Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Targus USB 3.0 ExpressCard Adapter met 4.5 sterren.

The Good
  • Zeer compacte ExpressCard
  • Snelheid is dik in orde
  • Makkelijke installatie
The Bad
  • Ziet er niet mooi afgewerkt uit


Leuk, USB 3.0, maar niet op een oude laptop? Dat valt wel mee. Gelukkig maken bedrijven als Targus daar handige ExpressCard adapters voor. Daarmee kun je oudere laptops toch laten werken met moderne, snelle sticks & drives.

Unboxing

In de doos van de USB 3.0 ExpressCard Adapter ACA34EU van Targus treffen we naast de ExpressCard ook nog een handleiding en een ‘notice’ boekje. Daar staat nog eens in vermeld waar je support kan krijgen en eventueel de handleiding kunt downloaden. Tot slot zit er ook nog een stroomkabeltje bij. Wanneer jouw USB 3.0 apparaat onvoldoende stroom krijgt van jouw laptop, kun je met deze kabel extra stroom uit een USB 2.0 poort tappen. Een handige oplossing die ik nog niet eerder heb gezien.

Uiterlijk

Hoewel we meer van dit soort kaarten hebben gezien, is Targus één van de weinigen die ervoor heeft gekozen om slechts één in plaats van twee USB poorten in de stick te zetten. Een handige zet omdat de kaart niet uit hoeft te steken en daarmee niet in de weg zit van andere aansluitingen op je laptop. Daarnaast zit hij ook niet in de weg wanneer je hem in een tas wilt stoppen.

Toch is het jammer dat het zichtbare deel niet mooi is afgewerkt. Ik zou me voor kunnen stellen dat Targus er stickers of zelfs plastic kapjes bij had kunnen leveren om zo het uiterlijk aan te passen op je laptop. Denk aan universeel zwart, universeel wit of universeel zilver. Mensen met een paarse of roze laptop hebben dan gewoon pech. Dat had de USB 3.0 ExpressCard Adapter niet alleen een praktische, maar ook een mooie oplossing gemaakt.

Installatie

Installatie van de kaart gaat snel en simpel. Waarschijnlijk bevat jouw huidige Express Card opening een plastic bracket om stof buiten te houden. Deze mag je eruit halen door er tegenaan te drukken. Hij komt daarna zelf naar buiten. Wanneer deze eruit is, schuif je de Targus USB 3.0 ExpressCard Adapter erin.

Stap twee is installatie van de software. Windows zal beginnen met klagen over de afwezigheid van de drivers voor de kaart. Geen probleem. Stop de CD in de laptop en voer de setup uit. De wizard die je voor je neus krijgt zal enkel vragen waar hij het één en ander mag installeren. In de meeste gevallen zal de gesuggereerde locatie prima zijn.

Zodra je op OK hebt gedrukt, rond de wizard de installatie van de USB 3.0 ExpressCard Adapter ad. Je krijgt na een aantal seconden een ballonnetje onder in beeld ter bevestiging dat de SUB 3.0 kaart zou moeten werken.

Het nadeel van een ExpressCard

Het gebruik van een ExpressCard voor een USB 3.0 aansluiting heeft een klein nadeel. Wanneer je de kaart in je laptop hebt steken, en je koppelt een USB apparaat eraan, dan druk je de kabel erin. Hierdoor wordt met een beetje pech de ExpressCard uitgeworpen. Niks aan de hand. Druk beiden terug en je kunt weer verder.

Snelheidstest

Het is natuurlijk interessant om te weten of een oudere laptop in staat is om USB 3.0 op volle snelheid te benutten. Helaas hebben we nog geen drives en sticks die in staat zijn om 5GB/s aan data te verplaatsen.

We kijken dus hoe een kleinere stick gaat presteren. In dit geval kiezen we voor de Kingston DataTraveler R3.0 van 16GB. Op GoMemory.net is deze stick getest op een schrijfsnelheid van 33.94MB/s en een leessnelheid van 74.15MB/s. Bij het testen van dezelfde stick uit de GoMemory.net test zie ik een schrijfsnelheid van 33.71MB/s en een leessnelheid van 73.96MB/s. Een verwaarloosbaar verschil.

Conclusie

De USB 3.0 ExpressCard Adapter van Targus is een zeer praktische oplossing om oudere laptops over USB 3.0 te laten beschikken. Dat Targus iets meer aandacht aan de esthetische afwerking had mogen besteden is duidelijk, maar niet heel belangrijk. Een dikke voldoende dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.