Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Eminent EM7280 hdMEDIA RT3 Mediaplayer

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Snelle streamer
  • DLNA (digital media receiver) en UPnP streaming
  • Mogelijkheid om eigen HDD te installeren
  • Transmission voor Torrent downloads
  • USB 3.0 Aansluiting

THE BAD

  • Netwerkkabel ontbreekt
  • Afstandsbediening wel heeeeel plastic
  • Geen component uitgang

Soms krijgen we producten binnen die ons trots maken op de kwaliteit die wij als Nederlanders kunnen neerzetten. De Eminent EM7280 hdMEDIA RT3 heeft misschien wel een veel te moeilijke naam gekregen, maar behoort toch ook tot die categorie. Daarnaast komt de speler met ‘bijna’ alle mogelijke kabels.

Uitrusting

In de verpakking van de EM7280 treffen we naast het apparaat zelf, een quickstart handleiding en een handleiding op CD-Rom een zeer compleet pakket van accessoires aan. De doos bevat de netstroomadapter, afstandsbediening, setje batterijen voor de afstandsbediening, USB 3.0 kabel, old-school composiet kabels, een optische kabel, HDMI kabel en reserveschroefjes voor een hardeschijfmontage. Missen we iets? Je zou denken van niet, maar dan heb je het mis. Een netwerkkabel zou wel fijn zijn geweest. Natuurlijk heeft iedereen wel zo’n kabel over en is het pakket met accessoires opzicht al behoorlijk luxe, maar toch…

Uiterlijk

Aan de voorkant van de EM7280 vinden we achter het zwarte plastic een kleine statusled. Deze kleurt rood in standby en blauw wanneer de EM7280 in gebruik is.

Aan de rechterkant van de EM7280 vinden we een USB-aansluiting een een SD cardreader. Het is niet vreemd dat deze twee aan de zijkant zitten. Ze zijn zo toegankelijke en toch uit het zicht. Hier is goed over nagedacht.

Aan de achterkant wordt het pas echt leuk. Hier vinden we op volgorde de netstroom aansluiting, een USB 2.0 poort voor sticks of Wi-Fi, een USB 3.0 aansluiting voor wanneer je de EM7280 aan je PC hangt, een HDMI aansluiting, Gigabit ethernet LAN voor hoge datasnelheden, coaxiale uitgang voor naar je versterker, composiet video en audio en tot slot de optische S/PDIF aansluiting voor je versterker.

Kijkend naar de complete vormgeving dan zet Eminent met de EM7280 een mooi, strak zwart kastje neer dat in iedere huiskamer past.

Afstandsbediening

De EM7280 zelf ziet er enorm strak en zwart uit. Zo hebben we het graag. Een mediaspeler moet gewoon niet opvallen. De afstandsbediening komt wat ons betreft wel in aanmerking voor een make-over. Niet dat hij onhandig is, of te groot. Nee, hij is tè Chinees. Metaalaccenten die plastic aanvoelen verwacht ik van een LG, maar toch echt niet bij een bedrijf die de EM7280 zo strak vorm weet te geven. De layout van de knoppen is verder goed uitgedacht.

Installeren

Hoe je de EM7280 installeert hangt natuurlijk sterk van je persoonlijke situatie af. Wij sloten hem via S/PDIF op onze versterker aan en via HDMI op onze Full HD LCD TV. Na het apparaat van stroom te hebben voorzien, start deze op en presenteert het ons de installatie wizard. Het is een kwestie van taal kiezen en tijd instellen. De laatste stap in het invullen van de gegevens van het netwerk. We laten hem zelf een IP adres opzoeken en daarmee is het voor ons grotendeels klaar.

Grotendeels ja, want om de EM7280 via het thuisnetwerk te benaderen zijn nog wat extra instellingen vereist. Zo moeten we de ‘Samba Server’ aanzetten en instellen. Hier verraad de EM7280 ook dat het beestje op Linux draait. Iets dat hobbyisten ongetwijfeld een interessant gegeven vinden. Na de Samba Server aangezet te hebben kunnen we de inhoud van de speler keurig vanaf iedere computer bijwerken.

Wil je sneller toegang tot de hardeschijf van de EM7280, dan is er tot slot ook nog de mogelijkheid om de FTP-server aan te zetten. Advies is wel om deze alleen binnen je thuisnetwerk te gebruiken.

Bestandsbeheer

Wanneer je de EM7280 koopt is de kans groot dat je de versie zonder hardeschijf aan hebt geschaft (enkele leveranciers leveren hem met 2TB HDD). Dan is het goed om te weten dat de mediaspeler zonder al te veel moeite van hardeschijf kan worden voorzien. Je kan zo’n beetje ieder model SATA hardeschijf in het apparaat steken. In ons testexemplaar troffen we voor het gemak meteen al een 1TB schijf aan.

Wil je bestanden naar deze schijf verplaatsen en heb je een PC met USB 3.0, dan heb je geluk. De mediaspeler kan namelijk op een USB 3.0 poort worden aangesloten zodat je je downloads en rips supersnel naar de EM7280 over kan zetten.

De EM7280 is niet alleen in staat om bestanden af te spelen die op de speler zelf staan, maar kan ook gebruik maken van bijvoorbeeld de DLNA server die we al in ons netwerk hebben hangen. Het enige nadeel daarbij is wel dat het gebruik van DLNA met enkele duizenden muziekbestanden de speler behoorlijk wat moeite kost en ook het navigeren daarbinnen is echt nog wel een punt van aandacht. Het is ook mogelijk om in plaats van DLNA gebruik te maken van UPnP (standaard in de nieuwste versies van Windows Media Player).

