Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Galaxy Tab 2 10.1 GT-P5110

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Modern design
  • Stereo Speakers
  • Mooi scherm
  • Prima prijs/kwaliteit

THE BAD

  • HDMI ontbreekt

De Samsung Galaxy Tab 2 10.1 is het grote broetje van de Samsung Galaxy Tab 2 7.0. De term grotere broer mag je in dit geval zelfs letterlijk nemen. De belangrijkste specs van de twee zijn namelijk exact hetzelfde. De uitzondering zit hem voornamelijk in het scherm.

Uitrusting

Maar eerst, wat vinden we allemaal in de doos van de Samsung Galaxy Tab 2 10.1. Direct onder de tab vinden we een quick-start handleiding, een netstroomlader met adapter voor Europa en een USB datakabeltje. Een gat onder de quick-start suggereert dat Samsung er ook een headset bij had willen verpakken, maar die heeft het dus niet gehaald.

Specs

Net als de Galaxy Tab 2 7.0, draait de Galaxy Tab 2 10.1 op een dual-core 1Ghz Cortex A9 processor met 1GB aan RAM. Qua GPU zijn beiden uitgerust met een PowerVR SGX540 wat voor strakke 3D graphics zorgt. Beiden zijn ook uitgerust met een 3.15 megapixel camera die filmpjes kan schieten op 720p. Waar de twee effectief verschillen is de accu en het scherm. De Galaxy Tab 2 10.1 heeft een 7.000mAh accu (ten opzichte van een 4.000mAh in de 7.0). Op het scherm kom ik zo terug.

De tablet is verder voorzien van WiFi, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth en GPS (met GLONASS). Samsung levert hem met 8GB, 16GB en 32GB opslagruimte. Dit kan je met behulp van Micro-SD kaarten verder opwaarderen.

Uiterlijk

Met 588 gram is de tablet qua gewicht een middenmoter. Niet enorm licht, maar ook niet irritant-zwaar. De afmetingen zijn 256.6 x 175.3 x 9.7 mm en dat is zeer netjes. Zeker gezien Samsung binnen dat formaat ook nog twee stereo-speakers in de voorkant weet te monteren. Dat geeft de Galaxy Tab 2 10.1 ook meteen een pre boven de iPad’s van Apple die het tot nu toe allemaal nog met een mono-speaker moeten doen.

Voor de achterkant van de Galaxy Tab 2 10.1 heeft Samsung voor aluminium gekozen. Dit geeft de tablet een luxe uitstraling en voelt lekker aan. Ook de ronde hoeken werken mee aan het prettige gevoel wanneer je de 10.1 in de hand houdt. De versie die wij ontvingen heeft een zwarte rand om het scherm, maar Samsung heeft ook een witte versie in het assortiment. Zeker bij multimedia gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar zwart.

Android

De Samsung Galaxy Tab 2 10.1 is voorzien van Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Hier heeft Samsung haar TouchWiz-interface overheen gelegd.

Scherm

De Samsung Galaxy Tab 2 10.1 heeft een 10.1 inch display met een resolutie van 800×1280 pixels ofwel 149 pixels per inch. De Galaxy Tab 2 7.0 bevat een 7 inch display met een resolutie van 600×1024 pixels ofwel 170 pixels per inch. De 10.1 heeft dus een groter scherm en kan meer pixels kwijt. Dat resulteert in een iets groter energieverbruik wat ruimschoots wordt opgevangen door de grotere accu. Door de hogere pixeldichtheid heeft de 7.0 echter een ‘scherper’ scherm. Beiden zijn echter scherper dan  de iPad 2 van Apple die het met 132 pixels per inch moet doen, maar minder scherp dan de nieuwe iPad die het met 264 pixels per inch doet.

Geluid

Ik plaatste al een opmerking over de speakers die Samsung naast het scherm heeft gemonteerd. Het voordeel van de speakers is een zuiver stereo-geluid. Iets dat bij vele tablets ontbreekt en enorm bijdraagt aan de beleving van films en games. Het volume kan flink worden opgeschroefd zonder dat het geluid echt begint te vervormen. Samsung heeft zonder twijfel dan ook een flinke begrenzing op de speakers en dat is wat ons betreft een prima keus geweest.

Conclusie

Qua hardware zet de Samsung Galaxy Tab 2 10.1 prima prestaties neer. De tablet heeft niet de snelheid die we van recente ‘smartphones’ van Samsung gewend zijn, maar daar is de prijs ook niet naar. Je koopt de Galaxy Tab 2 10.1 namelijk al voor zo’n €330.

Eén reactie

  1. Goede review, prima tab met uitstekend geluid, erg aantrekkelijke prijs, nu zelfs met € 50,- retour vanuit de Samsung actie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.