Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de iCube Tivizen Pico TV Receiver met 4 sterren.

The Good
  • Zeer goed ontvangst op Android
  • Redelijk ontvangst op iOS
  • Duidelijke apps
The Bad
  • iOS versie is afhankelijk van de eigen accu
  • Geen mogelijkheid voor een betere antenne
  • Geen mogelijkheid de app voor DVR doeleinden te gebruiken


DVB-T is hot. Nouja… niet in Nederland. Hier kunnen we alleen de publieke radio en TV-kanalen ontvangen omdat KPN de rest zo nodig achter de Digitenne-decoder moest stoppen. In de landen om ons heen barst het wel van de vrije kanalen en vandaag kijken we hoe je deze kan ontvangen op je iPhone, iPod, iPad of Android toestel.

Uitrusting

Afhankelijk van het platform dat je kiest, koop je de iOS of the Android versie van de Tivizen Pico TV Receiver dongle. Je verwacht het misschien niet, maar beide ontvangers zitten totaal anders in elkaar.

In de kit voor iOS ontvang je naast een handleiding ook een USB laadsnoer. iOS kan namelijk onvoldoende stroom leveren aan de DVB-T ontvanger. Gelukkig heeft iCube deze versie van de Tivizen dan ook van een eigen accu voorzien. Het enige nadeel is alleen dat je geen TV kunt kijken wanneer deze accu leeg is.

De Android versie bevat enkel de dongle en een handleiding. Android toestellen kunnen zelf voldoende stroom aan de TV Receiver leveren, dus dat gaat goed.

Uiterlijk

Had ik al verteld dat beide Tivizen TV Receivers anders zijn? Die voor iOS is een stuk groter door de accu en de extra USB-aansluiting die nodig is om de ontvanger te laden. De Android versie is niet alleen minder lang, hij is ook veel minder dik. Hij is wel iets breder, maar dat is verwaarloosbaar.

Installatie

Welk apparaat je ook gebruikt, installatie verloopt op ongeveer dezelfde manier. We kijken voor het gemak even naar de stappen die je op een iPod Touch moet nemen.

Wanneer je de Tivizen aansluit, zal deze meteen vragen om de bijbehorende app te downloaden (Android doet dit niet, hier moet je zelf even in Google Play zoeken).

De eerstvolgende stap is om kanalen te gaan zoeken. Je geeft het land aan waar je woont, en de Tivizen doet haar werk. Opvallend is dat we in onze regio een groot aantal Duitse kanalen kunnen ontvangen.

Zodra het zoeken naar kanalen is voltooid, is de Tivizen klaar om in gebruik te nemen. Je kiest nu het kanaal dat je wilt kijken en geeft aan of je dit in de interface wilt doen, of full screen.

De app voor de iPod Touch of iPhone

Full screen is echt nodig op de iPod/iPhone, maar op de iPad is het beeld al goed vanuit de interface. De Android interface kan ik helaas niet laten zien omdat screenshots maken wat lastig is. Dat is jammer, want de interface op Android zit echt veel beter in elkaar dan die op iOS.

De app op de iPad

Gebruik

De kwaliteit van ontvangst wijkt enorm af van waar je bent. Radio is over het algemeen wel erg goed te ontvangen. TV is in Nederland storingsgevoelig. TV kijken in de trein is er zeker niet bij. Buiten is geen probleem, tenzij je tussen de hoogbouw zit. Hoewel de Android ontvanger dan nog prima beeld geeft, heeft iOS moeite om het signaal op te pikken.

Het is ook mogelijk om videobeelden op te nemen. Check hieronder een testopname gemaakt op de Samsung Galaxy S III. Helaas is het niet mogelijk om opnamen van te voren instellen (DVR-functionaliteit).

Conclusie

De Tivizen is een handige dongle voor iedereen die onderweg of op vakantie naar de TV wil kijken. Hoewel het ontvangst op iOS vaak te wensen overlaat, presteert de Tivizen erg goed op Android. De interface zit goed in elkaar.

Beschikbaarheid

de Tivizen Pico is onder anderen verkrijgbaar bij Conrad. In Nederland worden ze ook verkocht onder het merk Hauppauge. Het gaat dan om de versie die door iCube wordt geproduceerd en is feitelijk hetzelfde ding.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.