Toch is dat niet alles. De EM7280 is namelijk ook nog voorzien van twee USB 2.0 aansluitingen en een SD cardreader. Als het gaat om het spelen van bestanden heb je met de EM7280 dus een enorme keuzevrijheid.

Bestandsformaten

Met de EM7280 lijkt Eminent een apparaat neer te hebben gezet dat werkelijk alles slikt. Qua video ondersteuning kan hij overweg met WMVHD, H.264, VC-1, MPEG1/2/3/4, MKV, M2TS, TS, ISO (DVD en Blu-Ray), AVI, MOV en AVCHD. Qua audio werkt hij met DTS, DTS-HD, AC3, TrueHD, MP2, MP3, Ogg, PCM, LPCM, MS-ADPCM, LC-AAC, HE-AAC, COOK, RA-Lossless en FLAC. Wil je ondertiteling in je filmpjes, dan maakt de EM7280 gebruik van SRT, SMI, SUB, VOB (DVD) en PGS (Blu-Ray). Missen we nog iets? Ja, je kan ook gewoon foto’s op de speler bekijken. Voor foto’s kan hij overweg met HD JPEG, JPG, BMP, GIF, TIF en PNG en eindelijk, hier missen we dan toch een stukje ondersteuning! Het zou fijn zijn als de hobbyfotograaf ook zijn RAW bestanden kan laten zien.

Netwerken

Hoewel de EM7280 is voorzien van een lekkere sneller gigabit LAN-aansluiting, is het ook mogelijk om de EM7280 op een draadloos netwerk aan te sluiten. Hiervoor kan je een EM4576 of EM4579 WiFi N adapter bijkopen. Deze sluit je uiteraard op de USB aansluiten op de achterkant van het apparaat aan (lekker uit het zicht). Omdat het streamen van data een stevige verbinding nodig heeft, raden wij natuurlijk aan om hem vooral bedraad aan te sluiten.

Meer DLNA

Onder het kopje ‘Bestandsbeheer’ spraken we al over de mogelijkheid om bestanden vanaf een DLNA-ondersteunende server af te spelen, maar daar blijft de ondersteuning voor DLNA niet bij. Hij kan ook als DLNA-Slave (of Digital Media Receiver) worden ingezet. Hierdoor kan je de EM7280 bijvoorbeeld via je smartphone of PC aansturen (ook hier biedt Windows Media Player ondersteuning voor). Gebruik je de EM7280 om muziek af te spelen en heb je een versterker aangesloten, dan hoef je de TV dus niet aan te zetten.

Torrents Downloaden

Het is ook mogelijk om de EM7280 zelf torrents en NZB bestanden naar binnen te laten slepen. Het configureren hiervan loopt via de browser van je PC of tablet. De twee clients die Eminent hiervoor gebruikt verschillen enorm in gebruiksgemak. Voor de Torrents gebruikt de EM7280 ‘Transmission’ wat een zeer gebruiksvriendelijke interface oplevert. NZB is toch wat meer stoeien dan je in eerste instantie zou willen.

Surround Sound

Om films in surround sound af te spelen, biedt de EM7280 twee opties. Je kan de EM7280 via HDMI op een 7.1 versterker aansluiten of via de S/PDIF aansluiting op een digitale DTS versterker. In onze testopstelling maakten we gebruik van de S/PDIF optie van de EM7280. Uiteraard is de kwaliteit van het geluid sterk afhankelijk van het bronmateriaal, maar ik kan acht niet ontevreden zijn over het geluid dat de EM7280 weet te produceren.

Beeld

De EM7280 biedt twee opties om hem aan te sluiten. Je hebt de keuze uit HDMI en composiet. Dat laatste wil je kwalitatief gezien natuurlijk liever niet, maar is wel ideaal voor in de gemiddelde caravan. Heb je wel een HD Ready TV, maar geen HDMI, dan heb je pech. Of je moet onze HDMI->Component FAQ gevolg hebben. Daarmee maakt Eminent het predicaat ‘Works on any Television’ dat op de voorkant van de doos prijkt niet helemaal waar.

Appcenter

De EM7280 is niet alleen veelzijdig als het gaat om de weergave van beeld en muziek, maar bevat ook een Appcenter. Hierdoor is de EM7280 een speler die je echt naar je eigen hand kan zetten. Toch gaan we vandaag niet al te diep in op het reviewen van deze mogelijkheden. Eminent’s Appcenter komt in de loop van volgende week aan de beurt.

Conclusie

Over het beeld van de speler hebben we niks te klagen. Full HD, geen probleem. Aantal frames per seconde, dik in orde. Apps? Ook aanwezig! Het mag duidelijk zijn, Eminent zet met de EM7280 hdMEDIA RT3 Mediaplayer misschien wel de meest veelzijdige mediaplayer in de markt die we in tijden hebben gezien en de prijs is ook nog eens zeer gunstig. Oké, we zijn een paar minpuntjes tegengekomen, maar als we daar alle sterke kanten van de EM7280 tegenoverstellen, is het gewoon een verdomd goede media player. Daarnaast komen er steeds nieuwe softwareversies voor het apparaat, dus wat vandaag ontbreekt kan morgen toegevoegd zijn.

Eén reactie

  1. Beste Lezers.

    Ik heb de EM7280 al een tijdje. Sinds de laatste firmware update haperd het apperaat. Mijn advies om de 2.1.5 update niet te draaien. EM werkt aan een nieuwe Firmware heb ik begrepen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.