Review: Nokia Lumia 800

De Nokia Lumia 800, een telefoon die de toekomst voor Nokia moet veranderen. Dat maakt de Nokia Lumia 800 misschien wel het belangrijkste toestel uit de geschiedenis van de Finnen. Wij ontvingen twee weken geleden één van de eerste exemplaren uit handen van Nokia. Dit is wat wij er van vinden…

Uitrusting

Wanneer je de Lumia 800 koopt, is deze zeer compleet. Zoals je in onze uitgepakt special van de Lumia 800 al kon lezen, bevat de verpakking niet alleen alle nodige snoeren en een headset, maar ook een rubber hoesje dat exact op maat is gemaakt. Handig!

Design

Voor de Lumia 800 is het design van groot belang. Nokia kiest voor dik in plaats van plat. Voor opvallende kleuren in plaats van enkel zwart of wit. Nokia kiest voor kleine dingen, die het toestel zo lekker in de hand laten liggen. Wat Nokia precies met het design gedaan heeft lees, en zie je in onze Lumia 800 Design Special van gisteravond.

Scherm

En dan nu de keiharde specs van de Nokia Lumia 800. Het toestel is van een 3.7 inch AMOLED scherm met een 480x800 pixel resolutie voorzien. Hoewel de resolutie wat fijner had gemogen, is het scherm prachtig zwart waardoor je echt het gevoel hebt een stukje vakmanschap in handen te hebben. Het scherm is bolvormig, wat zeer fijn aanvoelt.

Snelheid

De Lumia 800 is één van de snellere Windows Phone toestellen die ik in de hand heb gehad. Hij loopt op een 1.4Ghz scorpion processor. Dezelfde die we in de HTC Radar, Sony Ericsson Xperia Play en Samsung Focus S aantreffen. De CPU heeft toegang tot 512MB RAM geheugen. Dat is wat weinig in vergelijking tot vele andere toestellen, maar geen probleem voor een snelle Windows Phone ervaring. De graphics komen van de Adreno 205 chipset, ook één van de snellere op dit moment.

Camera

Een front-facing camera ontbreekt op de Lumia 800 (evenals vele andere Windows Phone toestellen). Een normale fotocamera is wel aanwezig en dat pakt Nokia mmeteen goed aan. 8 megapixel is niet spectaculair veel, maar wanneer je daar een Carl Zeiss Tessar lens aan hangt, schiet dat toch echt wel mooie plaatjes. Met een diafragmawaarde van f2.2 is hij lichtgevoeliger dan de iPhone 4S van Apple, en dat geeft je ook de mogelijkheid om creatief te fotograferen.

Windows Phone

Zoals gezegd draait de Lumia 800 op Windows Phone van Microsoft en draait die ook nog eens gigantisch soepel. Hoewel Nokia Windows Phone grotendeels met rust heeft gelaten, heeft Nokia wel een groot aantal eigen apps aan het toestel toegevoegd. Zo bevat de Lumia 800 onder anderen Nokia Drive.

Navigeren

Inderdaad, de Lumia 800 doet zonder problemen dienst als navigatiesysteem. Een app die exclusief is voor de Nokia toestellen met Windows Phone. Ook Ovi Maps is aanwezig, al heeft Nokia de naam Ovi inmiddels laten vallen. Nokia Maps dus. Aan de kaarten van Nokia valt wel iets op in vergelijking tot dia van Bing en Google. Een groot aantal plaatsnamen is namelijk veranderd voor de naam van de gemeente. GadgetGear is dus niet langer gevestigd in Bemmel, maar in Lingewaard en inwoners van Elst wonen niet langer in Elst, maar in Overbetuwe.  Ook Lobith is veranderd in Rijnwaarden en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Gelukkig heeft dit geen gevolgen wanneer je naar een adres in een hernoemd dorp zoekt. In de zoekresultaten zie je de dorpen wel keurig terug.

Muziek

Een ander leuk dingetje is de Nokia Music app (ook bereikbaar vanuit de Zune app). Deze bevat de Ovi Store (nu mp3-winkel) waar je nog steeds DRM-vrije MP3bestanden kan kopen. Via deze app kan je ook naar Mix Radio luisteren. Een streaming dienst waar je best vette remixes kan luisteren. Ze zijn volledig te horen en tegen betaling te downloaden zodat je ze ook zonder internetverbinding kan luisteren. Zeer leuk bedacht.

Accu

Voor het eerst besteden we in een review aandacht aan de accu van een smartphone, want daar is wat mee. Zoals je wellicht op internet hebt gelezen zijn er veel gebruikers die klagen over de relatief slechte prestaties van de Accu. Hoewel Nokia aangeeft dat Windows Phone nu eenmaal wat meer stroom vreet dan Symbian, zijn de prestaties in vergelijking tot andere Windows Phone toestellen toch wat teleurstellend. Aan de specs van het toestel en de accu kan het voor mijn gevoel niet liggen en Nokia bevestigd mijn gevoel door softwareupdates aan te kondigen die de prestaties van de accu moeten verbeteren. De accu is nu mijn enige punt van frustratie en dat is jammer. De eerste update is net verschenen en lijkt het probleem deels op te lossen. Volgende maand brengt Nokia weer een update uit. Wij houden het in de gaten.

Update 22 Feb. 2012 - Sinds de laatste update is de accuduur een stuk vergroot. Inmiddels blijft hij ruim een hele dag aan.

Conclusie

Met de Lumia 800 slaat Nokia een nieuwe weg in, dat is duidelijk. De Lumia valt op met haar design, maar wanneer we naar de specs kijken, valt alleen de camera echt op. Is dat jammer? Niet echt. Nokia heeft voor ogen gehad om gewoon een hele goede telefoon neer te zetten. Een allemansvriendje. Gewoon lekker ongecompliceerd en daar zijn ze dik in geslaagd. Dat er nog wat problemen zijn met de accu nemen we voorlief. Aan de accu zelf ligt het niet en met de software update die Nokia vrijdag beschikbaar heeft gesteld, zie ik al een flinke verbetering in de prestaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Strak design
  • Zeer snelle Windows Phone ervaring
  • Goed geluid
  • Prachtig scherm
  • De beste Windows Phone tot nu toe

THE BAD

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram