Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Krups EA9000 Cappuccinomachine

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Houdt zichzelf prima schoon
  • Mooi stukje design voor in de keuken
  • Schenkt lekkere koffie

THE BAD

  • Ouderwets touchscreen
  • Drupbakken snel vol
  • Geen mogelijkheden tot software updates

Met de introductie van de EA9000 wist Krups ons tweemaal te verrassen. Ten eerste door de aankondiging van een cappuccinomachine die zelf in staat is om zijn stoompijpje te reinigen en ten tweede, doordat de levering van de machine zo enorm volledig is, dat we er een heuse unboxing aan hebben geweid. Of hij echt zo legendarisch is als hij lijkt, lees je vandaag in de review.

Uitrusting

Hoewel je de unboxing misschien al eens hebt gelezen, vatten we de inhoud van de doos nog even kort samen. Los in de doos vinden we naast de EA9000 zelf nog een zeer uitgebreide handleiding met garantie informatie en een netstroomsnoer. De verpakking bevat ook twee losse doosjes. Doosje één bevat twee prachtige cappuccinoglazen en doosje twee is het Krups welkomstpakket. Dit pakket bevat alles wat je nodig hebt om de EA9000 de eerste maanden schoon- en kalkvrij te houden. Het waterreservoir en de koffielepel (met borsteltje) zitten al in de EA9000.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de EA9000 is in vergelijking tot vele andere cappuccino apparaten indrukwekkend te noemen. Hoewel de machine behoorlijk groot is, lijkt alles erop te wijzen dat de ontwerpers van Krups hun best hebben gedaan zoveel mogelijk techniek zo compact mogelijk neer te zetten.

Boven op het apparaat treffen we een klein rekje om een aantal glazen op te zetten. In het midden zit een klein luikje om voorgemalen koffie in de EA9000 te gieten. Deze is vergrendeld tot je de machine opdracht geeft om met gemalen koffie te werken. Dan ontgrendelt het luikje en kan je de benodigde hoeveelheid erin gieten.

Meteen daarachter zit een groot luik om de machine met koffiebonen te laden. De laadruimte lijkt beperkt, maar valt in de praktijk enorm mee. Krups adviseert om nooit meer bonen te laden dan je in 5 dagen kan drinken. Dat krijgen wij bij een volledig gevuld reservoir toch echt niet voor elkaar. Hoewel dit luik niet vergrendeld is, bevat deze wel magneetslotjes zodat de machine weet wanneer de klep open of gesloten is.

Tot slot vinden we aan de voorkant van de bovenkant nog het LCD Touchscreen. Qua design van het hele apparaat heb ik hier toch echt een haat/liefde verhouding mee. Krups heeft voor een oud type touchscreen gekozen terwijl we in de wereld van de tablets en smartphones gewend zijn dat touchscreens netjes achter een glasplaatje verwerkt zijn. Je ziet dan ook verkleuringen rond je vinger wanneer je op het scherm drukt. Daarnaast ligt het dieper wat het iets gevoeliger maakt voor vuil. Tegen de verkoopprijs van de EA9000 had Krups van mij toch echt wel mogen investeren in een net iets mooier schermpje. Van de andere kant zitten we er nog net niet zoveel aan als het scherm van onze smartphones ;-).

Aan de voorkant zien we twee luiken die als zware, grijze schouders het apparaat omhoog lijken te houden. Het linker luik herbergt een reservoir met spoelvloeistof dat de EA9000 bij het schoonmaken gebruikt. Dit is een tankje dat je er rechtstreeks in schroeft. Daaronder zit het opvangbakje voor de gebruikte koffie. In het luikje zelf zit het koffieschepje met achterop een klein borsteltje. Het rechter luik bevat enkel het waterreservoir met daarin het waterfilter. Het reservoir is groot genoeg voor 1 liter.

Tussen de twee kleppen zit de koffieuitloop. Eigenlijk de plek waar alle magie gebeurd omdat hier ook het zelfreinigende stoompijpje wordt bediend. In rust zie je deze in de transparante buis erachter zitten. Dit is het schoonmaakbakje.

De onderkant van de machine wordt gebruikt voor de twee lekbakken. De voorste kan makkelijk worden weggenomen voor grotere bekers en loopt over in de grote lekbak die bijna de hele onderkant van de EA9000 inneemt.

Bediening

Zoals je zou verwachten geschiedt de bediening van de EA9000 geheel via het touchscreen. Krups heeft goed haar best gedaan met het ontwerp van de interface. Deze zit logisch in elkaar en is duidelijk te bedienen. Alle stappen die bereidingen en andere routines nodig hebben staan volledig uitgewerkt met de nodige plaatjes en begeleidende teksten.

Daarnaast is het ook mogelijk om zelf je favoriete bereidingen in jouw profiel op te slaan. Dit beperkt zich echter wel tot variaties op de bereidingen die standaard in de machine zitten.

Het Zelfreinigende Stoompijpje

Cappuccino en zeker Late Macchiato zijn mijn persoonlijke favorieten wanneer het op een bakje koffie aankomt. In de meeste gevallen vraagt één goede kop toch al het nodige schoonmaakwerk. Met het zelfreinigende stoompijpje beloofde Krups de uitkomst en dat lijkt te zijn gelukt. Hoe Krups dit heeft opgelost is heel slim.

Het apparaat geeft namelijk aan hoeveel melk je eerst zelf in de bekers moet gieten. Hierna zakt het stoompijpje in de beker en begint de melk voor te verwarmen. Eenmaal op temperatuur, schuimt de machine de melk netjes op tot het gewenste niveau. Hierna zal de EA9000 de koffie in het glas laten lopen.

