Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Sandberg iConheli met 4.5 sterren.

The Good
  • Vliegt enorm stabiel
  • Bluetooth verbinding
  • Ziet er stevig uit
  • Verende poten
The Bad
  • Geen reserve rotorbladen aanwezig
  • Iets teveel reclame op de rotorbladen


Onlangs verraste Sandberg ons met de aankondiging dat deze hardwaremaker zelf een draadloos bestuurbare helikopter op de markt ging zetten. En dan ook nog eens een hele goede. Een die niet met dat gare infrarood werkt, maar lekker op bluetooth. De afgelopen tijd heb ik ermee mogen vliegen, dus tijd voor een review.

Unboxing

De verpakking van de iConheli is zonder twijfel de mooiste die Sandberg tot nu toe heeft ontwikkeld. Gewoon een mooie, steriele, kartonnen doos met een goede productfoto erop.

In de doos vinden we een kleine handleiding, een USB kabel, een zakje met reserveonderdelen en natuurlijk de helikopter zelf. De reserveonderdelen omvatten helaas niet de grote rotorbladen, terwijl we dit wel bij andere fabrikanten zien. Dat is jammer omdat deze het gevoeligst zijn.

Design

De iConheli lijkt qua formaat erg veel op de Helo TC helikopter van Griffin. Ik heb de twee dan ook even naast elkaar op de foto gezet. Op de eerste foto zie je dat ze qua lengte niets schelen, maar qua hoogte is de iConheli wel een klein stukje hoger.

De iConheli is ook iets breder. Daarnaast is de body van twee soorten plastic gemaakt. Het ‘raam’ is namelijk iets doorzichtig. Je ziet het amper, maar het is een leuk detail.

Op de grote rotorbladen van de iConheli vinden we helaas veel reclamedrukwerk. Onder anderen van Woddontoys. Whut!? Jep, Sandberg maakt hem niet zelf. Woddontoys is een Chinees bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van RC speeltjes. Nu is dat helemaal niet erg, maar al die reclame had wat minder gemogen…

Werking

Qua werking zijn beiden grotendeels gelijk. De twee grote rotorbladen draaien tegen elkaar in. Door één van de twee sneller of langzamer te laten draaien, zal de iConheli naar links of naar rechts draaien. Het achterste blad zorgt ervoor dat de helikopter naar voren of naar achteren kantelt met als gevolg dat hij naar voren of naar achteren zal vliegen.

Beide helikopters beschikken over verlichting dat via de bijbehorende app in te schakelen is. In beide gevallen gaat het om een witte LED voor en multi-color LED’s aan de zijkant. Die multi-color LED’s veranderen constant van kleur. Voor de één zal dat leuk zijn, voor de ander te bond. Van mij hadden ze gewoon wit mogen zijn. Zeker bij het vliegen in het donker zou dat een stuk leuker zijn.

Verbinding maken doet de iConheli via bluetooth. Daarmee heeft de iConheli meteen haar voorsprong op de Griffin Helo TC te pakken. Door de bluetooth verbinding zijn meerdere heli’s in één ruimte te gebruiken. Daarnaast zijn ze relatief ongevoelig voor storing.

Vliegen met de iConheli

Het vliegen gaat via de iConheli app. Deze app werkt zeer overzichtelijk en stelt je ook in staat om de rotorbladen op elkaar af te stemmen in het geval dat de iConheli in rust al naar links of naar rechts draait. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een heftige crash. De rotorbladen kunnen dan iets beschadigen en dat past de aerodynamica aan.

De app verplicht je trouwens wel om je duim op het ‘gaspedaal’ te houden. Laat je deze los, valt de iConheli meteen uit de lucht. Dat is ideaal als je de controle verliest en bang bent tegen een Rembrandt aan te vliegen ;-).

Als alternatief is de app ook bedienbaar via de gyrosensoren van jouw iPhone of iPod Touch. Zelf was ik hier alleen niet heel erg van onder de indruk. Het werkt niet beter of slechter als bij de Helo TC van Griffin.

Conclusie

Oké, dus de iConheli is stiekem niet van Sandberg zelf, maar wat maakt het uit! Het is de eerste bluetooth heli die ik test en ik ben dik tevreden met de kwaliteit die ik in handen heb. Het was alleen wel mooi geweest als Sandberg een tweetal extra rotorbladen had toegevoegd voor het geval je net iets te hard crasht. Verder hoop ik vooral dat Sandberg meer Woddontoys naar Nederland gaat brengen.

Beschikbaarheid

De iConheli is onder anderen via de website van Sandberg te koop. De adviesprijs bedraagt €64,99.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.