Arjan Olsder
Arjan Olsder

Kodak Bankrupt

Begin deze maand wisten we je al te vertellen dat het Amerikaanse Kodak op een faillissement afstevende. Vanmorgen heeft de fotorolletjesgigant een ‘chapter 11 filing’ aangevraagd. Met andere woorden, Kodak heeft uitstel van betaling aangevraagd omdat het bedrijf niet langer in staat is haar rekeningen te betalen.

Deze aanvraag vanuit Kodak beschermt het bedrijf kortstondig tegen een definitief faillissement waardoor curatoren de tijd krijgen om onderdelen (onder andere patenten die Kodak bezit) van het bedrijf te verkopen of om investeerders te vinden voor een doorstart. Overigens beperkt de aanvraag van Kodak zich tot de Amerikaanse vestiging en haar Amerikaanse dochters. Overige Kodak vestigingen blijven gewoon aan hun verplichtingen voldoen.

Kodak is de laatste jaren al druk bezig geweest om de kosten terug te dringen. Zo heeft het bedrijf sinds 2003 maarliefst 13 fabrieken gesloten en 47.000 personeelsleden op straat gezet. Het bedrijf haalt tegenwoordig 75% van haar omzet uit elektronica.

Bij een definitief faillissement is de impact enorm. Alleen al binnen Kodak gaan dan nog eens 19.000 banen verloren en ook bij toeleveranciers zullen banen op de tocht komen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.