Zodra alle handelingen zijn voltooid, zakt het stoompijpje in haar eigen schoonmaakreservoir en zal deze zichzelf schoonstomen.

Heb je dan echt helemaal niks meer schoon te maken aan het stoompijpje? Jawel hoor. Het stoompijpje kan niet alle melkresten verwijderen. Er zijn afzettingen die je dus zelf weg moet halen. Hiervoor krijg je in het welkomstpakket een handig hulpmiddeltje. In de korte tijd dat wij de EA9000 getest hebben, heeft hij er echter niet om gevraagd. Ook zagen wij geen melding dat hij schoongemaakt moest worden. Hij vraagt er namelijk zelf om als het tijd is om deze schoonmaak uit te voeren.

Overige Schoonmaakklussen

Voorspoelen, naspoelen, ja de EA9000 is één bak luxe. Bijna alle schoonmaakhandelingen kan hij zelf keurig uitvoeren. Het enige waar je in de praktijk mee bezig bent is eventuele vieze vingers op het scherm en de drupbakken. Nouja, voorral de drupbakken. Het spoelwater van het stoompijpje wordt rechtstreeks in de onderste bak geloosd. Hierdoor moet je deze in de praktijk wel erg vaak legen. Je loopt dan met een platte bak water rond. Krups had de machine van mij dan ook best een paar centimeter hoger mogen maken om zo het lopen met de drupbakken wat comfortabeler te maken.

De Smaken

Tot slot, hoe smaakt een bakje Krups? Zoals we van Krups gewend zijn. Ook de EA9000 weet een prima bakje koffie neer te zetten. Helemaal ideaal is de mogelijkheid om van te voren de temperatuur van de koffie te bepalen. Ik drink de koffie niet al te heet, waardoor deze bijna op drinktemperatuur uit de machine loopt. Wanneer ik een bereiding als Irisch Koffie wil schenken, kan ik de temperatuur opvoeren om me zo geen zorgen te maken over de lagere temperatuur van de drank. Anders schenk je namelijk een ‘lauw bakkie’.

Toch vraagt de werking van het opschuimen om een klein beetje oplettendheid. Zeker wanneer je met likorettes of andere barsiropen werkt, moet je eerst het stoompijpje en de melk het werk laten doen. Anders blijft het stoompijpje niet al te lang schoon. Daarnaast wil de melk niet goed schuimen als hier al andere ingrediënten doorheen gemengd zijn.

Updates

Met de aanwezigheid van het touchscreen en alle slimme functies erachter, is de EA9000 min of meer een computer geworden en dat maakt de EA9000 natuurlijk ook gevoelig voor bugs. Al zijn de tests in de fabriek nog zo goed, in het wild komen de echte problemen natuurlijk pas boven water. Zo hebben we al eens meegemaakt dat het scherm ineens ‘leeg’ was. Een soort van vastloper waarbij we de EA9000 hebben moeten herstarten en komen we hier en daar nog een schoonmaakfoutje in de Nederlandse vertaling tegen.

Opzicht zijn dit allemaal problemen die we met ieder apparaat volledig zouden accepteren. In het ergste geval is een oplossing slechts één update van je verwijderd. Met de EA9000 ligt dat toch een beetje anders. Krups is dusdanig overtuigd van een vlekkeloze ervaring, dat het niet mogelijk is om de software zelf van een update te voorzien. Slik…

Snelheid

Toch heeft de bereiding van koffie in de EA9000 één klein nadeel. De snelheid waarop dit gebeurt. Met alle handelingen die plaats moeten vinden, is de EA9000 wel even bezig. Heb je een feestje, dan kan de EA9000 voor een flinke opstopping zorgen. Je kunt een nieuwe cappuccino bijvoorbeeld pas zetten nadat het stoompijpje gereinigd is. Daarnaast is de EA9000 ook wat luidruchtig bij het malen van de koffie. Een gesprek voeren naast de EA9000 kan een uitdaging zijn. Toch is dat iets waar vrijwel iedere machine met een maler last van heeft, dus dat zullen we de EA9000 zeker niet aanrekenen.

Conclusie

Bij Krups weten ze heel goed hoe je een goed bakkie koffie zet. Dat is ook met de EA9000 weer duidelijk te proeven. Krups laat echter ook zien dat ze kunnen innoveren. De luxe om bijna niet schoon te hoeven maken is een stukje luxe dat we hier enorm gaan missen wanneer we weer afscheid nemen van deze cappuccinomachine. Natuurlijk had het schermpje van de EA9000 echt wel wat beter gekund, zeker tegen de prijs waarvoor Krups de EA9000 in de markt zet. De onmogelijkheid om problemen in de software op te lossen is zeker iets waar wat ons betreft een leermomentje zit. Een ander ongemakje zit hem in de achterste drupbak die gewoon net iets te ondiep is voor de grote hoeveelheden afvalwater van het stoompijpje. Toch zijn dat de enige nadelen en wegen die niet op tegen het gemak dat de EA9000 met zich meebrengt. Daarnaast heeft de EA9000 eigenlijk geen concurrentie.

Beschikbaarheid

De Krups EA9000 ligt nu in de winkel en heeft een adviesprijs van €1.3999. Bij de Saturn in het Duitse Trier kwamen we hem echter al voor €1.099 tegen. Omrijden loont dus ;-).

Eén reactie

  1. Net een machine gekocht, maar als ik deze zie, begin ik toch te twijfelen of ik de juiste keus heb gemaakt… Van de andere kant kostte die maar €499 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.