Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Vacu Vin Muddler & Tools

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Muddler is zeer stevig
  • Muddler en Jigger zien er mooi uit
  • Jugger heeft maataanduidingen van 20ml tot 50ml

THE BAD

  • Tang is overbodige luxe

Je hebt cocktails die je moet shaken en je hebt cocktails die je moet stampen. Dat laatste doen we voornamelijk met de Mojito’s. Ook daarvoor heeft Vacu Vin een handig setje op de markt gebracht. Het gaat om de Muddler & Tools die wederom in samenwerking met het Nederlandse Bols tot stand is gekomen.

Uiterlijk

De Muddler & Tools set bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste de muddler zelf. Dat is de stamper die je gebruikt om bijvoorbeeld de limoenpartjes in een Mojito uit te persen. In de muddler zitten een RVS maatbeker (de jigger) en een paarse klem om ijsklontjes mee te pakken.

De Jigger

De RVS maatbeker bevat aan de buitenkant een maataanduiding in ML. Alleen 20, 30, 40 en 50ML zijn aangegeven. Veel cocktailbars maken gebruik van een klassieke jigger. Dit is een dubbele maatbeker met aan de ene kant 25ml en aan de andere kant 50ml. Met deze maatbeker is het geen probleem om cocktails te bereiden al was een aanduiding aan de binnenkant van de maatbeker toch wel fijn geweest. Het is soms lastig schatten hoe vol je hem schenkt.

De Tang

De tang is bedoeld om op een hygiënische manier ijsblokjes in een glas te doen. De tang is zo ontworpen dat je moet knijpen om het ijsklontje los te laten. De voorkant is geribbeld om zo maximale grip op het ijs te houden. Leuk, maar in de praktijk moet ik zeggen dat ik hem gewoon niet gebruik.

De Muddler

De muddler is een prachtig stukje design van Vacu Vin. De staaf is van gematteerd doorzichtig plastic wat de muddler een strakke uitstraling geeft. De ‘stamper’ is van gehard rubber. De combinatie staat het toe om er lekker veel kracht op te zetten. Ik heb hem nu een maand intensief gebruikt voor cocktails, en hieronder kan je een foto van het resultaat zien.

Recepten

Ook de Muddler & Tools komt met een handig receptenboekje van Bols. In korte, maar heldere stappen legt het boekje uit hoe je de muddler gebruikt om een Raspberry Caipiroshka, Strawberry Mojito, Vanilla Berry Crush, Orange & Lemon Crush, Kiwirinha en Raspberry Collins in elkaar zet. Mijn favoriet uit de serie? De Kiwirinha. Die moet je echt eens ervaren.

Schoonmaken

De Muddler & Tools kunnen allemaal in de vaatwasser. Op RVS hou je wel af en toe druppelvorming over, maar dat is mede afhankelijk van de vaatwassertablet. Bij Quantum had ik daar nauwelijks last van, bij Dreft heel veel.

Conclusie

Ik betwijfel of de tang in de set echt een waardevolle toevoeging is. In de meeste gevallen was je toch je handen voor je cocktails maakt en dan kan je het ijs best met de hand pakken. Scheelt een hoop gepruts. Ik had dan liever een lange lepel gezien om mijn mojito’s te roeren. Ook de jigger heeft een verbeterpuntje. Markeringen aan de binnenkant zouden hem makkelijker in gebruik maken, maar dat is geen groot probleem. De muddler zelfs is lekker groot en ik ben zeer onder de ondruk van de hoeveelheid kracht die ik erop kan zetten zonder dat het plastic barst. Een complimentje.

Recept: CoCo Mojito

De CoCo Mojito bestaat misschien wel, misschien ook niet. Het is iets dat ik zelf in elkaar heb gezet en waarvan ik toch wel trots ben op het resultaat. Vandaar dat ik hem toch even meeneem in ons Cocktail Weekend.

Ingrediënten:

  • 30ml Malibu (of kokoslikeur)
  • 30ml Blanke rum
  • Halve limoen (in partjes)
  • 2 tl Suiker
  • 10 Muntblaadjes
  • Scheutje Spa Rood

Bereiding:

Gooi de limoenpartjes, muntblaadjes, suiker en Malibu in een stevig glas. Gebruik je muddler om de limoentjes te persen en muntblaadjes te kneuzen. Hierna vul je het glas met crushed ice. Tot slot vul je hem af met Spa Rood.

Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.