Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: JBL OnBeat Air

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prachtig ontwerp
  • Zuiver geluid
  • Geschikt voor alle iOS apparaten
  • iPad niet kantelbaar

THE BAD

  • Na 80% volume klinkt hij dof
  • Video-uit is kwalitatief teleurstellend

JBL, een merk van Harman en al jaren bekend om het krachtige en volle geluid dat de speakers van dit merk gehoor weten te brengen. Met de Onbeat Air zette het bedrijf een opvallende speakerdock voor iOS neer. Een speakerdock voor iPhone, iPod Touch en iPad. De afgelopen week heeft de OnBeat Air mijn kantoortje van muziek mogen voorzien.

Uitrusting

In de doos van de OnBeat Air vinden we een Europese en Engelse netstroomstecker voor de netstroomadapter. We vinden twee clip-on houders. Één voor de iPad en één voor de iPhone en iPod Touch. Deze laatste voorkomt dat de iPhone of iPod uit de OnBeat valt wanneer je ze horizontaal draait. Tot slot vinden we de afstandsbediening (die je alleen gebruikt wanneer jouw iOS apparaat in de speaker zit).

Uiterlijk

De OnBeat Air is een buitengewoon strak vormgegeven speaker. Het lijnenspel is typisch voor de laatste reeks speakerdocks van JBL en geeft het geheel een speelse afwerking. De houder aan de bovenkant kan je kantelen om de iPhone of iPod Touch horizontaal te plaatsen. Je kan de iPad ook horizontaal plaatsen door de houder van de iPad pas op zijn plek te klikken nadat de houder gekanteld is. Het ziet er dan alleen niet echt mooi uit ;-).

Aan de zijkant vinden we een klein bedieningspaneel waarmee we het volume kunnen afstellen en de WiFi verbinding kunnen bedienen. De WiFi knop is verlicht en de kleur is afhankelijk van de status. Een mooi stukje design.

Aan de achterkant vinden we de power-knop, een USB aansluiting om de OnBeat op de PC aan te sluiten, een Composiet video-uit en een 3.5” aux ingang voor andere geluidsbronnen.

Installatie

De JBL OnBeat Air is een AirPlay speaker en dat vraagt net een beetje meer aandacht bij de installatie van een normale speakerdock. Wanneer je hem aanzet, druk je drie seconde de WiFi knop in. Hierna kan je een WiFi netwerk vinden met de naam JBL OnBeat etc. Dit selecteer je en je gaat naar een in de handleiding aangegeven IP adres. Op dat adres vul je de gegevens in van jouw eigen WiFi netwerk. Zodra je het formulier hebt verzonden, gaat de OnBeat verbinding met je netwerk leggen.

Bediening

Wanneer je een iOS appraat voor het eerst in de OnBeat Air steekt, zal deze meteen voorstellen om de bijbehorende app uit de App Store te downloaden. Lekker gemakkelijk! De app bevat een eigen player en klok, maar je kan ook gewoon je favoriete app daarvoor gebruiken. Je zit niet aan die van JBL vast.

Om de speaker als AirPlay speaker te gebruiken zorg je ervoor dat je iOS device in hetzelfde WiFi netwerk zit als de speaker. Daarna druk je op het AirPlay icoontje en selecteer je de speaker. De rest gaat vanzelf.

Geluidskwaliteit

Het geluid van de JBL OnBeat is tot op 80% van het volume helemaal prima. Zowel op de hoge als de lage tonen produceert de speaker een zuiver geluid. Zet ik hem harder, wordt het geluid wat dof en dat is jammer. Van de andere kant produceert hij op 80% al een behoorlijk volume waardoor de speaker krachtig genoeg is voor de gemiddelde huiskamer.

Video

De dock bevat ook een video-uitgang. JBL heeft opvallend genoeg voor composiet gekozen. Analoog van het laagste niveau. Als video-dock is hij daardoor praktisch onbruikbaar. Een minpuntje.

Conclusie

De JBL OnBeat Air is een speaker met een prachtige, moderne vorm. De bediening zit logisch in elkaar al vraagt de installatie even wat oplettendheid. Het geluid is goed genoeg voor een kleine huiskamer. Het enige echte nadeel is dat je de iPad officieel niet kan kantelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.