de enige kruimeldief met een korte stofzuigerslang. Dat geeft je anderhalve meter vrijheid. Door de slang om het stofreservoir op te rollen, heb je er totaal geen last van.

Specs

De 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief beschikt over een 35W aan zuigkracht. Met andere woorden, hij zuigt 1193 liter lucht per minuut. Het stof komt terecht in een 500 ml reservoir. De Lithium Ion accu zorgt ervoor dat je geen last hebt van een slechter wordende accu en dat je hem zonder problemen tussentijds mag herladen. Daar staat tegenover dat de zuigtijd slechts 10 minuten is.

Geluidproductie

De 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief lijkt meer geluid te maken dan de Dyson, maar het verschil zit hem vooral in toonhoogte. De kruimeldief zit wat lager waardoor hij gevoelstechisch wat meer aanwezig is.

Gebruiksgemak

Meteen bij het aanzetten gaat het al goed. Black & Decker heeft namelijk een oplossing voor een probleem van Dyson. Aanzetten van de 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief gaat via een schuifknop. Je hoeft dus niets ingedrukt te houden tijdens het zuigen. Dat is fijn!

Ook merk ik dat de slang mij de mogelijkheden geeft om op meer plaatsen te komen. Het reservoir en de motor zitten namelijk niet langer in de weg wanneer je aan het zuigen bent. Toch mis ik op de brede zuigmond wel een lapje stof o.i.d. om krassen te voorkomen. Dat zou hem echt hebben afgemaakt.

Black & Decker geeft aan dat de accu 10 minuten mee moet gaan tijdens het zuigen. Dat klopt, maar is soms wel wat krap. De 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief heeft meer zuigkracht dan de Dyson, maar dat merk je dus in de gebruiksduur.

Schoonmaken

Het legen van de 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief werkt net iets minder makkelijk als bij de Dyson. Bij de 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief moet ik een klep openen en hier moet het stof uitvallen. Dat gaat niet altijd even goed.

Ook het fijnstoffilter van de 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief is uitwasbaar, maar dat geldt niet voor het voorfilter. Wel bevat het een zelfreinigingssysteem om tussen zuigbeurten door het filter snel schoon te maken. Dit doe je door aan een knop te draaien. Slim! B&D adviseert de filters eens per 6 a 9 maanden te vervangen.

Conclusie

De 18V Lithium Ion Flexi Kruimeldief van Black & Decker is een krachtiger stofzuiger dan de DC34 van Dyson. Daarnaast krijg je er meteen een borstel bij om de bank huisdiervrij te maken. Het handige 1.5 meter stofzuigerslang geeft je de mogelijkheid om ook in krappe omgevingen te zuigen zonder last te hebben van de motorunit. Schoonmaken gaat iets minder handig en de accuduur had van mij iets langer gemogen. 10 minuten is soms aan de krappe kant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.