Review: Het Adidas miCoach Sportsysteem

Van een bankzitter naar een hardloper, gaat dat lukken zonder persoonlijke coaching? De nike+ wist mij helaas niet te overtuigen, maar de miCoach van Adidas blijkt anders. Het systeem van Adidas blijkt completer en beter terwijl Adidas er veel minder lang mee bezig is geweest om dit te ontwikkelen.

Uitrusting

De miCoach is in aardig wat varianten beschikbaar. Het valt of staat voornamelijk bij hoe jij de miCoach wilt gaan gebruiken. Iets dat de beginner misschien kan overweldigen. Meer details over de verschillende onderdelen volgen verderop.

miCoach Speed_Cell for PC/MAC

Het hart van het miCoach systeem ligt (net als bij Nike+) bij de Stride sensor ofwel, de stappenteller. Adidas noemt dit haar Speed_Cell. Adidas verkoopt deze in verschillende setjes. Zo heb je een set voor de PC/Mac, een set voor iOS en een set voor beiden.

Het verschil zit hem niet in de sensoren, maar in de ontvangers die je in het doosje aan zal treffen. Voor de PC is dit een USB dongel. Voor je iPhone of iPod Touch krijg je er één bij die je op de dock-connector aansluit. Daarnaast ontvang je een houdertje om de Speed_Cell bovenop een schoen te monteren.

miCoach Heart Rate Monitor for iPod and iPhone

De Heart Rate monitor van het miCoach systeem leest je hartslag uit. Deze gegevens gaan via dezelfde verbinding als die van de Speed_Cell naar je iPod Touch of iPhone.

Pacer

Wil je met de miCoach gaan trainen en waardeer je directe feedback via voice coaching, dan kan je in plaats van een iPhone of een iPod Touch ook een Adidas Pacer aanschaffen. Deze vormt echter geen onderdeel van deze review. Ik vind het echter wel belangrijk om deze mogelijkheid te benoemen.

Het miCoach systeem installeren

Wanneer je de miCoach in gebruik gaat nemen, moet je de eerste keer nogal wat handelingen verrichten. Mijn ervaringen zijn op basis van het gebruik van een iPod Touch, en wijken daarmee iets af voor iedereen die met de Pacer gaat sporten.

De eerste stap die je moet zetten, is een account aanmaken op de miCoach portal van Adidas. Dat moet met de PC omdat het registreren van een account via de App gewoonweg niet werkt. Natuurlijk probeerde ik het nog wel even met mijn iPad, maar de site is grotendeels in Flash. Als laatste stap registreer ik op de site mijn sportschoenen. De reden hiervoor is dat de site in staat is om slijtage aan de schoenen bij te houden. Al bevat de zool voldoende profiel, de demping wordt na verloop van tijd slechter. Het is gewoon handig dat miCoach je waarschuwt wanneer het tijd is om ze met deze reden te vervangen. Tenzij je de registratie van de Speed_Cell via de PC wilt afronden, kan je de PC nu afsluiten.

Nu is het tijd om de gratis miCoach app te downloaden. Adidas heeft er een aantal, gericht op specifieke sporten, maar die behandelen we op een later moment nog een keer. Voor nu kijken we alleen naar de centrale miCoach app. Deze kan je gratis via de App Store downloaden.

Terwijl de app mij probeert in te loggen, trek ik de zool uit één van mijn Ride 4 miCoach sportschoenen. Net als de bekende Nike+ sportschoenen, hebben de miCoach sportschoenen een gat om de Speed_Cell in te plaatsen. Gebruik je een ander type Adidas, of een schoen die niet van Adidas is, dan kan je de Speed_Cell met behulp van het bijgeleverde houdertje ook op de veters plaatsen. Qua metingen lijkt dit geen verschil te maken, maar in de zool is natuurlijk wel mooier.

Inmiddels draait de app en heb ik een aantal stappen gezet. De Speed_Cell kan nu worden gekoppeld aan de app. Tijd voor accessoire nummer twee. De Heart Rate Monitor.

Hoewel Adidas speciale shirts (en voor de dames ook Sport BH’s heeft) met ingebouwde sensorpads, gebruik ik de band die bij deze sensor zit. Via een handig clipje (afgeschermd met een stevig label)kan ik deze snel om mijn borstkas bevestigen. Daarna hoef ik hem alleen nog maar een beetje vochtig te maken en de Heart Rate Monitor erop te klikken. Ook deze is nu klaar om door de iPod Touch te worden herkend.

