Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

PS Vita van Binnen

Woensdag ligt de PS Vita in de winkel en laten we eerlijk zijn, we hebben het al veel over de Vita gehad. Over de games, de accessoires en meer. Waar we niet naar hebben gekeken zijn de specs van Sony’s nieuwe handheld console. Vandaag bekijken we die in detail en… vergelijken we de Vita met de hedendaagse tablets en smartphones.

Specs

De Ps Vita maakt gebruik van een 5” OLED touchscreen (960×544 pixels). Aan de achterkant zit een touchpad van dezelfde maat. Sony heeft gekozen voor een ARM Cortex A9 core CPU met 4 cores om de PS Vita aan te drijven. Hoe snel deze cores zijn is vooralsnog onbekend, maar de A9 specificatie stelt dat deze tussen de 800Mhz en 2Ghz moeten zijn. Deze 4 cores worden bijgestaan door een PowerVR SGX543MP4+ GPU. De PS Vita beschikt tegens over 512MB RAM en 128MB VRAM.

Naast het touchscreen en de touchpad, beschikt de PS Vita over nog meer mogelijkheden om je games te besturen. Natuurlijk beschikt hij over twee analoge sticks over de klassieke D-Pad en de vier Playstation knoppen. Aan de bovenkant van het toestel zitten twee schouderknoppen. De PS Vita beschikt ook over Sixaxis sensoren zoals in de controllers van de Playstation 3 en een kompas met drie assen. De PS Vita beschikt ook over GPS, maar alleen in de 3G versie.

De PS Vita beschikt ook over een camera aan de voor- en aan de achterkant. Helaas gaat het om 0,3 megapixel VGA camera’s van 640×480 pixels. Die zijn dus zeker niet bedoelt om mooie foto’s mee te schieten.

Draadloos communiceren, zal de PS Vita voornamelijk via haar Wi-Fi netwerk doen. Hij kan overweg met b/g/n en ad-hoc verbindingen. De PS Vita beschikt ook over Bluetooth 2.1 inclusief A2DP voor audiostreaming. Heb je de 3G variant, dan beschik je natuurlijk ook over een 3G modem en een SIM-slot.

De accu van de PS Vita gaat bij het gamen 3 tot 5 uur mee. Speel je videofilms, dan moet de Vita het volgens de statistieken van Sony 5 uur uithouden. Luister je muziek, dan moet het mogelijk zijn om de Vita 9 uur achtereen te gebruiken, mits in standby. De accuduur is dus niet zo gek veel beter dan die van de Nintendo 3DS.

Geheugenkaarten

De PS Vita werkt met twee typen geheugenkaarten. Ten eerste hebben we de Game Card. Deze kaart is herkenbaar door de ronde bovenkant en wordt gebruikt voor de games die je in de winkel koopt. Deze kaarten vervangen de UMD discs waar de PSP games op stonden. Ze hebben een kleine hoeveelheid ruimte beschikbaar om gamesaves e.d. op te slaan. Echter stimuleert Sony de makers van deze kaarten om daarvoor de gewone geheugenkaarten te gebruiken. Alleen dan, kan de game ook gebruik maken van DLC’s.

De tweede kaart is de gewone geheugenkaart die je los in de winkel moet kopen. Deze heb je absoluut nodig (we kunnen het niet vaak genoeg roepen). Bij de introductie van de PS Vita verkoopt Sony deze kaarten in 4GB, 8GB en 16GB. Rond april verwacht Sony ook de 32GB versies in de winkel te hebben liggen. Deze kaarten worden niet alleen gebruikt voor gamesaves, maar ook om games en demo’s op te slaan die je via PSN naar binnen trekt.

PS Vita vs. Samsung Galaxy Note 4G

De Samsung Galaxy Note 4G die onlangs is aangekondigd beschikt over een Super AMOLED scherm van 5.3 inch. Deze is dus 0,3 inch groter dan dia van de Vita. Samsung heeft voor een resolutie van 800×1280 gekozen. Dat is 285 pixels per inch tegenover de 220 pixels van de Vita. Het scherm van de Galaxy Note 4G is dus scherper.

De processor van de nieuwe Note is een dual-core 1.5Ghz CPU in combinatie met een Adreno 220 GPU. Omdat we niet weten hoe sterk de cores van de Vita zijn, kunnen we deze niet vergelijken. Wel is het zo dat de CPU en GPU 1GB aan RAM delen. 128MB meer. Daarnaast bevat de Note standaard 16GB aan opslagruimte. De Vita heeft geen intern geheugen. Samsung stopt er ook nog eens een 8 Megapixel camera in.

PS Vita vs. Apple iPad 2

De iPad doet het met een 9.7inch LED scherm met een resolutie van 768×1024 pixels. Met andere woorden, 132 pixels per inch en dat is flink minder dan de 220 pixels per inch van de Vita.

Net als de PS Vita, maakt de iPad 2 gebruik van een A9 core CPU. De Apple A5. De 2 cores van de A5 zijn geklokt op 1Ghz. Nogmaals, we weten nog niks over de snelheid van de vier cores in de CPU van de Vita. De iPad beschikt ook over een PowerVR SGX543MP2 GPU, die minder krachtig is dan de PowerVR SGX543MP4+ van Sony. De CPU en GPU delen slechts 512MB RAM. Afhankelijk van het model beschik je over 8GB, 16GB of 64GB aan opslagruimte. Helaas is dit niet uitbreidbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.