Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: de Kookbloem

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Remedie tegen overkoken
  • Vaatwasserbestendig
  • Bij nood bruikbaar als spatdeksel
  • Bij nood bruikbaar als stoompan

THE BAD

  • Te vrouwelijk ontwerp
  • Niet voor kleine eenpersoons pannetjes

Ik geef het meteen toe. Het uiterlijk is niet heel mannelijk. Sterker nog, het uiterlijk is alles behalve mannelijk. Ik heb het over de Kookbloem. Een schijf van siliconen die moet voorkomen dat het eten overkookt. De demonstratie op de huishoudbeurs was echter zo overtuigend dat ik hem zelf toch ook eens onder de loep wilde nemen.

Uiterlijk

Over de uitrusting zullen we vandaag niet spreken. Wanneer je de kookbloem koopt, krijg je de kookbloem. Niks meer, niks minder. Het uiterlijk verschilt wel. De bloem is namelijk in twee maten verkrijgbaar (25,5CM en 29CM) en wordt in een verscheidenheid aan kleuren aangeboden waarbij het midden qua kleur afwijkt van de rest van de kookbloem.

Materiaal

De kokbloem is gemaakt van siliconen en daarmee veilig voor het voedsel en hittebestendig tot 300 graden. De kans dat hij in je pannetje zal smelten is dus nihil. Het middenstuk (doet dienst als een soort ventiel) is overigens van dunner materiaal gemaakt.

Koken

De belangrijkste functie van de kookbloem is om je fornuis tijdens het koken schoon te houden. Wanneer je pan overkookt, kan het schuim via het middenstuk naar buiten. Door het grote, holle oppervlak blijft het schuim keurig in de kookbloem liggen. Dit werkt dus perfect. Het is ook mogelijk om de pan met behulp van de kookbloem af te gieten. Het is dan wel belangrijk dat de pan niet heel veel kleiner is dan je kookbloem anders verdwijnt de halve pan rijst alsnog door de gootsteen.

Stomen

Het is ook mogelijk om voedsel met de kookbloem te stomen. Hiervoor heb je wel de deksel van je pan nodig. Je vult je pan met een laagje water, legt de kookbloem op de pan. Doet daarop de dingen die je wilt stomen en zet daar bovenop de deksel van je pan. Helaas is de capaciteit op deze manier wel erg beperkt. Leuk dat het kan, maar als je graag stoomt zijn daar betere oplossingen voor.

Spatdeksel

Ook bij het bakken en braden kan je de kookbloem gebruiken. Ook hier is het advies om het middenstuk te verwijderen. Je gebruikt hem dan als deksel op de bak of braadpan. Het enige nadeel is wel dat je het product uit het zicht verliest. Je moet dus regelmatig onder je bloem kijken (en ruiken) of het allemaal goed gaat.

Conclusie

Ik heb de kookbloem nu twee weken in gebruik gehad. Ter preventie van overkoken doet de kookbloem haar werk werkelijk perfect. In de praktijk wil je dan ook snel een tweede omdat je anders aan het afwassen blijft (nouja, bij mij staat de machine eens in de twee dagen aan). Het is heel belangrijk om goed op de maat van de kookbloem te letten. Daar heb je profijt van bij het afgieten.

Kijk ik naar het stomen en braden met de kookbloem, dan is de kookbloem niet zo handig als de makers je laten geloven. Bij het bakken wil je toch gewoon zicht op je product waardoor een spatschermpje beter voldoet en bij het stomen wil je toch al snel een grotere capaciteit. Het is leuk dat het kan, maar dit moet niet het argument zijn om de kookbloem in huis te halen.

Tot slot mag het design van de kookbloem aangepast worden voor de moderne man in de keuken. Gewoon een wit of zwarte uitvoering zonder bloemetjesmotief zou mij persoonlijk een groot plezier doen.

Eén reactie

Laat een antwoord achter aan Jade Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.