De eerste loop

Het is tijd voor mijn eerste run met de miCoach. Zoals ik in de opening al verteld, ben ik een echte bankzitter. De mogelijkheid om hard te lopen had ik voor mezelf uitgesloten. Ik was dan ook bijzonder sceptisch over de miCoach en startte mijn eerste loop met verse tegenzin. Het was een assessment. Het systeem ging meten wat ik wel en niet aan zou kunnen.

De assessment zou een kwartiertje duren en een stem vroeg mij om te beginnen met lopen. Mijn inspanningsniveau moest op een schaal van 2 op 10 liggen. Ik begon met relatief snel wandelen. Bij een schaal 4 op 10 werd het al een stukje sneller lopen en met een schaal 6 op 10 werd het echt hardlopen. Nog voor schaal 8 op 10 was ik uitgeput. Assessment mislukt… teleurgesteld strompelde ik naar huis.

Het probleem met de assessment was me gelukkig meteen duidelijk. Ik startte al te snel waardoor ik bij een schaal van 6 op 10 eigenlijk al op mijn top was. De volgende dag was het tijd voor een nieuwe assessment. Schaal 2 op 10? Heeeeeeeeeel rustig wandelen! Na een kwartier had de miCoach zowaar alle informatie die nodig was om persoonlijke programma’s aan te maken.

Het belang van de Assessment

De eerste assessment is belangrijk, zeker als je er qua sportieve prestaties slecht voor staat. Iedere keer wanneer je sneller gaat lopen, houdt het miCoach systeem je passen en je hartslag in de gaten. Die combinatie is enorm belangrijk omdat het systeem zo een heel scherp beeld krijgt van de inspanning die jouw lichaam kan leveren. Hoe hoger de hartslag, hoe sneller je uitgeput raakt. Voor mensen als mij zijn succeservaringen belangrijk om door te kunnen zetten. Het laatste dat je wilt is een systeem dat je helemaal afmat. Hoewel je als geoefende sporter wellicht genoeg hebt aan de stappenteller, is de combinatie met de hartslagmeter wat mij betreft dan ook vitaal voor de beginner en precies waar Nike+ bij mij faalde.

Persoonlijke programma’s

Het miCoach portaal speelt een belangrijke rol in het hele miCoach systeem. Via dit portaal zoek je namelijk jouw persoonlijke programma uit en plan je deze in. Je kunt daarbij aangeven of je traint voor hardlopen, handbal, voetbal, basketbal, rugby, tennis of andere sporten. Je kunt per sport de doelen aangeven die jij wilt bereiken. Deze worden daarna voor je klaargezet op je iPhone, iPod Touch of Pacer.

Ik koos voor ‘Run a Race – 5K’ ofwel, trainen naar de mogelijkheid om 5 kilometer te kunnen hardlopen. Om dit doel te bereiken krijg ik maarliefst 35 trainingen klaargezet, op niveau 1! Het portaal adviseert meteen al om 3 trainingen per week te plannen zodat je niveau 1 na 12 weken kan afronden. In totaal bevat de serie 7 niveaus.

Leuk detail is dat Adidas de trainingen met behulp van experts heeft samengesteld. Zo krijg ik bij het hardlopen vanaf niveau 4 een trainingsprogramma dat door hardlooptrainer Greg McMillan is samengesteld.

Naast het plannen van volledige trainingen, kan je ook individuele workouts en wedstrijden in je planning opnemen. Deze zie je dan in je agenda staan en ook hierbij kan je de miCoach gebruiken om je prestaties bij te houden en je van live feedback te voorzien.

Hoewel dit plannen zeer goed gaat, en de plannen aan jouw assessment en planning worden aangepast, mis ik hier nog wel enige flexibiliteit. Wat als ik een week op vakantie ga en niet train? Of andere redenen heb om een aantal trainingen over te slaan? Wat als ik op een andere dag wil trainen? Hier maakt het systeem helaas geen aanpassingen. Je zult (in mijn geval) een andere training op je iPhone of iPod Touch moeten selecteren. Handwerk dus. Hier mag Adidas wat mij betreft toch nog wat aandacht aan besteden.

De App

Zodra je een programma hebt ingesteld, start je de miCoach app op de iPhone of iPod Touch. Wanneer je deze synchroniseert haalt deze jouw workout van de servers van Adidas. Heb je meerdere trainingen geselecteerd, zal hij die natuurlijk ook downloaden.

