Logo GadgetGear.nl
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: WipEout 2048 (Vita)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prachtige graphics
  • Super soundtrack
  • Heerlijke gameplay
  • Oog voor detail
  • 4 game modus (single player)
  • Leume multiplayer
  • Cross Play

THE BAD

  • Lange laadtijden

Een nieuwe Playstation, een nieuwe WipEout en is dat vervelend? Alles behalve! De WipEout games staan al jaren bekend omdat ze het maximale uit de hardware van Sony halen. Zo ook WipEout 2048. Toch bewijst WipEout 2048 dat het maximale uit de hardware halen ook een groot nadeel met zich meebrengt…

De geschiedenis van WipEout is lang, heel lang. De eerste WipEout game verscheen in 1995 op de PSone, toen nog onder Psygnosis. Later werd deze studio gekocht door SCEE en ging het bedrijf verder onder de naam Studio Liverpol. Sinds 1995 heeft Studio Liverpool voor iedere Playstation een WipEout uitgebracht.

Voor wie zich nou altijd heeft afgevraagd hoe de mensheid nou zo ver is gekomen om een soort van hover cars te bouwen om mee te racen, heeft Studio Liverpool nog een leuke verassing. In het openingsfilmpje staat de evolutie van de auto naar de spectaculaire hover cars beschreven.

Pure Snelheid

In WipEout 2048 speel je met een soort van hover car. Een kruising tussen een auto, een vliegtuig. De auto’s zweven namelijk boven de baan waardoor ze geen last hebben van de weerstand die een echte weg te bieden heeft. Toch kunnen ze niet vliegen. Je hebt dus wel altijd een baan nodig om boven te zweven.

Op de baan zal je zowel boosterpads als power-up pads aantreffen. De boosterpads laten jouw hover car even een stuk sneller vliegen. De power-up pads zijn er in een defensieve (groene) en offensieve (gele) variant. Bij de groene variant wordt je voorzien van zwevende mijnen en turbo’s terwijl de gele variant je van raketten en ander oorlogstuig zal voorzien. Een tegenstanden die je neerschiet, hoef je immers niet meer in te halen.

Graphics & Audio

WipEout 2048 is een must voor het oog. Niet alleen door de prachtige visuele effecten die je tijdens de game ziet, maar ook omdat de omgevingen waarin je racet bijzonder mooi afgewerkt zijn. In de WipEout 2048 specifieke tracks heb je meer mogelijkheden om alternatieve routes te nemen en je krijgt niet het idee dat dat ten koste van de aankleding van de tracks is gegaan. Ook de Audiotracks van WipEout 2048 bevallen mij erg goed. Deze komen van bekende artiesten als The Prodigy. Toch staat daar één groot nadeel tegenover. Wanneer je een race wilt starten, lijkt het laden echt eindeloos te duren. Je wacht minimaal een halve minuut en dat kan best irritant zijn.

Gameplay

Wat opvalt aan WipEout 2048 is de waanzinnige hoeveelheid content die je mij de game krijgt. Niet alleen heeft Studio Liverpool een paar prachtige tracks opgeleverd, de single player biedt je veel verschillende soorten races. Je hebt natuurlijk de standaard race waarbij het er om gaat om eerste te worden, maar ook Time Trials waar je een bepaalde tijd moet verslaan. Nog leuker zijn de Combat races. Het maakt niet uit hoeveel rondjes je zweeft, zolang je de tegenstanders maar op de korrel neemt. Tot slot is er nog de Zone Mode. Je komt in een neon-achtige versie van een bestaande track terecht. Gas geven hoeft niet, want jouw hover car zal automatisch versnellen. Het enige dat je moet doen is voorkomen dat je de hover car stuk slaat tegen de buitenkant van de baan.

Multiplayer

Van Multiplayer heeft Sony echt een feestje gemaakt. Voor de race maak je een foto van jezelf. Win je, dan zien alle spelers deze foto op hun scherm. Een mooi momentje om eens flink te grijnzen dus ;-). In totaal kan je met 8 andere spelers tegelijk racen.

Touchscreen en Touchpad

Het is aan launchgame, dus alle controlls moeten gedekt zijn, zo ook het touchscreen en het touchpad. Deze kan je namelijk gebruiken voor boosters en powerups. Gelukkig mag je de game ook met de standaard knoppen spelen en dat maakt het meteen een stuk comfortabeler. Datzelfde geldt ook voor Sixaxis controlls. Deze zijn sterk verbeterd ten opzichte van WipEout HD op de PS3, maar geven je nog steeds niet de directe controlls die je in een felle race moet hebben.

Cross Play

WipEout 2048 is een Cross Play titel. De game staat je toe om tegen spellers op een Playstation 3 te gamen. Die spelers moeten dan wel WipEout HD met de Fury DLC op de Playstation hebben staan. Opvallend is daarbij toch het idee krijgt dat de gamer er op de Vita net een stukje beter uitziet.

Conclusie

Ben je een fan van racing games, dan moet je WipEout ooit in je leven hebben gespeeld. Heb je ook nog eens een Vita, dan is WipEout 2048 op dit moment de beste race ervaring die je kan krijgen. Niet alleen qua graphics, maar zeker qua gameplay en de hoeveelheid tracks waarop je kan racen.

Gratis WipEout 2048 voor 3G Gebruikers

Je kan natuurlijk naar de winkel rennen en daar €34,99 voor de game neerleggen. Nog onverstandiger is het om de PSN store te openen en hem online voor €34,99 aan te schaffen. Dan betaal je namelijk ook nog eens voor de ruimte die hij op je geheugenkaart inneemt. Nederlanders krijgen deze game namelijk gratis (Oké, je moet hem nog steeds op je eigen geheugenkaart zetten) wanneer ze hun Vodafone prepaid met €20 opwaarderen. Proximus in België geeft de game ook weg, maar stelt andere voorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.