Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Tefal Freemove 9910

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Eindelijk snoerloos strijken
  • Niet te-vrouwelijk uiterlijk
  • Handig basisstation

THE BAD

  • Lastig te bevestigen op het rekje van een strijkplank

Het is zondag, strijkdag. In ieder geval hier in huis. Gelukkig mocht ik vandaag (en een paar zondagen hiervoor) de strijk met behulp van de Tefal Freemove 9910 doen. Een nieuw type stoomstrijkijzer dat het mogelijk maakt om snoerloos te strijken. Dat moesten we natuurlijk even uitproberen ;-).

Uitrusting

De verpakking van de Tefal Freemove 9910 bevat het strijkijzer, het basisstation en een klem. Meer heb je niet nodig om met deze set aan de slag te gaan.

Uiterlijk

Hoewel je daadwerkelijke strijksnelheid toch echt iets is waar je zelf aan moet werken, heeft Tefal er duidelijk alles aan gedaan om de Freemove er snel uit te laten zien. Enkel de kleurstelling verraadt dat de strijkbout van Tefal nooit een echt mannendingetje zal worden ;-).

Installatie

Voor je de Freemove in gebruik neemt, zal je zelf de nodige stappen moeten zetten. Zo moet je eerst een klem op je strijkplank monteren. Deze klem maakt het mogelijk om het basisstation op de strijkplank te klikken. Hoewel ik het niet had verwacht, is de verbinding stevig terwijl je toch weinig kracht hoeft te zetten om het basisstation weer van de strijkplank af te halen.

Bij de plaatsing van het basisstation kom ik toch een minpuntje tegen. De meeste strijkplanken bevatten aan de achterkant een mooi rekje om de strijkbout op te plaatsen. De klem kan daarmee niet overweg met als resultaat dat ik ruimte op de plank zelf in moet leveren. Natuurlijk hebben al die rekjes een andere vorm, maar hier ligt echt nog wel een uitdaging voor Tefal.

Zodra je de klem erop hebt zitten plaats je dus het basisstation en daar zet je natuurlijk de Freemove strijkbout in. Oja, vergeet niet om de strijkbout eerst even met water te vullen… net als ik de eerste keer deed :-(.

Het Basisstation

Misschien was het je al opgevallen toen ik eerder over de Freemove schreef. Het basisstation bevat een grote zwarte bol met rode rand. Toen ik dit voor het eerst zag, had ik geen idee wat ik daarvan mocht verwachten. Hij blijkt schokdempend te werken en helpt je zonder te kijken de strijkbout in het basisstation te laten glijden. Hij schuift daarbij keurig omlaag. In de achterwant van het basisstation zitten een aantal sleuven. Hier schuiven de contacten van de strijkbout in wanneer deze op zijn plaats zit.

Aan de achterkant van het basisstation vinden we ook twee LED-indicatoren. Deze geven de status van de strijkbout weer. De eerste, groene, geeft aan dat de strijkbout klaar is voor gebruik, of dat deze aan het laden is. De tweede, rode, geeft (samen met een piepje) na 30 seconde aan dat de bout toch echt weer terug op het basisstation moet omdat deze te koud begint te worden.

De Freemove in Gebruik

In het persbericht becijferde Tefal het al. Iemand die strijkt, strijkt ongeveer 8 seconden achtereen en laat de strijkbout daarna ongeveer 4 seconden rusten. Laat ik duidelijk zijn, ik strijk LANGZAMER! Toch blijkt de marge van maximaal 30 seconden zo ruim, dat ik het basisstation alleen hoor piepen wanneer ik opzettelijk de bout niet terug plaats. Noem het strijkboutje pesten…

Voor wat betreft het strijken zelf, bewijst de Freemove ook nog eens een prima resultaat neer te zetten. De bout blijft lekker heet en glijdt prima. Door de trekker (jawel) in te drukken tijdens het strijken, voorziet de Freemove je in een constante hoeveelheid stoom. Daarnaast kan je, wanneer nodig, natuurlijk een extra stoomstoot (van 150g/min) geven en water op je kleding sprayen.

Conclusie

Ik vind het lastig om te zeggen dat de Freemove buitengewone prestaties levert ten opzichte van andere strijkbouten. Daarvoor heb ik er nog te weinig mogen testen. Wel kan ik zeggen dat ik buitengewoon blij ben met het snoerloze strijken. Pas wanneer je dat voor het eerst doet, merk je hoe irritant een snoer aan een strijkbout kan zijn. Tefal toont hier een stukje vernieuwing waarvan ik benieuwd ben of anderen die gaan volgen. Het enige echte nadeel is dus dat je op dit moment een stukje van je strijkplank moet opofferen aan het basisstation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.