Het is eindelijk zover. RIM heeft BlackBerry OS 10 aangekondigd. Dit nieuwe OS heeft QNX als basis. QNX is het platform waarop de Playbook van RIM draait en vervangt het hele oude OS. Een groot voordeel aan QNX is de ondersteuning voor Android apps. Hierdoor krijgen BlackBerry gebruikers sneller toegang tot populaire apps (al zullen de ontwikkelaars nog wel een aantal handelingen uit moeten voeren om de apps geschikt te maken).

Sinds de aankoop van QNX spreekt men al over Blackberry telefoons met dit nieuwe OS. De daadwerkelijke lancering werd echter keer op keer uitgesteld. De lancering van het OS op de Playbook was namelijk alles behalve succesvol. Zo was de Playbook de eerste tablet zonder e-mail client. Iets dat RIM inmiddels heeft goedgemaakt met de release van Playbook 2.0.

Het nieuwe OS werd getoond op een prototype toestel dat lijkt op een gemiddelde Aziatische (of Californische) smartphone. RIM CEO Thorsten Heins liet zien hoe gebruikers widgets op het homescreen kunnen plaatsen en hoe notificaties op het scherm verschijnen.

Blackberry 10 is een echte multitasker. Het OS sluit apps niet af, maar laat ze op de achtergrond lopen zoals op Android. Met name populaire apps zijn hierdoor snel toegankelijk. Natuurlijk brengt dit ook limitaties in de prestaties met zich mee. Al de apps op de achtergrond houden de processor en het werkgeheugen namelijk in gebruik en dat zal je merken in de snelheid van het toestel en in het accugebruik.

BlackBerry 10 ondersteunt nu ook gestures. Net als de Playbook. Deze worden op verschillende manieren ingezet. In de demonstratie was bijvoorbeeld te zien hoe een woord verwijderd kan worden door een swype beweging op het scherm te maken.

De nieuwe BlackBerry toestellen worden ook van een nieuwe foto-app voorzien. De camera maakt dan diverse foto’s na elkaar zodat je zelf de juiste uit kan zoeken. Een functie die Sony Ericsson (ja, nu Sony Mobile) enkele jaren terug al demonstreerde.

BlackBerry 10 is een grensoverschrijdend project voor RIM. Al jaren vragen aandeelhouders het noodleidende bedrijf om de veilige technieken ook aan anderen beschikbaar te stellen om zo geld te verdienen aan de vele patenten die het bedrijf heeft opgebouwd. Tijdens de presentatie liet RIM een auto zien die op BlackBerry 10 rijdt. Een teken dat de leiding van RIM toch echt wel verder kijkt van de eigen hardware.

Beschikbaarheid

RIM verwacht de eerste BlackBerry 10 smartphones voor het einde van het jaar te gaan leveren. Details over deze toestellen werden niet gegeven.

Via.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.