De app zit in eerste instantie aardig in elkaar. Ga je trainen, druk je op GO en kies je de activiteit die je die dag gaat doen. Als je traint op de dagen dat je dat van te voren hebt gekozen, zet het systeem deze meteen voor je klaar. Ideaal! Aan het einde van iedere training kan je een notitie achterlaten om later terug te lezen hoe je de training hebt ervaren. Dat kan in de vorm van geschreven tekst of het selecteren van een aantal sterren. Ook kan je de schoenen selecteren waar je op gelopen hebt. Helaas is het systeem niet zo slim om zelf de juiste schoenen te selecteren, en dat is soms wel irritant. Ook omdat later aanpassen lastig blijkt. Het systeem zou op basis van de workout bijvoorbeeld de schoenen kunnen suggereren die je ook bij je vorige workout (van hetzelfde type) hebt gebruikt. Dat zou weer een stap schelen.

Onder de knop TRACK komen al je gegevens naar voren. Je kan je voorgaande workouts bekijken (met grafieken en alles). Daarnaast zijn er achievements, maar dat lijkt niet te werken. Dat wil zeggen, ik zie dan een foto van Google Maps waar ik niks mee kan. Ik kan ook zien welke schoenen in het miCoach systeem zitten, maar daar kan ik verder geen gegevens van opvragen. Dat moet nog even worden afgemaakt.

Onder de knop EXPLORE zit een berg aan informatie over miCoach en alle onderdelen. Helaas heeft de meeste informatie betrekking op het portaal van miCoach en niet de app. Dat kan soms wat verwarrend zijn.

De laatste knop is SETTINGS. Hier kan je de app naar wens instellen. Zo kan je onder anderen aangeven met welke interval je tijdens een workout feedback wenst te ontvangen. Bij mij is dat om de twee minuten omdat dat met mijn conditie nog steeds een wereld van verschil maakt ;-).

Mijn eerste programma

Ik startte met mijn assessment op 15 april. Vandaag ben ik ruim twee maanden verder. Ik heb driekwart van mijn eerste programma erop zitten en merk dat ik me erg comfortabel bij mijn workouts voel. Ik heb nog geen dag meegemaakt dat het programma echt te zwaar bleek. Het was iedere keer net zwaar genoeg. Om mijn doelstelling te behalen, 5 kilometer hardlopen, verwacht ik de rest van het jaar nodig te hebben. Misschien zelfs langer. Toch voel ik me door de constante succeservaringen die ik met het systeem heb, dat ik het vol zal houden. Ik durf tegenwoordig zelfs te zeggen dat ik kan hardlopen. Niet heel hard, maar harder dan ik ooit had verwacht.

Conclusie

De miCoach deed iets wat een duur fitness abonnement, zo nu en dan een sessie met een personal trainer en ook Nike+ niet voor elkaar wisten te krijgen. Met miCoach heb ik leren hardlopen en heb ik er ook nog eens plezier in gekregen. Het is duidelijk dat de miCoach app een stuk beter kan. Sterker nog, de iOS app is voor mijn gevoel een beetje rommelig. Daar ligt echt nog wel wat werk voor Adidas. In de basis doet de app echter wel wat hij moet doen, gebruikers motiveren.

Hoe verder?

Ik heb gelopen, en blijf lopen met de miCoach, dat mag duidelijk zijn. Toch is deze review niet het laatste wat je over de miCoach zal lezen. Adidas heeft namelijk samen met ontwikkelaar Digital Legends een serie apps ontwikkeld die we op een later moment van dichtbij gaan bekijken. Elektronicafabrikant Griffin heeft daarnaast een speciale miCoach armband voor de iPhone ontwikkeld en er komt een heus miCoach spel aan voor de Playstation 3 en de Xbox 360. Die komen ook nog in reviews voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments on “Review: Het Adidas miCoach Sportsysteem”

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Het hele systeem werkt goed samen
  • Uitgebreide hoeveelheid trainingen
  • Constante succeservaringen
  • Bijhouden slijtage van de schoenen

THE BAD

  • Voor beginners is de combinatie Speed_Cell en Heart Rate Monitor van groot belang, maar er is geen combinatiepakket.
  • De iOS app zit nog wat rommelig in elkaar
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram