Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Griffin Helo TC

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Sterke body
  • Handige app
  • Controller geeft een goede grip (m.u.v. tablets)

THE BAD

  • Infrarood is niet heel geschikt voor buiten
  • De helikopter zelf is van verschillende merken te koop. Alleen krijg je dan een reguliere IR afstandsbediening.

Je ziet ze op bijna iedere braderie. Radiografisch (of infrarood) bestuurbare helikopters. Voor een paar tientjes heb je al iets degelijks, maar niets dat echt opvalt. Dat is anders met de Helo TC van Griffin. Een draadloze helikopter die je aanstuurt via de iPhone, iPod, iPad of zelfs een Android smartphone (dat laatste heb ik niet geprobeerd).

Uitrusting

De uitrusting van de Helo TC bevat meteen al een serie reserveonderdelen. Niet vreemd natuurlijk, want de Helo TC is met zijn snelle rotorbladen een kwetsbaar object. Als je een keer flink crasht, wil je niet het internet af moeten struinen naar dat ene rotorblad.

In de doos vinden we dan ook twee rotorbladen voor de staartrotor, een top- en onderblad voor de hoofdrotor, een USB laadsnoer en de Infrarood module die je op je iPod, iPhone of iPad moet schuiven.

Werking van de Helikopter

Zoals je wellicht is opgevallen, is de staartrotor gekanteld ten opzichte van echte helikopters. Dat heeft temaken met de twee grote rotorbladen. Door de snelheid van deze twee aan te passen draait de Helo TC namelijk naar links of naar rechts. De staartrotor tilt de staart op of trekt hem omlaag. Hierdoor geeft je de helikopter snelheid. Deze techniek is vergelijkbaar met de techniek van de Chinook helikopters.

Werking van de Controller

De controller die Griffin heeft gemaakt zet geluid om in infrarood licht. Dit licht kan de sensor van de Helo TC weer vertalen in beweging. Zou je de stekker van de controller tijdens gebruik uit je iPhone trekken, dan hoor je dus veel lawaai waar je zelf verder niets mee kan. Zou je muziek over de controller sturen, dan zal de Helo TC onverwacht, of niet reageren.

Ik heb de controller zowel op een iPod Touch (boven) als een iPad (onder) aangesloten. Hier zie je toch wel een beetje dat het allemaal niet echt bedoeld is om op een ipad te gebruiken. Waar je op de iPad gewoon een handig handvat hebt, is de controller voor de iPad qua gebruiksvriendelijkheid geen echte toevoeging. Het voordeel is wel dat je in beide gevallen je hoesje gewoon kan blijven gebruiken.

Vliegen met de Helo TC

Wanneer je de Helo TC voor het eerst gaat gebruiken, staat je controller in een soort van dummy modus. Dat betekent dat je niet op vol vermogen kan vliegen en dat is maar goed ook. In het begin ben je al blij wanneer je de Helo TC rustig kan laten zweven zonder dat je overal tegenaan crasht.

Wanneer je de nodige vlieguren (nouja, minuten) hebt gemaakt (of dit zelf aangeeft) kan je de controller vrij zetten voor normaal gebruik. Dan kan je onder anderen heel snel stijgen met je Helo TC. Iets dat buiten leuker is dan binnen.

Over buiten vliegen gesproken, de Helo TV reageert op infrarood licht. Buiten vliegen in de zon is hierdoor bijna niet te doen. Vlieg je in de schemer, dan heb je relatief weinig last van infrarood licht. Om te voorkomen dat je de Helo TV amper kan zien, is de heli uitgerust met verlichting. Deze kan je met de controller aan- en uitschakelen.

Wat me opvalt aan de bouw van de Helo TC, is dat de helicopter enorm stevig is. Zeker binnen heb ik de heli vaak zien crashen. Ik heb echter nog geen enkele rotor stuk zien slaan. Wel merk ik dat kleine putjes in de rotorbladen invloed hebben op de luchtweerstand. Met andere woorden, hij begint dan langzaam rondjes te draaien.

Gelukkig heeft Griffin rekening gehouden met een vergelijk probleem. Je kan via de controller de draaiing van de helikopter bijstellen. Dat gaat met hele kleine stapjes, maar zorgt er wel voor dat je Helo TC blijft reageren zoals jij van de Helo mag verwachten.

Conclusie

De Helo TC van Griffin is een echte boytoy. De afgelopen weken heb ik al vele uren lol gehad met deze helikopter. Op een volle laadbeurt gaat hij ongeveer 5 tot 10 minuten mee. Dat lijkt niet veel, maar is ruim voldoende om af en toe een beetje met het ding te kunnen spelen. Het moet niet saai worden 😉

Beschikbaarheid

Zoals met meer Griffin producten, zijn deze slecht beschikbaar in Nederland. Wij verkregen de Helo TC via MobileFun, een verkoper van iPad accessoires.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.