Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Plantronics Gamecom 780

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goede ruisonderdrukking
  • Zit comfortabel
  • Zeer goed in stereo

THE BAD

  • Van het 7.1 geluid is weinig merkbaar
  • Bekabeling had van hogere kwaliteit mogen zijn

De GameCom 780 is de eerste PC gaming headset van Plantronics met ondersteuning voor virtual dolby surround, en dan meteen 7.1. Daarnaast bevat de Gamecom 780 de ruisonderdrukkingstechnieken waar Plantronics al jaren bekend om is. Maar speelt het ook lekker?

Unboxing

In de doos van de GameCom 780 vinden we de GameCom samen met een handleiding en installatie CD. That’s it.

Design

Het design van de GameCom 780 heeft veel weg van de aviator headsets die Plantronics al vele tientallen jaren ontwikkeld. Plantronics weet dan ook wel hoe ze een stevige headset in elkaar moeten zetten. De twee stukken draadmetaal die de oorschelpen op hun plaats moeten houden, zijn dan ook veel sterker dan ze eruit zien.

Voor opberggemakt, is het mogelijk de oorschelpen plat te vouwen. Hierdoor nemen ze minder plek in wanneer je ze in een tas stopt. Ook de microfoonboom is geheel weg te draaien. Daarnaast is deze van flexibel materiaal waardoor je hem goed aan de loop van jouw gezicht aan kunt passen.

Draagcomfort

Ik ben iemand met een forse kop. Dat betekent altijd dat ik een headset maximaal uit moet trekken en ook de maximale druk op mijn oren voel. Op die momenten is het belangrijk dat oorkussens deze druk goed opvangen. Dat is bij de GameCom 780 geen probleem.

Plantronics heeft er voor de GameCom 780 ook voor gekozen om de oorkussens met stof af te werken. Zeker tijdens zweterige gamesessies, voelt dat zeer prettig aan.

Bekabeling

Plantronics heeft voor een rode draad gekozen. Het materiaal is echter vrij stug en komt daarmee niet heel high-tech over. Het doet echter geen afbreuk aan het kwaliteitsgevoel van de GameCom 780.

Bediening

Bediening van de GameCom 780 is zeer eenvoudig. Alles gebeurt op de linker oorschelp. Aan de achterkant zit een mute-knop en op de onderhoek een analoge volumeschakelaar. Op de voorkant van de oorschelp vinden we aan de onderkant een knop om het Virtual Dolby geluid aan te zetten.

Geluid

In stereo is de GameCom 780 één van de betere PC headsets die ik op mijn oren heb gehad. Helaas laat de ondersteuning voor virtual Dolby toch te wensen over. Ja, het geluid klinkt ruimtelijker wanneer ik Dolby aan het staan, maar echt de sensatie van iemand achter me horen…. die is er zeker niet bij.

Kijk ik naar het gebruik van de microfoon, zou ik willen dat iedereen met een GameCom opzit. Wanneer ik opnamen van mijn stem beluister en vergelijk met anderen, doet de Plantronics ruisonderdrukking duidelijk haar werk. Hier blinkt de GameCom 780 echt in uit.

Conclusie

De Plantronics GameCom 780 zit comfortabel, maar om het virtuele 7.1 geluid zou ik hem niet kopen. In stereo is het één van de betere headsets en ook de ruisonderdrukking functioneert prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.